¡Por unos carriles bici!
JOAN RIERA
RIERA.DIARIODEMALLORCA@EPI.ES Palma se apasiona con debates ciudadanos que en otras latitudes están superados desde hace años. Por ejemplo, llevamos meses discutiendo sobre los carriles bici que se extienden por la ciudad. Sus detractores arremeten contra la supresión de espacio para los coches en las avenidas. Advierten que no se utilizarán en verano porque hace demasiado calor, y en invierno tampoco por todo lo contrario. El escaso número de aficionados a darle a los pedales es otro argumento irrebatible de quienes rechazan que se les dedique un metro de asfalto en exclusiva.
Una breve visita a Estocolmo avergonzaría a cualquier opositor. La capital sueca tiene una población de unos 830.000 habitantes, que duplica a la de Palma. Sin embargo, desde hace años ha reservado 760 kilómetros de sus vías para el uso exclusivo de las bicicletas. Palma acabará esta legislatura con unos modestos 40 kilómetros.
Resulta absurdo comparar el benigno clima mallorquín con los siete grados bajo cero habituales en el invierno, convenientemente regados con veinte centímetros de nieve, o con los más de 30 de los meses de verano.
La explicación a dos situaciones tan contrapuestas se puede descubrir en un curioso referéndum. Los habitantes de Estocolmo votaron en septiembre de 2006 a favor de limitar el acceso de los vehículos privados a la capital para evitar la congestión y reducir los niveles de contaminación. Algo parecido a lo que hizo Londres, pero por votación popular. Por cierto, que desde que resulta carísimo acceder al centro en los coches particulares se ha duplicado el número de usuarios de la bicicleta.
¿Se imaginan un plebiscito semejante en Palma? Pueden imaginárselo, pero saben que el resultado sería el contrario. Aquí aún creemos que la calidad de vida consiste en aparcar el coche ante la iglesia en la que se oficia el funeral, el bautismo o la boda. O delante de la discoteca de moda. En Palma sostenemos que mejorar el nivel de vida pasa por aguantar cuarenta minutos rodeados de malos humos antes que caminar un cuarto de hora o pedalear cinco minutos. Se obtiene mayor placer de dar vueltas durante un cuarto de hora en busca de aparcamiento, que del mismo tiempo dedicado a leer un buen libro en el autobús.
Nuestro concepto de calidad de vida anda veinte años por detrás del de los países más avanzados de Europa.
Font
Entrada publicada per Administrador, amb permís de l’autor
Inauguració del carril bici de Camí de Jesús
Sembla que la setmana que ve ja podrem creuar la via de cintura de manera una mica més segura. L’interromput carril bici provinent del parc de Sa Riera tindrà continuïtat i enllaçarà amb el millorable carril bici del Camí dels Reis. Bona notícia!
Entrada publicada per pamboli
Aparcament + bici = Gratis
Avui tenia feines per Palma, i no tenia ganes de pagar, així que he deixat el cotxe a l’aparcament de Santa Pagesa. Quan anava a sortir, he vist les bicicletes verdes, i m’he animat a agafar-ne una per primera vegada. He emplenat un breu formulari, i ja estava pedalejant per blanquerna cap al centre.
He de dir que feia mal circular per un carrer blanquerna encara amb obres. Quan estigui fet el carril bici, imagino que es trigaran 3 o 4 minuts en arribar al centre. En qualsevol cas, he arribat ràpidament a la plaça d’Espanya i amb una hora he tingut temps suficient per fer tot el que havia de fer.
És a dir, que no he gastat res, ni per aparcar (una hora gratis), ni per agafar una bici (una altre hora gratis). Que més vull?
Entrada publicada per pamboli
El carril-bici i la polèmica
Algun cop he sentit allò de que no hi ha canvi sense polèmica, i potser això ja és motiu suficient, però m’agradaria analitzar alguns punts que ho fan controvertit:
- Ocupa un espai que prèviament té un altre ús: Això ja suposa, d’entrada un perjudici per algú. Ara bé, eixamplar carrers no és possible, i cal que algú cedeixi, preferentment, el qui disposa de més espai.
- Provoca incertesa: Tot allò desconegut provoca por i desconfiança. Cal temps, i veure que realment funciona.
- Genera incredulitat: Si, no basta veure com mitja Europa presenta alts nivells en l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport. Tampoc basta veure com a ciutats més properes com Sevilla o Barcelona estan revolucionant la manera de mourer-se. Però tanmateix Palma no serà una excepció, i les evidencies són difícils de passar per alt.
- Taxistes: Puntualment, hi pot haver, i de fet hi ha hagut a Palma actuacions que perjudiquen als taxistes, com pot ser la supressió de la parada de la Porta de Sant Antoni. Però em fa l’efecte que dins les seves nombroses queixes, hi ha grans dosis innecessàries de reticència a compartir.
- Comerciants: És l’altre gremi que inicialment sempre es manifesta en contra, encara que potencialment en puguin ser els més beneficiats.
- Política: Els carrils bici són perfectes per als partits que estigui a la oposició. Fàcils de criticar, i amb seguiment assegurat.
- Periodisme: Lligat amb el punt anterior, resulta també molt fàcil omplir pàgines i pàgines dels diaris amb titulars alarmistes, anunciant suposats embossos descomunals per al transport privat i sobretot supressió d’aparcaments; segur que no hi faltaran lectors. De fet, tots els diaris, idependentment de la seva afinitat política, diuen el mateix, i hem de gratar per trobar opinions favorables.
- Interessos privats: No es pot negar que una presència notable de la bici urbana sigui positiu per a societat, però tampoc es pot negar que hi ha alguns pocs sectors que en poden sortir perjudicats. El que passa es que aquest perjudici, sovint no justifica les desmesurades queixes. I sobretot, no justifica que l’interès general sen vegi ressentit.
Avinguda Argentina comptarà amb un carril bici.
Aquesta actuació s’emmarca dins d’un nou model de ciutat, amb criteris de mobilitat, accessibilitat, seguretat vial i sostenibilitat. L’Ajuntament recalca que està adaptant la ciutat per permetre el desplaçament autònom de totes les persones, independentment de les seves condicions físiques.
Els pressuposts Municipals per 2010 no contemplen cap partida econòmica per la construcció de nous carrils bici a Palma, encara així Cort precisa que no significa que no es vagin a construir més, ja que es compta amb altres vies de finançament, com el Pla E i la convocatòria de subvencions per part dels Ministeris de Medi Ambient i Energia i del Consell Superior d’Esports.
El sis carrils bicis (Avinguda Picasso, carrer Salvador Dalí, les Avingudes, carretera de Valldemossa, cami de Jesús i plaça Pere Garau) que s’han construït enguany s’han duit a terme, gràcies al Fons Estatal d’Inversió Local.
Entrada publicada per pedalejant