Com arribar en bus i en bici

El CEP, Centre de Professorat de Palma, ens expliquen com anar-hi en bicicleta. És d’agrair, ja que normalment només s’explica com arribar a un lloc en cotxe, i algunes vegades en bus. Des d’aquí feim una crida a indicar com anar en bici als llocs.

Posted març 27th, 2010 by Joan Lladó and filed in General
Tags:

Sisena BICIFESTA

Diumenge que ve 28 de març de 10.00 a 14.00 hores se celebrarà la sisena Bicifesta amb un circuit tancat d’uns 3 quilòmetres que recorrerà els tres carrils de la corona interior de Avingudes i els tres carrils de la corona interior del Passeig Marítim fins a Avinguda Argentina. No es tallarà al transit rodat en Avinguda Argentina, Passeig Mallorca, Avinguda Portugal i Avinguda Alemanya. En aquest tram, el recorregut discorrerà pels carrils bici que hi ha habilitats (Parc de sa Faixina, Passeig Mallorca i Avingudes fins Comte Sallent). El passat mes de febrer no es va poder celebrar la Bicifesta perquè coincidia amb els actes de celebració del Dia dels Illes Balears. Ara, amb l’arribada de la primavera i el bon temps, torna la Bicifesta amb les activitats habituals i la segona edició del passeig familiar amb bici.

 

Passeig familiar amb bici

A les 12h començarà un passeig amb pares, nins i monitors que sortirà des de l’arc instal·lat davant la Plaça d’Espanya.

El recorregut serà el següent: Avingudes en direcció a la mar, Passeig Marítim, carril bici de sa Faixina, carril bici del Passeig Mallorca i carril bici de Avingudes fins a Comte Sallent. De Comte Sallent fins a la Plaça d’Espanya el recorregut es farà per la vora via.

Es tracta d’un passeig lúdic on els pares i nins podran gaudir de la ciutat amb bici i podran tenir un major coneixement dels carrils que hi ha a Palma.

Els participants s’haurien d’inscriure i se’ls donarà un dorsal per a sortejar entre els participants una sèrie de regals.

 

Bicicurses infantils

2 Carreres per a nins d’entre 5 i 8 anys. A les 11.00h i a les 11.30h. Comencen en la Avinguda Comte Sallent i finalitzen a la Plaça d’Espanya.

2 Carreres de nins d’entre 8 i 12 anys. A les 11.00h i a les 11.30h. Comencen en la Avinguda Comte Sallent i finalitzen en la Plaça d’Espanya.  

Inscripcions el mateix dia en la Plaça Espanya.

Diploma de participació pels participants.

Medalles als 3 primers classificats en cada carrera.

 

Circuit de seguretat vial de la Policia Local de Palma

Circuit de seguretat vial per a nins. A la Plaça d’Espanya.

 

Zona de jocs infantils

Futbolí gegant IME amb monitor. A la Plaça d’Espanya.

Castells inflables. A la Plaça d’Espanya.

2 taula de tennis-taula. A la Plaça d’Espanya.

2 Camps de bàdminton i 2 tennis. A la Plaça d’Espanya.

Espai de bàsquet.

Jocs de raqueta.

Zona de psicomotricitat infantil.

 

Préstecs de bicicletes

S’habilitarà un punt de lloguer a la Plaça d’Espanya.

Preus lloguer de bicicletes: 2 euros (si disposes de targeta ciutadana/targeta verda o targeta del Club Diario de Mallorca). Resta: 5 euros.

Concurs Bicidibuix

Concurso infantil sota el tema “En bici per la meva ciutat”.

Muntarem unes taules normals per als nins més grans i unes petites per a nins petits, perquè durant tota la jornada puguin anar fent dibuixos.

A les 13.30h es seleccionarà el dibuix guanyador i el regal serà la bici d’El Corte Inglés. Tots els dibuixos seran exposat en uns panells.

 

Esperem que amb l’arribada del bon temps, superi l’èxit de les edicions anteriors

 

                                                                                                                                                                                                   Entada publicada per pedalejant

Posted març 26th, 2010 by pedalejant and filed in General

El “Bicing” de Palma tindrà 25 estacions

Ahir es va aprovar, per la junta de govern, el plec de condicions per a l’adjudicació de la instal·lació del “Bicing” de Palma.

Es tracta d’un servei de préstec públic de bicicletes similar al que s’han instal·lat a múltiples ciutats espanyoles i europees durant els darrers anys, i que pretén donar cobertura al casc antic i part de l’eixample de Palma.

bicingpalma

S’estableix un mínim de 25 estacions, amb 440 ancoratges i més de 280 bicicletes, repartides per 15 barris de Palma, com són Santa Catalina, Foners, Camp den Serralta, Bons Aires, Jaume III i Sindicat, entre d’altres. El pressupost és de 800000 euros, i serà finançat amb el nou Pla E.

Es podrà accedir al servei mitjançant la targeta ciutadana, fet que simplifica el sistema al ciutadà, i en facilita la intermodalitat. D’aquesta manera, Calvo, manifesta que aquest servei és una peça més del conjunt de mesures per canviar el model de mobilitat.

El sistema de gestió s’elegirà mitjançant convocatòria en un altre concurs. La intenció és utilitzar un sistema que afavoreixi la intermodalitat, de manera que utilitzar la bicicleta sigui gratuït durant mitja hora si s’ha utilitzat el bus, o viceversa.

En el plec de condicions, s’especifica que les bicicletes han de ser robustes, còmodes, segures, amb canastró o porta equipatges i el mínim de peces per evitar robatoris. També han de disposar de canvi de marxes amb un mínim de tres velocitats, sistema d’il·luminació, pedals antilliscants, frens a ambdues rodes i cadireta regulable.

Les estacions comptaran també amb un punt d’informació connectat amb els demés dispensadors.

Els criteris per determinar la localització de les estacions, segons el regidor José Hila, han inclòs mantenir una equidistància aproximada de 600 metres, localitzar-se aprop d’aturades de bus per a facilitar la intermodalitat i pròximes a aparcaments municipals i equipaments de ciutat tal com instituts, comerços i zones verdes entre d’altres. Està previst que el nou servei generi uns 2000 desplaçaments diaris.

Entrada publicada per pamboli

Posted març 25th, 2010 by pamboli and filed in General

Breus notícies quotidianes

Des de fa un temps que és habitual veure noticies quotidianes referents a la bicicleta. Avui en trobam dues:

La piscina municipal de Son Roca no disposa d’aparcament per a bicicletes, tot i que alguns usuaris habituals fan servir aquest mitjà de transport.

I una altra,

La pintura vermella del carril bici de Gènova a General Asensio, ja ha desaparegut. Això ha passat només pocs mesos després de ser inaugurat. Caldria utilitzar-ne una més adient.

Entrada publicada per pamboli

Posted març 15th, 2010 by Joan Lladó and filed in General

Tipologies de carrils bici

A cap ciclista urbà se li escapa que hi ha diferents tipus de vies destinades a les bicicletes. Unes són exclusives per aquestes, d’altres compartides; unes tenen uns avantatges, d’altres uns altres. A Palma en tenim de varis tipus, així que avui ens llegirem el Pla Director Sectorial del Transport de les Illes Balears de 2006, concretament dintre del tom V Pla d’Intermodalitat, l’apartat La bicicleta en la cadena modal.

TIPOLOGIES DE VIALS

a.Vials Integrats

Els vials integrats transcorren per camins rurals, carrers o carreteres on la plataforma és totalment compartida pels ciclistes i els vehicles motoritzats.
En aquest tipus de vies és fonamental realitzar una acurada avaluació de l’amplada de la calçada, que ha de permetre la convivència pacífica de ciclistes i vehicles de motor com també valorar la implantació de mesures que moderin, sempre que sigui necessari, la velocitat de circulació.

carril bici compartit jpg

En la selecció de la secció més adient, caldrà prestar una atenció especial a les condicions d’avançament de les bicicletes per part dels vehicles motoritzats i les velocitats permeses. En el cas que la secció sigui molt ajustada, a la pràctica l’avançament serà impossible i, en conseqüència, les velocitats dels vehicles s’aproximaran a les del pedaleig. Per contra les seccions molt amples faciliten l’avançament, però permeten conduccions a velocitats molt elevades, les quals són contràries a les condicions de seguretat i comoditat dels ciclistes. finalment, cal tenir en compte que les seccions intermèdies, ni massa ajustades, ni massa amples, poden generar més confusió i perill, perquè poden induir a l’avançament en condicions poc apropiades. Per a zones urbanes, les seccions més ajustades admetrien velocitats màximes de 30 km/h i les més amples, de 50 km-7h. En el cas de les vies interurbanes, convé disposar de voreres amples, que poden ser utilitzades pels ciclistes.
És important que els usuaris percebin que s’han fet actuacions per afavorir la mobilitat ciclista, amb la introducció de mesures de pacificació del trànsit, de regulació i limitació de l’estacionament als laterals i per reduir el risc potencial, etc.

b. Carril bici

Els carrils bici estan delimitats a la calçada i s’han de senyalitzar tant verticlament com horitzontalment. També pot ser convenient colorar el ferm de forma ddiferent a la resta de la calçada. Una altra alternativa de diferenciació consisteix en l’elevació del paviment entre 5 i 10 cm per sobre de la resta de la calçada, per tal d’oferte dels vehicles de motor.
L’espai operatiu per a un ciclista per a vies unidireccionals és d’1.5 metres, aproximadament (mínim:1.25 metres). A més dels requeriments estrictes del ciclista, en el dimensionament del carril bici cal valorar altres aspectes, com l’amplada dels carrils de circulació motoritzada, la presència de bandes d’aparcament, la necessitat de resguard respecte de l’extrem de la calçada, etc…

carril bici semiprotegit jpegcarril bici normal jpg

c. Vorera bici

Les voreres bici van segregades de la calçada, justaposades a l’espai de circulació dels vianants. En el disseny d’aquests tipus de vies s’ha d’evitar afectar la comoditat i seguretat dels vianants, i s’han de reduir al màxim els possibles conflictes. En aquest sentit, és oportú facilitat a les persones amb deficiències visuals mecanisme de diferenciacó de l’espai destinat a les bicicletes, com disposar una lleugera elevació del a banda, o dotar-la d’un ferm de textura distinta.

vorera bici bmp

d. Sender pedalable

Aquestes vies són d’ús exclusiu per a les bicicletes, totalment segregades del trànsit però a la vegada són les més costoses. Es justifiquen quan el trànsit ciclista pot ser elevat o quan per algun motiu cal accentuar les condicions de seguretat, per exemple, quan accedeixen a centres d’ensenyament.

Hi ha molts formes d’establir la segregació: fent servir mobiliari urbà, vegetació, pavimentació, bandes d’aparcament, etc. Tot i que els paràmetres i les recomanacions formulades per a la resta de vies pedalables descrites anteriorment són valides per als senders pedalables, es recomana, sempre que sigui possible, la dotació d’amplades més generoses que puguin admetre velocitats raonables superiors.

pista bici jpeg

Entrada publicada per pamboli

Posted març 8th, 2010 by Joan Lladó and filed in General

Parc Natural de Mondragó. Volta en bici per Mondragó

Parc Natural de Mondragó. Volta en bici per Mondragó

Aquesta activitat inclosa dins el marc de l’agenda Primavera/Estiu del Parc Natural de Mondragó, consisteix en un itinerari en bicicleta pel Parc, per veure ambients, paisatges, i elements d’interès cultural. La dificultat és mitjana. Heu de dur la vostra bicicleta i un casc.

A càrrec de l’equip d’educació ambiental del Parc.

Data: Dissabte 6 de Març de 2010. Horari: De 10:00 a 13:00 h. Destinataris: Públic en general (edat mínima 10 anys). Preu: Gratuït. Condicions d’inscripció: Cal inscripció prèvia per telèfon.
Telèfon: 971 18 10 22 (de 9 a 16 h). Organitza:

  • Parc Natural de Mondragó

Col·labora:

  • Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat
Lloc: Centre d’informació del Parc, a l’aparcament de ses Fonts de n’Alís.
Posted març 4th, 2010 by pamboli and filed in General