En Bici per Palma

fotos_bicis_por_palma_dos

La gran acceptació del programa de préstecs de bicicletes ‘En Bici per Palma’, iniciativa conjunta de la Fundació Balears Sostenible, la direcció general de Canvi Climàtic del Govern Balear, l’Ajuntament de Palma i Diario de Mallorca, ha estat el motiu per el qual aquesta proposta inicia el proper 1 de novembre una nova etapa amb una major oferta de bicis, millor atenció als participants, més monitors i amb un horari ampliat.

Tant turistes com residents respongueren a la invitació de passejar sobre dues rodes per la ciutat i durant la passada temporada de ‘En bici per Palma’, posada en marxa el passat 26 d’abril fins finals de juny, es llogaren més de 1.700 bicicletes, unes 200 cada diumenge.  

A partir del 1 de novembre fins el 13 de desembre, tots els diumenges, entre les 9.00 i les 17.00 hores, es podrà recollir una bicicleta a les carpes de la Fundació Balears Sostenible situades a sis diferents llocs de Ciutat, dos més que la primera etapa:

- Plaça d’Espanya

- Sa Falca Verda (Parc Sa Riera)

- Av. Antoni Maura

- Passeig Marítim (front Auditorium)      

- Portixolet

- Ciutat Jardí

Reserva la teva bicicleta al telefono.: 800 40 11 22 (només els dimecres i els dijous de les 9.00 a 20.00 i divendres de 9.00 a 14.00 també es poden recollir directament a les carpes.

Preu por dia: 2 Euros (titulars Targeta Verda, Targeta Ciutadana o Targeta Círculo 10)

No titulars: 5 Euros.

L’usuari comptarà amb el casc i un cadenat. A més, està prevista la utilització d’unes quaranta cadires especials per nins. En aquesta segona etapa, els organitzadors han previst que una furgoneta segueixi als ciclistes per atendre en cas de averia i per si fos necessari substituir la seva bicicleta. Els usuaris podran tornar la bicicleta en qualsevol de les sis carpes habilitades.

Esperem que aquesta segona etapa d’En bici per Palma tengui la mateixa acceptació i que des dels organismes públics i privats es segueixi impulsant aquests tipus de iniciatives.

Posted octubre 31st, 2009 by pedalejant and filed in General

‘Bicing’ a Palma al 2010

bicing-barcelona

L’Ajuntament de Palma, confia que durant el darrer trimestre del 2010, la ciutat compti amb el sistema de lloguer públic de bicicletes, denominat ‘Bicing’, com ja existeixen a altres ciutats, com Barcelona o Sevilla, amb la finalitat de fomentar la utilització d’aquest mitja de transport sostenible.

Així s’ha anunciat amb motiu de la celebració de la tercera edició de la ‘Bicifesta’, que ha contant amb un circuit tancat d’uns tres kilòmetres, entre els tres carrils de la corona interior d’Avingudes i el Passeig Marítim fins Avinguda Argentina.

Actualment, Cort està estudiant els inconvenients que han sorgit a Barcelona i Sevilla amb el ‘Bicing’, amb l’objectiu d’evitar que es repeteixin a Ciutat, aquests fan referencia a problemes de seguretat i al manteniment de les bicicletes, degut a que moltes són robades o presenten averies.

La ciutat comtal disposa de 190.000 abonats amb prop d’uns 40.000 viatges diaris, 13 milions de viatges a l’any, amb un parc de 6.000 bicicletes situades en 400 estacions. Molts ho qualifiquen com un èxit rotund, mentre els més escèptics troben si la despesa pública compensa el nombre d’abonats. Sevilla per la seva banda, compta amb prop de 52.000 abonats amb un parc de 2.500 bicicletes situades a 250 estacions distribuïdes per tota la ciutat.

Per altra banda, des del consistori palmesà estan actualitzant l’ordenança per el ús de la bicicleta, que en breu serà presentat el seu esborrany. La nova ordenança establirà de forma clara les regles en relació a la utilització de la bicicleta per les aceres.

Posted octubre 25th, 2009 by pedalejant and filed in General

Torna la “BICIFESTA”

         bicifesta

Palma acollirà el proper diumenge 25 d’octubre de les 10.00 a les 14.00 hores es celebrarà la tercera edició de la ‘Bicifesta‘, que tindrà aquesta vegada un circuit tancat d’uns tres quilòmetres que recorrerà els tres carrils de la corona interior d’Avingudes i del Passeig Marítim fins a Avinguda l’Argentina.

El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Joaquín Rodríguez, qui ha explicat que aquesta iniciativa pretén donar a conèixer a la ciutadania els beneficis de la bicicleta com a mitjà de transport alternatiu. Rodríguez ha informat que en aquest edició s’ha ampliant el nombre de punts de lloguer de bicicletes, que passa de quatre a cinc i que també es portarà a terme una gimcana per als nins que participin en la festa. La iniciativa torna després d’haver estat els mesos estivals aturada, la ‘Bicifesta’ es durà a terme l’últim diumenge del mes de novembre, mentre que el desembre no es farà per les festes de Nadal, de manera que es reprendrà en el mes de gener.

Finalment, el trànsit rodat podrà accedir al centre de Palma per Sindicat i Porta d’és Camp i sortir des de Bisbe Perelló, Porta de Sant Antoni, Porta d’és Camp i Antoni Maura. Alhora, Avinguda l’Argentina, Passeig Mallorca, Avinguda Portugal i Via Alemanya romandran obertes al trànsit.

                                                                                           bicifesta-mapa-bici

 Esperem que sigui un gran èxit de participació i que es segueixi amb aquestes iniciatives per impulsar el transport sostenible.

 

Posted octubre 22nd, 2009 by pedalejant and filed in General

Passeig Mallorca, així NO.

És notable l’optimisme i l’alegria cap l’actual consistori palmesà, (deixant de banda els anti-carrils bici), qui diria que per la principal arteria de circulació de Ciutat es puguin trobar els vehicles privats i les bicicletes tots dos convivent amb relativa harmonia. Tot gràcies a un grup de persones que els més crítics qualifiquen de il·luminats.

S’ha exposat que la lluita no és entre el ciclista i el vianant, i per això, la construcció d’un carril bici ha d’eliminar lloc als cotxes i no l’acera per on la gent passeja. Un cas de carril mal fet, és el del Passeig Mallorca, i és que aquest s’ha fet per una banda damunt l’acera reduïts l’espai a una de les principals eixos per als vianants, per on passegen entre d’altres, milers d’infants i cans. Per altra banda, aquest carril s’ha fet dividint un tram del passeig en dos, fet que provoca que vianants i ciclistes hagin d’anar alerta. Potser, el millor hauria estat construir aquest carril a un dels dues voreres, és a dir, just aferrat al torrent de la Riera o be a l’espai que queda entre la gespa i els vehicles.

La qüestió d’on hauria d’anar queda a l’aire, per convidar al lectors que exposin la seva opinió sobre la situació del passeig, potser, Aina Calvo hagui de fer una reflexió i un canvi.

Posted octubre 19th, 2009 by pedalejant and filed in General

Cinc per cent de descompte per anar a comprar en bici!

Sumant-se al canvi de tendència del les associacions de comerciants respecte a la bicicleta, hem trobat aquesta iniciativa particular d’un comerciant del carrer Blanquerna, que ofereix un 5 per cent de descompte a tots aquells clients que s’hi apropin en bici. Es tracta de Sa Tenda Ecològica, on trobem articles de roba i altres productes ecològics no alimentaris.

Una vegada més, desde PalmaEnBici aplaudim iniciatives com aquesta, que beneficien al transport sostenible, i eviten la confrontació.


Posted octubre 18th, 2009 by Joan Lladó and filed in General

Consells per anar en bici per Ciutat (I)

Arriba un moment en que un es planteja anar en bici per Palma. Els motius poden ser mil, des de curiositat, passant per necessitat, per consciència, per casualitat, etc. És llavors que, com no hi ha res perfecte, no es torben en arribar els problemes. Passant per alt la posada a punt de la bicicleta, sovint oblidada a les golfes i amb les rodes desinflades, un surt el  carrer. Te dues alternatives, o anar per la calçada, o anar per l’acera. Què és millor? Doncs depèn.

Depèn del trajecte, del tipus de carrer, de l’amplada de l’acera, depèn de moltes coses i cal tocar-ho amb les mans (o amb la bici) per saber com va. Però aquí un seguit de consells que he anat aprenent després d’uns anys a sobre la bici.

 • Fora presses. Si un arriba tard, acostuma a pedalejar més aviat, i fins i tot a saltar-se algunes normes. Amb tot això el que aconseguim és posar la nostra seguretat en perill, i la dels altres, a part d’estressar-se. Així que a intentar partir en temps, sempre (igual que que amb qualsevol altre transport).
 • Paciència. La gent encara no s’ha acostumat al transit de bicicletes. Sovint et trobes cotxes que t’ignoren, vianants caminant a sobre el carril bici o fins i tot cotxes aparcats (lamentable la foto d’abaix)
  bici ocupatA la que fa tres vegades t’entren ganes dir-los el nom del porc, però és més recomanable prendreu amb filosofia, i si t’has de baixar de la bici, et baixes, segueixes i tornes a pujar. El temps i la cada vegada major presència de ciclistes ho aniran sol·lucionant.
 • Casc. El casc és important per la seguretat, i sempre més important que l’estètica, la calor o el que facin els demés. No hi ha excuses.


Posted octubre 17th, 2009 by pamboli and filed in General

Equació del carril bici: A més polèmica, major ús

Navegant per l’Univers de Blocs, he trobat una entrada dins www.sociedadsostenible.tk que ens parla de l’equació del carril bici, la qual ens diu que:

L’Èxit d’un carril bici és estrictament proporcional a les crítiques que rebi.

Aquesta afirmació té molt de certa, i és què els carrils bici més utilitzats són aquells que:

 • Es posen en zones urbanes, densament poblades, i que per tant tenen molts d’usuaris potencials. Alhora, són zones on no sobra espai, de manera que quan posam un carril bici a costa d’un altre ús, algú protesta.
 • Són amples, i per tant ocupen espai suficient com que per anar-hi no sigui perillós, i espai suficient com que per algú consideri que “és una tudada innecessària” d’espai.
 • Ocupen la calçada. Encara que també sentim crítiques, i amb raó, de que alguns carrils bici ocupen lloc als vianants, el cert és que els qui més protesten són els conductors de vehicles motoritzats. Aquestes crítiques es fonamenten en dos punts; que faltaran aparcaments i que hi haurà embossos, com si 40 anys d’embossos i de difícil aparcament fossin responsabilitat del carril bici que construeixen ara.

Posem dos exemples: el carril bici de Camí dels reis, un dels pitjors carrils bici que tenim a Ciutat, posat a sobre l’acera, escassament delimitat, estret, amb obstacles, sense manteniment.

No va ser polèmic, perquè es va fer sobre l’acera i en un lloc en el seu moment perifèric. Òbviament aquest carril bici no és útil, i caldrà tornar-lo a construir algun dia; una tudada de doblers de tots per no fer les coses ben fetes de bon principi.

A l’altre extrem, tenim el carril bici de les avingudes, el súmmum de la polèmica, i en tota seguretat, el carril que més usuaris tindrà de Palma. I això que el podrien haver fet més ample! És el carril més útil perquè enllaça amb tots els altres carrils existent, perquè està situat en una avinguda on d’altra manera es fa difícil circular en condicions de seguretat, i sense ocupar espai destinat als vianants, i perquè és el carrer amb més desplaçaments de persones ( que vagin a peu, en transport públic o en vehicle privat ) i per tant amb molt potencial d’usos.

bicisallent

Nota: Queden exemptes de l’equació del carril bici les vies ciclistes interurbanes, rurals i zones de nova urbanització.


Posted octubre 10th, 2009 by pamboli and filed in General

Dos anys de carril bici… a Avingudes?

Congrés del Partit Popular de Palma a la vista, per triar al candidat a Cort a les properes eleccions de l’any 2011. La cosa està entre dos històrics del Partit, Francesc Fiol, Conseller de Sanitat durant el primer govern de Jaume Matas i conseller d’Educació en el darrer Govern Matas i el veterà militant José María Rodríguez, conseller d’Interior durant el darrer Govern de Jaume Matas. Després de les presentacions d’ambdues candidatures fa uns dies. L’èxit de la presentació de Fiol ha derivat en que molts pensin què Rodríguez hauria de retirar-se.

El quit de la qüestió ha sorgit després de la primera promesa electoral de Rodríguez, i és que assegura que si és president del PP de Palma eliminarà el carril bici d’Avingudes. Supòs que s’oblida que encara ha de guanyar unes eleccions. El motiu del ex conseller d’Interior és perquè produeix inseguretat als ciclistes i als vianants… idò si és així recuperem el carril pels cotxes, i que vehicles i ciclistes comparteixin el mateix vial amem quants accidents es provoquen, ara que, cada vegada es veuen més ciutadans pel carril bici. O per altra banda, infringit les normes, els ciclistes obtin per circular per la voravia compartint espai amb els vianants… per mi això és més insegur.

La direcció nacional del Partit Popular ha decidit celebrar les eleccions a la Junta Territorial de Palma en un sol dia i no en quinze com volia José María Rodríguez, ens trobam així amb el seu primer cop. A més durant la presentació de la candidatura del seu contrincat, Francesc Fiol es pogué veure acompanyat de bona part de la cúpula del Partit Popular: la ex presidenta del PP Balear, Rosa Estaràs, l’actual president José Ramón Bauzá, els dos vicepresidents regionals Pere Rotger i Toni Pastor (batles d‘Inca i Manacor), el president del PP a Mallorca Joan Rotger i l’ex batle de Palma, Joan Fageda.

El temps dirà i esperam que el carril bici no corri perill.

1240785785_e8b8baade0

José María Rodríguez, candidat al PP de Palma

Posted octubre 8th, 2009 by pedalejant and filed in General

Excuses per no agafar la bici

Llistat d’excuses freqüents per a no agafar la bici, i rèpliques recomanades:

 • Anar en bici entre els cotxes és un perill, per això no hi vaig.
  Ho és en determinats carrers, quan la velocitat dels cotxes és elevada, i quan no es respecten els ciclistes, per això necessitam carrils bici i pacificar el transit.
 • Palma no és Amsterdam (o Copenhague o Sevilla o …)
  No ho és, però ens hi acostam. Fa deu anys no es veien bicis, ara si.
 • Els mallorquins som comodons (o senyors)
  Anar en bici per ciutat és més còmode que anar en cotxe; ràpid i no has de cercar aparcament, vas de porta a porta.
 • Però es que no puc anar a la feina tot suat, i menys amb camisa i corbata
  Si vas en bones, i no has de fer costes pronunciades, no sues. Ja es veuen executius en bici per Jaume III.
 • Això és el que dius, però m’agradaria vorer-te anant a la feina amb el sol d’agost.
  Potser tu tenguis un horari poc usual, però la majoria de gent quan va a la feina, hi va a les 8 o a les 9 del matí, que rarament fa calor.I per tornar, ja te dutxaràs a casa.
 • I quan plou què? eh?
  biciplujabiciplujabiciagua
  Quan plou, te poses roba adequada. A més, tampoc hi ha masses dies que plogui.
 • Jo es que no tinc temps.
  Doncs si vius i treballes a Palma, perdràs menys temps que anant en cotxe, i no tindràs que anar al gimnàs. Tot això que estalvies.
 • Però jo visc a X poble, no puc fer tants kilòmetres en bicicleta per anar a Palma  (o viceversa).
  Tens raó. Però has mirat quines opcions tens d’intermodalitat? Potser et surti a compte.
 • Es que no aniré a comprar en bici, perquè no puc dur les bosses.
  Per fer la compra familiar de tota la setmana, està clar que necessites espai, però amb una cistella al davant i una altre al darrera, et va bé per fer compres petites i mitjanes. A més es molt còmode entrar la cistella al super.
 • Es que roben les bicis.
  Malahuradament els robatoris són una cosa freqüent. El lloguer públic de bicicletes és una bona sol.lució. Utilitza candaus tipus U, i perns en lloc de sistemes d’obertura fàcil. Denúncia si te la roben, i compren una altre no massa vistosa. Encara que te la robin, tot el que estalvies de benzina et donaria per comprar unes quantes bicicletes a l’any. També en pots comprar una de plegable, i pujar-la a casa o a la feina.
 •  

   

Entrada publicada per pamboli.

Posted octubre 7th, 2009 by Joan Lladó and filed in General

A Palma en sabem molt

1251793797_0

La qüestió és queixar-se, i d’això en sabem molt a Mallorca i en particular a Palma. El passat 20 de setembre es va inaugurar oficialment el carril bici de les Avingudes, un vial des d’Es Fortí fins el Parc de la Mar i que enllaça amb altres carrils oberts als darrers mesos. Tot, en un intent de Cort per impulsar el transport públic i reduir el nombre de vehicles privats.

Com no podia ser d’altra manera la construcció d’aquesta alternativa de transport no ha deixat indiferent a ningú, i és que són molts els que s’han posicionat en contra d’un carril bici que ha eliminat un tram pel que dia rere dia circulen prop de 50.000 vehicles. No ens enganem, aquest model és insostenible, i cal un canvi de mentalitat.

Tothom entén o (hauria) que la lluita no és entre el vianant i la bicicleta, sinó que entre el mitjà de dues rodes respectuós amb el medi ambient i el vehicles motoritzats. Davant això pareix evident que a l’hora de fer un carril bici és eliminar espai als vehicles i no als vianants, la bicicleta és una alternativa als nombrosos cotxes que hi ha a Ciutat i no als vianants

El canvi passa per aprendre a viure amb només dos carrils en un dels dos sentits per la principal via de Palma. Hi ha ciutats més grans i amb molta més població que han apres a viure amb menys carrils pels cotxes. Per tant, la solució és cercar alternatives al vehicle privat com el transport públic o perquè no.. animar-se a pedalejar i aprofitar l’obra duta a terme. I si algú no vol prescindir de les comoditats del cotxe, optar doncs a agafar altres vies o aprendre a viure amb un carril manco.

Posted octubre 4th, 2009 by pedalejant and filed in General