Cort seguirà prohibint que les bicis circulin per les voreres.

El departament de Mobilitat de Cort preveu mantenir la prohibició que les bicicletes puguin circular sobre les voreres. L’esborrany de la nova ordenança, que com va avançar la setmana passada Palma en Bici s’està negociant amb els grups municipals per a la seva aprovació inicial, no contempla la possibilitat que les bicicletes puguin circular sobre les voreres que tinguin una amplària d’un mínim de tres metres,

 

Es tracta d’un canvi en la normativa que no serà obligatori, segons indiquen des del Consistori, sinó que cada Ajuntament podrà adaptar a les seves necessitats. De fet en aquests moments hi ha ordenances com la de Barcelona, que permeten a les bicicletes circular sobre les voreres quan aquestes tenen un ample de cinc metres i deixant un espai de tres metres de separació dels edificis, per a l’ús exclusiu dels vianants.

Es considera que a Palma l’excepció seria de difícil aplicació perquè hi ha poques voreres de més de tres metres i, a més, l’ús de les bicicletes encara no està tan generalitzat com per poder conviure amb el vianant en un mateix espai. De totes maneres, l’esborrany de l’ordenança deixa la porta oberta a excepcions, ja que la norma general que prohibeix la circulació de bicicletes en voreres, parcs, jardins i carrers i zones per als vianants pot modificar-se puntualment mitjançant decret d’alcaldia.
La nova normativa estableix sancions per circular sobre les voreres o carrers per als vianants que oscil·len entre els 100 i 500 euros, en funció de si la falta es considera greu o molt greu i pel grau de perillositat de l’acció. Els menors de 12 anys podran circular per les voreres o carrers per als vianants sota l’autorització o supervisió del pare, mare o tutor.

El passat mes de desembre l’esborrany de la nova ordenança va ser repartit entre els col·lectius de taxistes, associacions veïnals, el Gob i Massa Crítica, entre uns altres.
Una de les novetats és que estableix una velocitat màxima per a les bicicletes que va dels 25 quilòmetres a l’hora, quan circulin pels carrils bici separats, o de 10 si el carril està integrat en la vorera. Les bicicletes hauran de portar timbre i, quan circulin a la nit, llums.

 

3383971735_37bb4259f4

 

Font

Posted febrer 22nd, 2011 by pedalejant and filed in General

Las bicicletas podrán circular por las aceras de más de tres metros de ancho

ley-de-trafico-1

Tráfico pondrá fin en las ciudades al imperio de los coches. La Dirección General de Tráfico (DGT) modificará este año el Reglamento General de Circulación para dar en el ámbito urbano prioridad al peatón y a la bicicleta sobre los vehículos a motor. “Hasta ahora la norma marginaba al peatón y a la bicicleta”, explicó ayer en Córdoba el subdirector general de normativa de la DGT, Ramón Ledesma, durante la segunda jornada del Encuentro de Ciudades para la Seguridad Vial. Pero a partir de ahora el reglamento se adaptará al nuevo modelo de ciudad que reclaman los Ayuntamientos y las asociaciones ciclistas y de viandantes.

“La DGT quiere fomentar el uso de la bicicleta no ya como medio de transporte alternativo, sino preferente“, aseguró Ledesma, porque “es bueno para la movilidad y para reducir la contaminación“. El director de Tráfico, Pere Navarro, aportó otro motivo fundamental: “Es segura”. Según el máximo responsable de la DGT, en 2009 perdieron la vida 13 ciclistas en ciudad, a pesar de que a diario hay “dos millones de desplazamientos”. “Se tiene la impresión de que cuando se habla de la bicicleta en la ciudad uno dice ‘ni se te ocurra, te vas a matar’, pero no es cierto”, añadió Navarro.

 La reforma del reglamento, que hasta ahora trataba las bicicletas como vehículos a motor, permitirá que las bicis puedan circular por aceras de más de tres metros, siempre y cuando se sitúen a un metro de la fachada, y ya no estarán obligadas a colocarse a la derecha de la calzada, sino que podrán ir por cualquier carril en vías limitadas a 30 kilómetros por hora. “Es el momento de fomentar el uso de la bicicleta y de no poner trabas”, reconoció Ledesma.

Además, el casco para los ciclistas será solo obligatorio en las vías interurbanas. Sin embargo, Juan Valls, miembro del Bicicleta Club de Catalunya, quiso matizar ayer este punto, durante el Encuentro de Ciudades, y si bien se mostró de acuerdo, indicó que “podría crear problemas” en ciertas vías situadas dentro del perímetro de la ciudad en las que se puede ir a gran velocidad.

El nuevo Reglamento General de Circulación, cuyo borrador estará listo, según fuentes de Tráfico, “en los próximos meses”, recoge diferentes experiencias y ordenanzas municipales que ya se aplican y que han sido avaladas por el Tribunal Supremo.

“Hasta el momento actual, la normativa prohibía la circulación de las bicicletas por las aceras, pero los Ayuntamientos han establecido ordenanzas municipales que burlan este reglamento porque tienen necesidades que cubrir con respecto a las bicicletas”, subrayó ayer Ledesma. El nuevo reglamento “dejará de ser un obstáculo” para desarrollar las políticas municipales en materia de seguridad vial y aportará un marco jurídico a prácticas que ya existen.

Es por ejemplo el caso de los carriles de contrasentido, recogidos en distintas experiencias europeas. No será el Gobierno central quien los implante, sino que los Ayuntamientos podrán decidir a partir de ahora si los habilitan o no.

La reforma del Reglamento General de Circulación, que también incluirá la medida anunciada el jueves de limitar a 30 kilómetros por hora la velocidad en calles con un carril por sentido, tendrá un apartado especial para las motos. Se prohibirán los cascos que no están homologados, los conocidos como quitamultas o calimero. “No son seguros para el conductor”, explicó ayer el subdirector de normativa de Tráfico.

Tampoco servirá ya disponer de exención médica para no llevar el casco. Según Ramón Ledesma, “quien tenga un certificado médico” que le exima de llevar casco “no va a poder conducir motocicletas ni ciclomotores”.

Font.

Posted febrer 19th, 2011 by pedalejant and filed in General

Vols un batut de bicicleta?

Si volem un batut de maduixa, i pensem en pedalar, no es que ens tornem bojos. Simplement es que volem utilitzar una liquadora que funciona a pedals. Sens dubte una forma ecològica i divertida de preparar batuts!

El model de la imatge es el més sofisticat, constituint una bicicleta estàtica que combina l’exercici amb la utilitat culinària. Però si el que vols es utilitzar la bicicleta que fas servir per anar pel carrer, o per passejar, existeix aquest model adaptable a la roda del darrera. I no et preocupis, que podràs seguir-ne fent us entre batut i batut, ja que es fàcil de desmuntar

Bona pinta? Segur que després de pedalar una estona, encara es més bo que connectant a la xarxa elèctrica.

Més informació aquí

Posted febrer 19th, 2011 by pamboli and filed in General

Palma En Bici entrevista a Mª Luisa Gracia, Directora de Mobilitat

gracia

Palma En Bici ha entrevistat a María Luisa Gracia, directora de mobilitat de l’Ajuntament de Palma per valorar la tasca importat feta aquests quatre anys.

Ha estat una legislatura de canvi molt valent en el model de mobilitat, Palma era la segona ciutat europea amb majors índexs de motorizació, 890 cotxes per cada 1.000 habitants i això és insostenible. Palma per primera vegada al 2007 va superar els límits de contaminació de l’aire, es necessitava un canvi, no només en l’àmbit de l’ocupació sinó també en temes ambientals.

Les polítiques més rellevants han estat:

-  Pàrking dissuasori a Son Fuster amb més de 1.000 places, a l’estació de Metro de Son Sardina amb més de 200, per evitar que la gent accedeixi al centre de Ciutat.

-   Compra de 52 autobusos per l’EMT, ampliació i creació de noves línees amb augment de freqüències que ha comportat l’increment d’usuaris fins a 18 milions.

-   Ampliació de la zona ORA, per allunyar del centre la zona de pressió, facilitar aparcament als residents i evitar que la gent de la Part Forana entri al centre, 3 de cada 4 vehicles que circulen per Avingudes cerquen aparcament

-  Vehicles elèctrics amb 6 llocs de descàrrega. Per facilitar a la gent que es compri un vehicle elèctric tingui on carregar-lo, donam aparcament gratuït les dues primeres hores i la càrrega.

El gran pilar, el més mediàtic ha estat la implantació del carril bici. Primer amb la infraestructura, ens trobarem diversos carrils com el del Passeig Marítim, la carretera de Valldemossa  fins la Universitat, cap d’ells pròpiament urbà, un tram a Son Moix inconnex, i per acabar un darrer carril de 500 metres al carrer Manuel Azaña fins al Passeig Marítim. Però tot era un xarxa insuficient amb carrils totalment inconnexes i s’ha intentat dotar sentit als carrils existents, primer amb l’eix Passeig Mallorca – Miquel del Sants Oliver i eix Balmes – Pare Bartomeu Pou – Lluis Vives; després vengueren Avingudes, Salvador Dalí, Avinguda Picasso, Camí de Jesús. En total més de 15 quilòmetres, fan que Palma conti a dia d’avui amb uns 43 quilòmetres de carril bici. Comparat amb altres ciutats estam molt enrederits, Burgos en té més de 80. Evidentment aquest canvi representa un aposta valenta.

Problemàtica del Carrils Bici

Els veïnats tenen el dret en un moment donat a que llevis una plaça d’aparcament per construir un carril bici i es senten directament perjudicats, perquè pareix que les places d’aparcament del carrer són propietat d’un. Una persona es compra dos cotxes però ja vorà on els deixa i no s’atura a valorar-ho. Quan encara estam en lluites de si carril bici si, carril bici no, fa uns dies Mateu Isern a una entrevista digital a El Mundo deia que eliminaría el carril bici de les Avingudes si és batle de Palma.

El dia que se va eliminar un carril de circulació d’Avingudes no es va notar tant com la gent s’esperava, alguns mitjans de comunicació anunciaren que hauria un caos, que el dia següent acabaria el món i l’oposició el mateix dia que s’inaugurava el carril de Avinguda Picasso esperava que hi hagués embossaments. Ens va ajudar aquesta pressió mediàtica, perquè la gent ja tingués la informació que hauria un carril de circulació manco i la gent voluntàriament va triar altres opcions, no tot passa per les Avingudes i el que passa és que estam molt mal acostumats, a agafar sempre Avingudes. Finalment es va veure que no havia caos, hi ha transit però és cíclic, amb unes hores amb més transit a Avingudes sentit mar, però hi ha unes altres que en sentit contrari com hi ha carril de circulació i carril bici està embossat i per l’altra banda circulen. El problema del trànsit és senzill, tots volem anar als mateixos llocs a les mateixes hores. Existeix una llei del trànsit, els cotxes són com l’oxigen, es a dir, per un via principal d’una ciutat amb tres carrils de circulació i l’endemà en fiques quatres i el nivell de transit és el mateix, és com l’oxigen, el transit ocupa tot el que li donis. La tendència, i ja s’ha vist a altres ciutats, és que per controlar el trànsit la solució no és augmentar el nombre de carrils ni crear més víes.

Gent que abans utilitzava el tren li creen una nova via de circulació i veuen que és una millora, tenen l’accés devora casa seva i puc anar amb vehicle fins la porta de la feina. El problema és quan a ciutats com Madrid amb dos milions de persones, tots fan el mateix. Ara bé, a Madrid augmenta el fet de compartir vehicle aprofitant carrils de gran ocupació per estalviar temps ja que un recorregut per un carril convencional es fa en més d’una hora, el mateix per un de gran ocupació passa a fer-se en trenta minuts i per tant cerquen gent per completar el seu cotxe, i això és una cosa que aquí és impensable, encara que, des del Consell de Mallorca a través d”Internet posa en marxa aquesta possibilitat  Comparteix Cotxe .

A altres ciutats europees ja es fan restriccions com pagar peatges al centre de la ciutat. A altres directament no és pot accedir en vehicle. I aquí encara estam escollats amb el debat “carril bici si, carril bici no” fins i tot “bus si, bus no”. Volíem dur a plenària l’adquisició de nous autobusos perquè alguns estan en mal estat, volíem fer més inversió, però com estam en minoria, el Partit Popular no ha volgut que es compressin aquests autobusos, i és una pena perquè a dia d’avui el transport públic ha de ser una de les prioritats, no només perquè pot ser una solució econòmica, sinó també per temes ambientals. Palma ha tornat a superar els nivells de contaminació que marca la Unió Europea al 2009 i 2010, i lògicament tenim un problema.

El primer dilluns, dimarts i dimecres de cada mes a través de càmeres col·locades a dos punts d’Avingudes, un a l’altura de Font i Monteros i l’altre a Enric Alzamora, gravam les imatges al llarg de tot el dia i posteriorment contam la gent que va amb bicicleta. Passats els primers sis mesos de contabilització s’estima que la mitjana és de 850 usuaris al dia, però s’ha arribat a puntes de 1.200 bicis diàries, que s’espera duplicar amb la posada en marxa la bicicleta pública.

Multifuncionalitat dels Carrils Bicis

A les zones de col·legis tenim un problema històric, existeix una certa permissibilitat durant les puntuals entrades i sortides de col·legis, traduïda en què els cotxes aparquen tan a damunt les voreres, com als passos de vianants, o en segona fila. Aquests mal hàbits han arribat també al carril bici, i no només s’ha de respectar el carril bici sinó que s’ha d’acabar amb aquest mal vici de forma homogènia que costarà molt eliminar. Evidentment no és un mal directe el fet d’estacionar malament durant cinc minuts, el mal li estem donant als nostres fills, inculcant hàbits com que al col·legi s’arriba fins la porta amb cotxe, amb preses i aparcament malament.

carril-bici-avenidas01

Actualment, l’ordenança de circulació només recull dos articles i trobam necessari aprovar una nova ordenança, però l’antiga ordenança marca que el carril bici només el poden utilitzar gent que vagi en bicicleta o patins. Una nova ordenança que reguli i expliqui més detalladament l’ús del carril bici. Malgrat estar en minoria esperam arribar a un acord amb els partits de l’oposició per aprovar el proper mes una normativa necessària amb la qual el ciutadà sabrà com actuar.

Hi va haver un moment per recordar el gran triomf del moviment ciutadà a través de les xarxes social  “PP i UM acorden mantenir el carril bici. Gracia qualifica el fet com una batalla guanyada i que tot fou gràcies a les intervencions al ple que feren canviar la decisió de Unió Mallorquina.

Bici Palma

La bicicleta pública, Bici Palma es du treballant des de fa més de dos anys, per la situació pressupostaria i la gran inversió necessària per posar-la en marxa s’ha anat endarrerint el seu funcionament. A traves del segon Pla E, es pogué fer l’adquisició de les bicicletes i el sistema, i s’ha cercat la fórmula per el manteniment. És una cosa molt complicada per el servei informàtic i encara no es pot determinar la data exacta però si tot va bé a finals de març serà una realitat.

Estam tenint complicacions pel servei informàtic, però si tot va bé, a finals de març estarà amb funcionament amb 330 bicicletes i 28 estacions, gratuites el primer any, a un perímetre similar al de la zona ORA, molt cèntric, el que passa és que no tenim tantes bicis ni estacions com ens agradaria. A partit d’aquí veurem com funciona, encara que estic convençuda que implicarà un canvi, a totes les ciutats ho ha estat. És impressionat que a l’any 2009, Barcelona tingué més abonaments el Bicing que al Barça, a més gairebé 60 ciutats espanyoles ja en tenen, totes les grans ciutats a excepció de Madrid, que va aturar el procés a la meitat sense saber els motius. Aquestes dades indiquen que hi ha una tendència cada vegada major, si ho fan tantes ciutats deu ser perquè és positiu.

Gracia va respondre a la polèmica sorgida els darrers dies sobre la col·locació de les estacions, referint-se concretament a un fotografia de l’estació del carrer Aragó publicada per Diario de Mallorca. Explica que abans en aquest punt hi havia una aturada de motos i que el perill d’agafar una bicicleta és exactament el mateix que quan s’agafava una motocicleta. Afegeix que quan un surt d’un vehicle envaeix el carril de circulació amb la porta i que és més perillós, en canvi, a les estacions de Bici Palmahi ha uns 40 centímetres entre les bicis estacionades i la circulació. Altres queixes provinents del Partit Popular, fou aprovada per el ple per tal de retirar totes les estacions del cas antic, quan altres elements mobiliaris provoquen més impacte i costen més d’eliminar com són els aparells de ventilació dels aparcaments i els contenidors de recollida selectiva.

1297080697830_IMG_7472Dibujo

La normativa indica que els ciclistes han d’anar pel carril bici, i sinó per la calçada.

Bicifestes

La Bicifesta fou una gran iniciativa que va permetre dinamitzar Palma els matins dels diumenges. Hi ha poques ofertes a fer en família, per els nins a Ciutat els diumenges, i la Bicifesta va permetre a molta gent la possibilitat d’un diumenge al mes circular per les Avingudes en bici, patinant, passejant des d’aquella perspectiva diferent de l’avinguda sense cotxes. A més s’organitzaven tota una sèrie d’activitats per tota la família, els infants, com la bicicursa, i cada vegada venia més gent. Orientat com a procés educatiu al nou model de mobilitat. Però per la greu crisi econòmica varem entendre que havia altres prioritats i les vàrem haver de deixar, però esper recuperar-la una vegada la situació econòmica millori.

La nostra premissa és que qui vulgui utilitzar la bicicleta per ciutat que ho faci amb seguretat i els passos han estat clau: infraestructura, ordenança i bicicleta pública

Es molt importat el tema de la conscienciació com assignatura pendent per a tots: pels vianants que s’han d’acostumar a veure les bicis, per la gent que va amb bici que ha d’entendre que no val tot i que hi ha una normativa municipal, i el cotxe també s’ha d’acostumar a què li ha hagut de cedir espai a la bicicleta, espai que ha anat robat el cotxe al vianants, a espais públics i que ara s’han recuperat com és l’eix de Blanquerna.

Posted febrer 14th, 2011 by pedalejant and filed in General

“Mou-te B” triplica la xifra d’usuaris

El servei de bicicleta pública “Mou -te B” ha triplicat durant l’últim any la seva xifra d’usuaris, al passar de les 4.560 persones amb què va tancar el 2009 a les 12.006 del 2010, segons dades aportades a EFE per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat que gestiona aquesta iniciativa que aquest mes compleix dos anys.

L’increment d’aquest servei, dirigit als titulars de la targeta intermodal, es deu en bona part a la incorporació al mes d’abril passat de dues noves estacions des de les quals es pot accedir a les bicicletes: Inca i Manacor, que sumen a les de la Universitat de les Illes Balears i la de Plaça d’Espanya, a Palma.

Més de la meitat dels usuaris d’aquest servei de préstec de bicicletes durant l’any 2010 van ser homes (59,6%), encara que les dones van guanyant terreny (40,4%).

El punt en què hi ha més trànsit de bicicletes de préstec és l’estació intermodal de Palma seguit de la UIB, molt per darrere hi ha les noves, Inca i Manacor, a causa del fet que durant el primer trimestre de l’any no van estar en funcionament.

Estació Intermodal Palma 8.611
UIB 2.180
Inca 788
Manacor 427
   12.006 usuaris

El gran salt en la xifra d’usuaris d’aquesta nova modalitat de transport públic es va produir en el primer trimestre del 2010, quan de la mitjana de 200-300 usuaris es va passar a l’abril a l’estació intermodal als 769 usuaris, xifra que va seguir i s’incrementa superant els 900 abans de l’estiu.

La utilització de les bicicletes està condicionada a la cancel·lació prèvia d’un viatge amb la targeta intermodal en qualsevol dels seus serveis integrats (metro, autobús o tren) i a la firma prèvia d’un contracte de cessió i la responsabilitat que inclou el manteniment del vehicle.

L’horari de recollida de bicicletes és de les 7.00 fins a les 19.00 hores i el de devolució, entre les 8.00 i les 20.00 hores.

També hi ha dues modalitats de préstec: amb reserva i simple – sense reserva -. El préstec amb reserva està pensat per a aquelles persones que tinguin horaris de feina o estudis fixos, mentre que el préstec simple està ideat per a l’ús esporàdic de la bicicletes, amb horaris flexibles o irregulars.

El servei “Mou -te B” farà el seu segon aniversari el pròxim 17 de febrer, dia en què es va posar en marxa el primer dels punts de préstec de bicicletes.

1222167960_0

Posted febrer 6th, 2011 by pedalejant and filed in General

Sus a la XX Challenge amb el Trofeu de Palma

    caja rural challenge mallorca

La Challenge – Volta a Mallorca 2011 s’inicia demà diumenge, 6 de febrer, amb la disputa del Trofeu Palma, sobre un circuit urbà de 11’6 quilòmetres amb arribada i sortida al Passeig Marítim de Ciutat. Els corredors donaran deu voltes a aquest circuit per completar un total de 116 quilòmetres.

La sortida es donarà a les 11.50 hores i l’arribada està prevista per les 14.20 hores. Abans se celebrarà la primera prova de la III Challenge de ciclisme escolar, organitzada pel Consell de Mallorca. A les 9 hores correran els cadets, a les 9.25 hores els infantils, a les 10.10 hores serà el torn per als alevins i a les 10.20 hores tancaran el programa els principiants.
Els altres quatre trofeus que componen el calendari de la Challenge 2011 són els següents:

-  Dilluns 7: el trofeu Cala Millor – Son Servera (172,4 km).

-  Dimarts 8: es disputarà el Trofeu Inca (166,6 km), amb l’ascensió al Coll de Sóller i al Puigmajor.

-  Dimecres 9: el Trofeu Deià (143 km), amb quatre cotes puntuables per a la muntanya.

-  Dijous 10: el Trofeu Magaluf – Palmanova (158,5 km)

Posted febrer 5th, 2011 by pedalejant and filed in General

Mateu Isern, candidat del PP a Palma i el futur incert del carril bici

A la fi s’ha desvelat el nom de qui s’enfrontarà, a dia d’avui, a Aina Calvo, Antoni Verger i Nanda Caro. El Partit Popular ja ha triat el seu candidat per la batllia de Palma per les eleccions de dia 22 de maig, l’elegit és Mateu Isern advocat i empresari, un desconegut de l’àmbit polític. Aquesta mesura d’apostar per una nova cara pot per una banda beneficiar al PP evitant persones amb desgast mediàtic, ni imputats en cap cas de corrupció, però per altra banda la inexperiència i el poc carisma que transmet pot jugar en contra davant els propers comicis, i el més important, no s’ha d’oblidar que l’ombra de José María Rodríguez no ha desaparegut, és més, tot pareix indicar, que es tracta d’una estratègia de José Ramón Bauzá perquè Isern sigui una titella del senyor Rodríguez. El mateix Isern ha declarat la bona sintonia amb el veterà militant.

 Encara és prest per concretar cap promesa electoral. Si al seu moment, Rodríguez anunciava que si arribava a ser batle de Palma eliminaria el carril bici de les Avingudes http://www.palmaenbici.com/?m=200910, Mateu Isern ha manifestat la seva opinió sobre la xarxa de carrils bici de Ciutat “Jo sóc ciclista i faig esport, però no em moc amb la bici per la ciutat. Els carrils bici a Palma estan buits. No estam en contra dels carrils bici, però no és de rebut que es mengi una part de les Avingudes i que amb prou feines circulen ciclistes. A Palma no s’accepten les imposicions”. Pel senyor Isern pareix evident que les 1.000 persones que circulen diàriament pel carril bici d’Avingudes no són ningú. L’any 2009 el Metro de Palma va contabilitzar un total de 1.153.000 passatgers, 19 manco dels necessaris perquè estigui justificada la seva construcció, amb una despesa de 350 milions d’euros. El carril bici d’Avingudes ha costat 600.000 euros. Algú li hauria de recordar que aquestes mil persones diàries o 365.000 a l’any també són votants. 

2011-01-29_IMG_2011-01-29_23_34_10_d76ul001
Mateu Isern el dia de la presentació com a candidat a batle.B. RAMON
Posted febrer 2nd, 2011 by pedalejant and filed in General