Acord per millorar la seguretat a la carretera
El Consell de Mallorca ha acordat aquest dimecres amb la Federació de Ciclisme de Balears realitzar actuacions en les carreteres de la illa per incrementar la seguretat dels ciclistes, tals com l’ampliació de la secció tipus de la calçada perquè els vorals siguin més amples en la variant d’Inca i en la carretera de ses Salines-Colònia de Sant Jordi, entre unes altres.
En aquesta segona reunió de la Comissió de Seguretat Vial, que integren representants de diferents organismes i presideix el vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, s’han analitzat les actuacions que han de dur-se a terme a les carreteres de Mallorca per fer compatible la circulació de turismes i bicicletes.
El director insular de Carreteres, Rafael Gelabert, ha exposat una sèrie d’iniciatives per als nous projectes viaris en aquest sentit, així com la seva intenció d’il·luminar el túnel de Monnàber, responent d’aquesta forma a una reclamació de la Federació de Ciclistes.
Gelabert ha avançat a més que, juntament amb la Direcció general de Carreteres del Ministeri de Foment, estudia la dotació d’una senyalització específica que marqui la separació de circulació de turismes i bicicletes.
La Comissió de Seguretat Vial dels Ciclistes es va crear el passat mes de novembre per millorar les condicions de seguretat dels ciclistes en les carreteres de Mallorca, així com per realitzar un pla d’actuacions concretes per incidir tant en la formació i la sensibilització dels conductors i els ciclistes com en intervencions preventives en les carreteres.
Font. Mallorca Diario
El govern d’Uruguai canviarà armes de foc per bicicletes
L’Uruguai, a l’igual que la resta de l’Amèrica Llatina, pateix des de fa temps un greu problema de seguretat ciutadana per la proliferació d’armes de foc fora de control. Com a tants d’altres llocs, el Govern duu anys intentant lluitar contra aquesta lacra, llençant diverses iniciatives de desarmament voluntari i tenència responsable, generalment amb un èxit limitat.
“Aquí tots sabem que hi ha un tràfic d’armes molt important, ja que tenim unes fronteres molt permeables amb dos grans països productors -el Brasil i l’Argentina-”, va declarar recentment la diputada i ex-ministra d’Interior Daisy Tourné. També denuncià l’inexistència d’una legislació prou clara per a perseguir aquest tràfic, i que “el registre d’armes està en mans del Ministeri de Defensa, cosa que no te cap sentit perquè es tracta d’un problema civil”.
Durant l’any 2010, moriren 324 persones per culpa de les armes de foc -sobre una població de poc més de tres milions d’habitants-.
Però no totes les perspectives són tan negatives, en aquest camp. La nova campanya de desarmament voluntari ve aquesta vegada amb uns incentius força atractius: per l’entrega de les pistoles es rebran a canvi ordinadors i bicicletes. “Volem intercanviar armes de foc per armes de coneixement, de treball i d’oci”, declarà un càrreg de confiança del Ministre d’Interior Eduardo Bonomi.
Els hi desitjam tota la sort del món, per veure un Uruguai amb més bicis i menys armes!
1.237 multes a vehicles en 3 mesos per circular o estacionar a Blanquerna
Cort va instal·lar-hi una càmera per a evitar el trànsit a la zona de vianants
L’Ajuntament de Palma ha multat a 1.237 conductors per circular o estacionar al passeig de Blanquerna des que va instal·lar fa tres mesos una càmera per evitar el tràfic a la zona exclusiva per als vianants, que s’ha disparat des de l’apertura parcial aprovada pel Consistori. El regidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo, va informar que exactament s’han obert 1.147 expedients per circular per les zones per als vianants i 90 per estacionar. En aquest punt va precisar que les sancions per estacionament han estat posades per agents de la Policia Local, mentre que les de circulació corresponen als enregistraments de la càmera que s’ha instal·lat al carrer Ramón Berenguer III.
L’import de cada multa és de 90 euros, encara que es pot reduir a 45 euros si es paga en període voluntari.
Per la seva banda, el portaveu del PSM-IV-ExM, Antoni Verger, va criticar l’elevat nombre de vehicles que circulen per Blanquerna, la qual cosa va ser desmentit per Vallejo que va argumentar que passen 15 cotxes al dia, segons la càmera instal·lada a la zona.
Satisfacció
En conèixer aquestes dades Verger va manifestar la seva satisfacció «perquè s’està corregint» el problema de la zona. Com es recordarà, el govern d’Aina Calvo va peatonalitzar la zona per decret, sense consensuar-ho, la qual cosa va provocar el malestar de veïns i comerciants. Per això, el PP es va comprometre en campanya electoral a reobrir el passeig, i una de les primeres decisions que va prendre en assumir el govern municipal va ser la de semipeatonalitzar Blanquerna. Exactament està obert al tràfic el tram lineal del carrer Blanquerna entre les vies Antoni Marquès i *Ticià, mantenint per als vianants la comunicació des de la Avinguda Comte Sallent i la sortida per Plaça Santa Pagesa i Plaça Paris. El tram obert al tràfic en Blanquerna -els set dies de la setmana- permet la càrrega i descàrrega de mercaderies per a establiments de la zona, així com l’aparcament de no més de deu minuts per a vehicles particulars.
No obstant això, aquesta situació va provocar un cert caos per la circulació i estacionament a la zona per als vianants, la qual cosa ha motivat que el Consistori palmesà hi instal·lés una càmera per controlar als vehicles que entren o aparquen més temps del permès.
Font: Última Hora
“Però si els ciclistes no pagau imposts!”
Article de Mario Ortega, per a Vocesdecuenca.com
No és la primera vegada que em “comenten” això des d’un cotxe, però s’està convertint en un argument comú entre els quals s’irriten quan es creua una bicicleta en el seu camp de visió. La veritat és que ha de donar bastant ràbia gastar-se 30.000€ en un cotxe, més imposts i benzina, per després comprovar que un vehicle cent vegades més barat, que ni paga imposts ni benzina, sigui bastant més efectiu circulant per la ciutat.
Quan es va amb bicicleta, és bastant fàcil parar a parlar amb un altre ciclista conegut, o amb qualsevol vianant. Però mb cotxe és gairebé impossible, de manera que no hi ha manera que jo pugui explicar a alguns conductors per què els ciclistes no paguem imposts. A ells em dirigeixo amb aquest article.
Realment els ciclistes no paguem imposts?
Els ciclistes, com qualsevol altre ciutadà, paguem imposts. Els ciclistes fan la seva declaració de la renda, paguen imposts municipals, i sobretot, l’IVA. Els ciclistes paguem les nostres bicicletes i tots els seus recanvis amb IVA, i sense cap tipus d’ajuda estatal. Les quantitats exorbitants de diners per subvencionar la compra d’automòbils contaminants estan generant un deute extern en necessitar de petroli estranger. Subvencionar problemes, negoci rodó.
No obstant això, la Unió Europea recomana als seus estats membres l’exempció d’imposts en la venda de bicicletes i accessoris, ja que la bicicleta com a mitjà de transport urbà té innombrables avantatges sobre la salut dels ciutadans, no endeuta al país amb la seva insaciable fam de petroli, no necessita una desmesurada despesa en infraestructures… però al nostre país, seguim d’esquena a la bicicleta.
És més, amb aquests imposts que paguem, es construeixen autovies, autopistes i túnels pels quals els ciclistes no podem circular. Amb aquests imposts haurien de finançar-se les infraestructures ciclistes que el nostre país tant necessita, i de les quals els nostres veïns europeus porten dècades gaudint.
Per què no paguem imposts?
Principalment perquè generem poca despesa. La despesa en vials urbans i interurbans s’ha fet per al cotxe. Per tant, és just que sigui el cotxe qui ho pagui. No feien falta semàfors a les ciutats fins que van arribar els cotxes. I seguirien sense fer falta si imperés el sentit comú. No ha estat la bicicleta qui ha envaït el paisatge urbà.
Els ciclistes no fem sots en l’asfalt, no gastem les vorades, no esborrem la pintura, no necessitem soterrar la M-30, no molestem als ciutadans amb sorolls ni fums, causem menys accidents i de menor gravetat, i en general, passem menys pel metge. Hem de pagar imposts per tot això?
Sobre els impostos de circulació podríem parlar llargament. No ens enganyem: amb els imposts de circulació no es paga ni de lluny el manteniment de la xarxa viària, ni tan sols de la municipal. No hi ha més que veure els forats que tenim per Conca. I si com alguns s’obstinen que els ciclistes paguem imposts de circulació, com ho faríem? Això és graciós. Pes per eix? No arriba a 7 quilos. Emissions? Zero. Cilindrada? Zero. Potència fiscal? Segons tingui el dia.
És clar que és una estupidesa. No són vehicles comparables. No es pot ficar a la bicicleta en el sac dels cotxes. Aplicant els criteris automobilístics a la bicicleta, no crec que haguéssim de pagar més enllà d’uns pocs cèntims. La qual cosa em porta a fer-me la següent pregunta.
I si els ciclistes paguéssim imposts?
Doncs llavors l’administració hauria de complir amb els ciclistes exactament igual que amb els conductors. Si jo com a ciclista pagués imposts, exigiria que la meva bicicleta anés matriculada com els altres vehicles, i que en cas de robatori la policia la busqués -com es fa a Holanda, per exemple-. Si pagués imposts, l’Estat hauria de deixar-me circular per tota la xarxa viària, autovies, autopistes i els túnels de la M-30, i pel centre del carril. També tindrien l’obligació de proveir aparcament per a la meva bicicleta a tot arreu, igual que es fa ara amb els cotxes.
En fi. Jo em quedo amb aquest “règim especial” en el qual ens movem els ciclistes actualment. La bicicleta estalvia a l’administració molt més diners que la despesa que genera. Els seus beneficis socials i econòmics són incalculables.
No és que no paguem imposts, és que els hi estalviem als altres amb cada pedalada.
Projecte CIVITAS: Brussel·les revoluciona la mobilitat a Palma
La UE finançarà, amb 2,1 milions d’euros, un paquet de mesures per afavorir l’ús de la bicicleta i del transport públic
Després de tres anys de processos burocràtics, a la fi ho podem anunciar: l’Ajuntament de Palma ha signat un acord amb la Comissió Europea, pel qual rebrà una subvenció de més de 2,1 milions d’euros per a transformar radicalment el panorama de la mobilitat a Ciutat. La iniciativa s’inicià durant la passada legislatura, quan l’ex-regidor de mobilitat José Hila (PSIB-PSOE) presentà el projecte a instàncies comunitàries, en línia amb la política de transformació urbana llençada per la batlessa Aina Calvo -com l’aposta pel Tram, pels carrils-bici i pels eixos cívics-.
Afortunadament, l’actual equip de govern ha tingut prou alçada de mires per tirar endavant el projecte i mantindre els compromisos de coinversió, aportant per la seva banda 1,4 milions d’euros, que juntament amb els diners de Brussel·les es repartiran de la següent manera:
P1.1. Redacció d’un Pla de Mobilitat Sostenible dinàmic i participatiu, integrat amb el nou Plà Urbanístic.
Inversió total: 768.116,60 €
P1.2. Instal·lació d’unes 5 noves estacions de “BiciPalma” i adquisició de 50 nous cicles. Redacció de projecte bàsic per a l’extensió de la xarxa ciclista en almenys 5 km -prioritzant la connectivitat entre carrils-bici existents- i per a la construcció de dos nous eixos cívics entre el centre i la perifèria. Campanyes de sensibilització.
Inversió total: 342.996,80 €
P2.1. Adquisició d’una flota de 50 autobusos propulsats amb gas natural comprimit (GNC).
Inversió total: 1.107.072,00 €
P2.2. Adquisició de dos autobusos elèctrics per a l’EMT, i 9 cotxes i 10 motos elèctriques per a la flota de serveis municipals, amb els seus respectius 20 punts de recàrrega.
Inversió total: 423.926,40 €
P2.3. Instal·lació de 12 punts públics de recàrrega intel·ligent de vehicles elèctrics, i aparcament gratuit per als mateixos.
Inversió total: 247.206,40 €
P3.1. Serveis de Mobilitat 2.0: Accés a informació del trànsit i del transport públic via smartphone. Implementació d’un sistema de pagament de bitllets de bus i metro via mòbil. Millora del sistema de reclamacions a l’EMT.
Inversió total: 376.540,80 €
P3.2. Sistema d’aparcament guiat -informació de places lliures-, i promoció dels aparcaments dissuasoris.
Inversió total: 265.600,00 €
L’execució d’aquest projecte abarcarà els propers 4 anys, d’acord amb el cronograma inserit a l’esquerra (clica per ampliar), i haurà de comptar amb un fort consens social fruit de la participació activa de totes les parts implicades. Els col·lectius ciclistes -com ara l’associació Biciutat de Mallorca- tenim molt a dir en una iniciativa que marcarà fortament el futur de Palma.
Us tindrem informats!
Bici-Metro, el carril bici elevat.
Bici-Metro és un projecte que cerca revolucionar el transport urbà parant esment a un col·lectiu que a les grans ciutats normalment està marginat. Els ciclistes habitualment disposen de pocs carrils adaptats, han d’anar per l’asfalt empassant-se el fum dels cotxes i han de vigilar per la seva seguretat. Aquest projecte cerca canviar tot això.
El Bici-Metro és un projecte desenvolupat per Richard Moreta, arquitecte i visionari amb grans projectes i reconeixement a les seves esquenes. És a dir, no parlam d’un disseny brillant d’un estudiant d’arquitectura sinó que aquí tenim a un prestigiós arquitecte, la qual cosa li dóna una major viabilitat.
La idea és crear carrils bici però aïllats del transit. I encara que el nom de metro pugui portar a confusió el projecte planteja elevar als ciclistes en lloc de fer-los anar baix terra. Per a això es creen uns conductes, un per a cada sentit de la marxa, on els ciclistes pedalegen i es desplacen. Després hi ha diverses estacions situades en el recorregut en les quals el ciclista pot baixar a peu de carrer. Més que funcionar en ciutats és útil per a trajectes des de ciutats confrontants fins al centre, on no fan falta moltes estacions intermèdies.
En el seu disseny, Moreta estima que el Bici-Metro podria mobilitzar 350.000 persones en un termini de 12 hores per a una secció de 10 quilòmetres. La capacitat seria per 18.000 bicicletes tant manuals com a elèctriques i això suposaria un gran estalvi en combustible i CO2. A més proposa que les estacions continguin plaques solars i molins de vent per proveir-se i produir energia extra.
Mentre que un projecte així pot semblar impossible, per ventura, va semblar impossible en el seu moment fer alguna cosa com un sistema de metro, i construir el Bici-Metro no sembla que creu molts trastorns de bloqueig de carrers. Richard Moreta comenta que el sistema hauria de ser gratuït per als ciclistes amb el que s’haurien de buscar alternatives de finançament. Pel que sabem ja hi ha hagut ajuntaments interessats a obtenir una entrada a la ciutat més tranquil·la, més saludable i més eficient. Tant de bo es construeixi en algun lloc per veure com és en realitat.
Font. Gizmología
9.000 ciclistes participen a la Diada de Sant Sebastià
Palma acollí ahir la Diada Ciclista de Sant Sebastià 2013, una de les proves esportives i d’oci més emblemàtiques i populars de la ciutat i que enguany ha reunit 9.000 ciclistes, tres mil menys que el 2012, segons informaren fonts municipals. I encara que se n’ha reduït el nombre de participants, el que no decaigué, en canvi, fou l’esperit reivindicatiu. Alguns ciutadans aprofitaren per escridassar el batle de Palma, Mateu Isern, quan en donà la sortida i tallà la cinta. En aquell moment, se sentiren crits de “¡Chorizos!” en contra de la corrupció i protestes per la supressió dels carrils bici. La reivindicació arribà també de la mà dels nombrosos ciutadans que lluïren camisetes verdes de Crida amb l’embut en defensa de l’escola pública, ara molt malmesa a causa de les retallades aplicades pel Govern popular de Bauzá.
Allò cert, però, és que la diada va ser una festa. Hores abans de començar, milers de ciclistes s’amuntegaven a les places de Santa Eulàlia i Cort i en carrers adjacents esperant l’inici de la prova. Per amenitzar l’espera dels ciclistes, el cantautor Jaume Anglada va interpretar les seves cançons a la plaça de Cort.
Com en edicions anteriors, els participants aprofitaren la cita ciclista per mostrar un ric repertori de disfresses i bicicletes engalanades amb diversos motius festers. Després de la sortida, els ciclistes varen recórrer diversos carrers de Palma en un circuit controlat per la Policia Local fins a arribar a l’esplanada de Son Moix.
Font. Diari de Balears
Els usuaris del Bicipalma augmenten un 12 per cent en un mes
Els usuaris del Bicipalma de pagament han augmentat en un 12 per cent des que es va engegar a mitjans desembre. Aquest servei de bicicleta pública va ser gratuït fins al passat 18 de desembre quan va començar a ser obligatori abonar una taxa de 15 euros durant el primer any. En aquesta data es van inscriure 2.200 ciutadans mentre que fins al 16 de gener estaven apuntats 2.506 usuaris. Segons el departament de Mobilitat l’usuari donat d’alta ha passat de fer tres trajectes per setmana a 18 i destaca un augment del nombre de ciutadans que fan servir aquest servei els dies laborables, en concret, de les 7 a les 10 de matí i de les 13 a les 16 hores.
El regidor de Mobilitat i president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Gabriel Vallejo, indica que aquest increment demostra que es tracta d’un mitjà de transport públic alternatiu i sostenible. Segons Vallejo s’ha produït una disminució del mal ús d’aquest servei com succeïa quan era gratuït. Les estacions de Bicipalma més utilitzades són les de plaça París, plaça Espanya, Jacint Verdaguer-Balmes i plaça Madrid.
El primer any els inscrits abonaran 15 euros anuals i a partir de 2014 hauran de desemborsar 24 euros a l’any. L’Ajuntament ha aplicat aquesta tarifa reduïda durant 2013 per animar als ciutadans al fet que s’apuntin al servei. Cort espera recaptar més de 30.000 euros. En l’actualitat estan operatives 28 estacions a la ciutat. Des del passat 18 de desembre hi ha 115 bicis noves en circulació que se sumen als 92 cicles que podien trobar-se quan eren gratuïtes.
Font: Diario de Mallorca
Cort vol dur els “ciclocarrers” a cinc barris de Palma
Mobilitat presenta un esborrany que inclou Pere Garau, Santa Catalina, Son Gotleu, Foners i Son Cotoner
El departament de Mobilitat de Cort vol portar els seus famosos ‘ciclocarrers’ a cinc barris de Ciutat. El tinent de batle de mobilitat, Gabriel Vallejo, ha presentat un esborrany a l’oposició en el qual proposa ampliar aquest tipus de vies, on les bicicletes tenen preferència de pas sobre els cotxes i la velocitat màxima és de 30 quilòmetres per hora.
La proposta consisteix en estendre els ciclocarrers a les zones de Pere Garau, Santa Catalina-Son Espanyolet, Son Gotleu-La Soledat, Foners i Son Cotoner. D’aquesta manera s’enllaçaria el centre -on es troben els únics ciclocarrers de Ciutat- amb la perifèria. La intenció de l’equip de govern és mantenir reunions amb els col·lectius implicats -com els ciclistes- per concretar les vies que seria adequat dedicar als cicles i executar-les en el primer trimestre d’aquest any. El grup municipal del PSM-IV-ExM ha sol·licitat a Vallejo que el traçat de les vies destinades a les bicis passi prop dels col·legis i els edificis de l’administració pública perquè concentren la major part dels usuaris potencials d’aquests vehicles com els estudiants i els funcionaris.
Carrils bici
El responsable de Mobilitat de Cort va assegurar l’any passat que no preveu executar cap tram de carril bici més a causa de la falta de pressupost així que l’alternativa és habilitar ciclocarrers amb rutes més segures per als ciclistes, en línia amb l’estratègia política que des de PalmaEnBici.com suggerírem fa un any i mig.
Els traçats han d’incloure’s en el nou estudi de mobilitat sostenible que redactarà el Consistori durant aquest any. Aquest pla estarà finançat amb una part dels dos milions d’euros que va rebre Cort a càrrec del projecte europeu “Civitas” per al desenvolupament de polítiques que promoguin l’ús dels transports alternatius al cotxe. Serà obligatori disposar d’aquest document actualitzat a partir de 2014.
La regidora del grup econacionalista, Marisol Fernández, considera que és “urgent” donar seguretat als usuaris de la bicicleta ja que, segons aquesta formació, en els últims mesos ha crescut aquest col·lectiu al mateix temps que ha disminuït el nombre de clients dels autobusos de l’EMT (l’any passat va perdre gairebé cinc milions de passatgers). Fernández sosté que una part dels trams de l’actual traçat del carril per a bicis i ciclocarrers resulta perillós.
Al juliol de 2011 l’equip de govern de Mateo Isern va decidir eliminar el carril bici d’Avingudes. En el seu lloc va implantar recorreguts en els quals es combinaven carrils bici i diversos trams de ciclocarers. Entre ells el situat entre la plaça Alexandre Jaume, on el carril bici està senyalitzat en la calçada, i la plaça Comtat del Rosselló -inclosos els carrers Velázquez en sentit descendent, Anselm Clavé, en sentit ascendent- i Mateu Enric Lladó.
Els carrers Regna Esclaramunda, Cecili Mètel i una part de Sant Miquel, properes a la plaça Bisbe Berenguer de Palou, formen un altre tram de ciclocarreres en el centre de la ciutat -més adients per al trànsit ciclista-.
Font: DiarioDeMallorca
CONTAMINACIÓ: Palma segueix sobrepassant els límits de diòxid de nitrogen
Mentre els telediaris de tot el món duen en portada l’extrema polució de Beijing -capital xinesa-, la resta de ciutats també ignoren les advertències que ens fan arribar els experts en salut.
Palma no n’és una excepció. Ja ho vàrem denunciar en aquest bloc l’any 2011, quan el Govern de les Illes Balears va demanar -d’amagat- una pròrroga de 5 anys per tal de complir amb els límits de contaminació que fixen les directives europees i l’Organització Mundial de la Salut. Des de llavors no s’ha produit cap avanç, sinó que més aviat tornam enrera amb barbaritats ambientals com ara la importació de fems per incinerar a Son Reus, que afegiran un plus d’emissions al nostre aire.
Així s’ha expressat també la regidora Marisol Fernández, de la coalició PSM-IniciativaVerds, qui reclama des de fa més d’un any i mig que el Govern del PP es comprometi amb el compliment del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire i deixi d’amagar a l’opinió pública les preocupants xifres de polució atmosfèrica de Ciutat.
“La qualitat de l’aire no és un tema menor. Es tracta d’un problema greu que té una afectació molt negativa de forma directa en la salut de les persones i el PP està actuant de forma molt irresponsable”.
Marisol Fernández fa una crida al Govern i a l’equip de govern de Cort perquè posin en marxa de forma urgent les mesures pertinents per evitar que els nivells de diòxid de nitrogen segueixin estant en vermell, és a dir, fora dels límits permesos, tal i com indica la pàgina web de la conselleria de Medi Ambient en les dades referents al punt de medició situat a la cantonada del carrer Foners i Avingudes.
Aquesta estació és la que històricament mesura majors nivells de contaminació, i és la més representativa d’un problema que afecta a prop de 150.000 persones del nostre municipi. Segons càlculs realitzats per PalmaEnBici.com, la concentració mitjana anual de diòxid de nitrogen va situar a 43 µg/m³ i 42 µg/m³ els anys 2010 i 2011 respectivament, qual el límit anual que fixen les directives europees és de 40 µg/m³.
De l’any 2012 no es disposen encara de dades completes, però diverses vegades es superaren els pics de màxima concentració horaria permesos -de 200 µg/m³-. Així, el 7 de febrer a les 7:00h s’assolí una concentració de 208 µg/m³, arribant a l’esgarrifosa xifra de 305 µg/m³ a les 8:00h (un 53% per damunt del límit legal). També el 19 d’abril a les 11:00h patirem un pic de 227 µg/m³.
Curiosament, aquesta estació que mostra les vergonyes de Ciutat ha estat fora de funcionament més de 1.300 hores durant els primers 9 mesos de 2012. Un 20% dels valors s’han perdut, i encara no sabem quines sorpreses ens esperen dels darrers 3 mesos de l’any.
Per tot això, la coalició ecosobiranista presentarà al proper plenari de Cort, previst per al dia 30, una moció relativa als nivells preocupants de la qualitat de l’aire de Palma i amb el doble objectiu de denunciar la irresponsabilitat del govern del PP, tant el de la comunitat autònoma com de l’Ajuntament de Palma per la inacció en aquesta qüestió, com per la opacitat manifesta a l’hora de publicar de forma comprensible les dades globals i desglossades per mesos i anys -xifres que des de PalmaEnBici.com hem hagut de calcular a partir dels valors horaris-.