Llàgrimes per un ciclista

Prop d’un miler de ciclistes van participar ahir a la marxa en silenci convocada arran de la mort d’un ciclista, que va ser atropellat fa 15 dies per un cotxe en la carretera vella d’Inca, entre el complex Festival Park i Santa Maria. La marxa, que s’havia convocat bàsicament a través d’internet, va superar totes les expectatives i s’ha tractat de la «concentració de ciclistes més multitudinària que s’ha registrat a Mallorca», segons va explicar Sinto Sanz, membre de la Federació de Ciclisme i un dels impulsors de l’acte.

La manifestació silenciosa es va organitzar després de la mort del jove Vicenç Suau, de 23 anys, i que formava part del Club Ciclista Es Pedal de Bunyola, amb la finalitat de conscienciar als conductors de la fragilitat dels ciclistes en les carreteres. La sortida estava prevista a les 09.15 hores al párking del complex Festival Park, per després dirigir-se al lloc del sinistre, a un quilòmetre de distància aproximadament, i seguir fins a Santa Maria.

Fins al Festival Park vàren anar arribant nombrosos grups de ciclistes de tots els punts de Mallorca, entre els quals figuraven Toni Tauler, Joan Llaneras, Toni Colom i Joan Horach, que també van voler mostrar el seu suport. Abans de la sortida, Clara Márquez, núvia del jove mort, va llegir un manifest en record dels ciclistes morts en accidents i explicar que «la marxa d’avui és per advertir a uns altres que les carreteres són i estan per compartir». El text de la jove es basava en la web Ride of Silence, que ha motivat marxes silencioses sobre aquest tema en diferents ciutats estrangeres. A Mallorca s’havien realitzat marxes silencioses en anys anteriors però sense èxit de participació. No obstant això, la concentració d’ahir va ser massiva.

Flors

Després de la lectura del manifest els ciclistes es van dirigir al lloc de l’accident. Allí es va col·locar una bicicleta blanca i un ram de flors, com es fa en algunes localitats d’Europa. També es van guardar cinc emotius minuts de silenci.

Els impulsors no havien previst una assistència tan multitudinària i no es va sol·licitar permís per realitzar la marxa. «Cal demanar permís un mes i mig abans, després cal veure qui paga les ambulàncies i les despeses, i a més això és una concentració pacífica que ens surt del cor i gairebé l’hem fet sense pensar», va indicar Sinto Sanz. «No pensàvem en cap cas que anava a venir tanta gent», va agregar.

Quan el miler de ciclistes va sortir del Festival Park es va col·lapsar durant uns minuts la rotonda per anar cap a la carretera vella d’Inca, així com un tram del carril dret d’aquesta via durant la col·locació de la bicicleta, el ram i els cinc minuts de silenci. Una quinzena de cotxes en cada sentit es van veure afectats.

A pesar que eren les 09.30 del matí d’un dissabte, algun d’ells no va tenir paciència i va fer sonar el clàxon, posant de manifest les situacions de tensió que es viuen moltes vegades entre conductors i ciclistes. No obstant això va anar un cas aïllat i no va haver-hi cap incident. Una patrulla de la Guàrdia Civil de Tràfic es va personar en el lloc, va demanar als ciclistes que seguissin la seva ruta i va regular la circulació. Els ciclistes van continuar fins a Santa Maria i des d’allí cada grup es va anar desviant cap a la seva ruta, encara que tots ells amb el record present d’en Vicenç i els altres companys morts en carretera.

FONT: Última Hora

Posted octubre 28th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Illes Balears
Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.