Bicicleta i salut

Tots sabem que l’exercici moderat és beneficiós per a la salut, i que l’excusa principal per no realitzar exercici és la falta de temps. També sabem que anar a peu o en bicicleta per anar a la feina o al centre d’estudis són formes de fer exercici estalviant temps i diners. Així doncs, la fórmula és senzilla. Però per acabar d’animar, avui enumerarem quins són aquests efectes per a la salut:

  • Mal d’esquena i columna: Gran part de la població pateix o ha patit dolor d’espatlla degut a males postures a la taula de treball, o feines físicament dures. L’exercici moderat és eficaç contra el dolor d’espatlla, però a més, el moviment de les cames durant el pedaleig estimula els músculs de la zona lumbar i ileosacral -que és on es produeixen la majoria de lesions d’espatlla- i els petits músculs de les vèrtebres, enfortint-los
  • Obesitat i sobrepès: La bicicleta estimula el metabolisme i crema calories, i ho fa sense que el pes recaigui sobre les articulacions (cosa que sí succeeix al córrer o al caminar). De fet, una hora de bicicleta crema de 600 a 800 kilocalories, en funció de la intensitat de l’esforç.
  • Colesterol: L’exercici regular crema calories, però a més, la pràctica en bicicleta millora el metabolisme, incrementa la producció de colesterol HDL (colesterol “bo”) i redueix la presència de LDL (colesterol “dolent”), responsable de l’enduriment d’artèries i vasos sanguinis, amb el conseqüent risc circulatori i de trombosi.
  • Hipertensió: S’estima que un 20% de la població pateix hipertensió, un altre 20% té la tensió molt alta i només un 10-20% té disposició genètica a patir-la. Segons les investigacions, l’exercici moderat redueix la hipertensió.
  • Varius: L’exercici regular estimula el retorn venós i potencia el bombeig de sang cap a les extremitats. D’aquesta manera s’aconsegueix una millora en la circulació i s’evita l’aparició de varius. Els esports més adequats per aquesta problematica son els “progressius”, tipus natació, “aquagym” o bicicleta, i es desaconsellen aquells en els que es colpeja al terra – tennis, bàsquet, “steps”, ja que el cap brusc dificulta el retorn venós de la sang, que s’estanca a les cames.
  • Estrès, depressió i ansietat: Alguns estudis científics mostren que l’esport redueix els efectes negatius de certs desordres psicològics i estimulen la producció d’hormones. El moviment del pedaleig, uniforme i cíclic, estabilitza física i emocionalment, i redueix els efectes de l’estrès. De fet, amb 30 o 40 minuts d’exercici, el cos comença a alliberar endorfines, que inhibeixen el dolor i contraresten els efectes depressius d’aquestes enfermetats.
  • Risc cardiovascular: El ciclisme produeix grans efectes positius sobre el cor, reduint l’estrès d’aquest múscul i influint positivament davant tots els factors de risc d’atac cardíac. De fet, una activitat física regular redueix el risc de sofrir un atac d’aquest tipus en més del 50 %. Un estudi en hospitals de Le Havre, Münster i Groeningen descobreix una relació entre els desplaçaments habituals a peu o en bicicleta i reduccions del 60% en les malalties cerebrovasculars.
  • Diabetis: Un estudi finlandès de l’any 2003 demostra que la utilització habitual de la bicicleta, disminueix fins en un 40% el risc de desenvolupar una diabetis del tipus 2.



Posted octubre 31st, 2010 by Stefan Nolte and filed in General
Tags:

Els ciclistes urbans són gent normal

postura1[1]

Els ciclistes urbans són gent normal

Aquesta es la principal conclusió de l’estudi realitzat per l’equip de Alan Tapp, de la Universitat de West of England de Bristol, sobre hàbits de transport al Regne Unit.

Segons l’informe, només un 10 % dels enquestats considera que els ciclistes urbans són uns “hippies d’esquerres”, una resposta que ha sorprès als autors de l’estudi, que esperaven una major percepció vinculada als grups socials, dels ciutadans que es mouen en aquest tipus de transport.

Un 69 % creu que es tindria que prendre seriosament als ciclistes, mentre el 43 % reconeix voler disposar duna bicicleta quan es troba al mig d’un embós.

Així i tot, només el 6 % utilitza la bicicleta “amb molta freqüència”; el 5 %, “amb certa freqüència”; el 28 % “nomes algunes vegades” i el 46 % no la utilitza mai.


Posted octubre 30th, 2010 by Stefan Nolte and filed in General

Seminari “Moure’s a Ciutat: Mobilitat i espai públic”

El Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears i el Col·legi d’Enginers de Camins, Canals i Ports de les Balears, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma i la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat de les Illes Balears, organitzen, dintre del programa de les VIII Jornades sobre Ordenació del Territori, el Seminari “Moure’s a Ciutat. Mobilitat i espai públic, que es celebrarà el dies 28 i 29 d’octubre de 2010 a la seu central del COAIB.

En aquests moments en que a Palma s’estan plantejant importants projectes d’infraestructures relacionats amb el trànsit i la mobilitat (tramvia, nous accessos al sector Llevant de la ciutat, Front Marítim, nova via connectora, etc.), els Col·legis Oficials d’Arquitectes i Enginyers de les Illes Balears han considerat convenient la convocatòria d’unes jornades de reflexió en torn a la mobilitat i l’espai públic a Ciutat, tenint especialment en compte que de les diferents solucions que es puguin escollir en cada cas, dependrà no tan sols la resolució als problemes de la mobilitat, sinó també l’encert o el fracàs en les transformacions d’espais urbans tan significatius per a Palma com puguin esser les Avingudes o el Front Marítim, així com en la relació que tindrà en el futur la ciutat amb els seus possibles creixements i el seu entorn.

Cercant que en aquestes jornades els treballs de reflexió i debat puguin esser el més fructífers possible, s’ha procurat integrar en el programa tant als arquitectes i enginyers locals, degut a que amb el seu treball concret coneixen molt bé la problemàtica de la ciutat, com també a altres especialistes de reconegut prestigi nacional, els quals malgrat tenir el seu lloc de residència i treball habitual fora de Mallorca, coneixen també, per diferents circumstàncies, la nostra ciutat, i poden aportar un punt de vista ampli sobre els nous models que per a la mobilitat i el tractament de l’espai públic s’estan plantejant actualment arreu del món. A més, des de l’organització de les jornades, i pensant que el debat sobre la ciutat no és pot reduir als tècnics i especialistes, s’ha volgut introduir ja en les ponències el punt de vista de l’historiador i del ciutadà. En tot cas, les jornades i el debat queden obertes a tots els ciutadans, esperant que les aportacions de tots serveixin per a treure’n el major profit possible per a la nostra ciutat.

Dates: 28 i 29 d’octubre de 2010
Horari: de 16:30 a 20:00 hores
Lloc: Sala d’actes de la seu central del COAIB (c/Portella, 14 – Palma)

La jornada es transmetrà per videoconferència a les Demarcacions d’Eivissa i Formentera i de Menorca del COAIB.

Inscripció i assistència lliures.

Imprescindible confirmar assistència per escrit a:

Secretaria d’Activitats Tècniques i Culturals Demarcació Mallorca del COAIB
Tel.: 971 228 658 / 70 – Fax: 971 720 463
A/e: cultura@coaib.es

Posted octubre 26th, 2010 by Stefan Nolte and filed in General

Cada ciclista estalvia 423 euros en despesa sanitaria

El Regne Unit va elevar l’ús de la bici a categoria d’estrella mediàtica durant la campanya presidencial que va portar a David Cameron al número 10 de Downing Street. El seu trajecte matinal amb bici des del seu barri de Notting Hill fins al Palau de Westminster, seu del Parlament, quan era diputat, li va servir per abanderar un Govern amb segell ambiental. Aquella campanya guanyadora va voler mostrar a un primer ministre que empatitza amb la creixent consciència verda dels ciutadans i amb els reptes de l’agenda política mundial, com el canvi climàtic.

Encara que després d’estrenar el lloc de primer ministre Cameron va haver de baixar-se de la bici per raons de seguretat, les dues rodes estan registrant un creixement imparable en els hàbits urbans de Regne Unit. La bici és un sector econòmic en alça. El 2010, el valor d’aquest mercat ascendeix a 698 milions de lliures (834 milions d’euros), empès malgrat la crisi econòmica, o precisament gràcies a ella i a la voluntat d’estalvi dels anglesos.
Al 2009, el mercat de les dues rodes va registrar un rècord de creixement, pujant un 350% respecte a l’exercici anterior. La política de transport del Govern explica aquesta increïble aposta per la bici com a mitjà de transport urbà. L’Executiu ha reinventat el programa “Cycle to Work” (amb bici a la feina), creat en 1999 per fomentar l’ús de la bici entre els anglesos en el seu trajecte diari a la feina. La mesura preveu que les empreses, independentment del seu sector d’activitat i grandària, disposin de bicicletes en règim de préstec per als seus empleats.
A canvi d’un simbòlic sacrifici salarial, l’empleat estalvia l’IVA en el lloguer de la bici i d’accessoris com les llums, el casc, el cistell o l’armilla reflectora. Al seu torn, l’empresa es beneficia d’un règim impositiu avantatjós per la compra de tot el material. L’empleat decideix el període de lloguer, passat el qual la bici torna al mercat obert, a un preu reduït.
El programa compta amb una cadena de tendes especialitzades que treballen amb les empreses que decideixen apuntar-se a aquesta iniciativa. Qualsevol empleat d’una companyia que estigui subscrita a “Cycle to Work” pot consultar, a una pàgina web específica, el cost que li suposarà la bici, a partir d’una sèrie de criteris de recerca.
Gràcies a aquest sistema, l’ús de la bicicleta a Londres ha registrat un alça del 91% en l’última dècada, amb més de 500.000 trajectes diaris. Abunden les tendes de bicis i d’accessoris i existeixen desenes d’associacions dedicades a fomentar l’ús de les dues rodes.
Segons els càlculs d’aquests organismes, cada nou ciclista urbà estalvia fins a 423 euros en despesa sanitària, en contaminació i en congestió. Per cada euro de despesa amb bici,el Regne Unit obté quatre euros de benefici. No es casualitat que Londres figuri entre les capitals europees que han frenat l’accés del cotxe al centre urbà, amb la creació d’una taxa de congestió.


Posted octubre 26th, 2010 by Stefan Nolte and filed in General

Casc que fa olor al trencar-se

Sabem que després de patir un cop, els cascs han de reemplaçar-se. A vegades però, tenim un casc guardat des de fa anys que no sabem quin estat està, encara que aparentment no presenti desperfectes. I no volem llançar-lo si no fa falta!

Per solucionar-ho, el Fraunhofer Institute for Mechanics of Materials IWM de Freiburg amb cooperació amb el Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology UMSICHT de Oberhausen, han creat un nou casc que desprèn olor al trencar-se. Està elaborat amb microcapsules que contenen olis olorosos. Al patir un cop, les microcápsules es trenquen i alliberen els olis, desprenent una olor característica. Així no tenim cap dubte.

Per a mes informació (en anglès) clicau l’enllaç


Posted octubre 23rd, 2010 by Stefan Nolte and filed in General

Demostrem-ho: Ara Sí

Es nota la predisposició de certa part de la societat de demostrar amb fets, els efectes en l’ús de l’espai que suposen els diferents mitjans de transport. I així és, perquè l’entrebanc de la pluja no ha desanimat als organitzadors de l’acció que anunciàvem a palmaenbici fa unes setmanes.

Així doncs, s’ofereix a la ciutadania una nova oportunitat de participar. Ara es el moment de fer-ho!

Data: 24 d’octubre de 2010
Lloc: Avinguda Compte Sallent (entre 31 de Desembre i Antoni Marquès Marquès)
Hora: entre les 10h i les 12h
Punt d’acreditació vianats i bicicletes: Avinguda Compte Sallent (alçada C/
Punt d’acreditació cotxes: Aparcament Via Roma (entrada per Via Roma)
Telèfon de contacte de l’organització: 658653708
Correu electrònic de l’organització: info@gobmallorca.com
Formulari d’inscripció: http://bit.ly/9caZGV

timing

Entrada publicada per pamboli

Posted octubre 22nd, 2010 by pamboli and filed in General

Prohibeixen circular per la vorera

L’esborrany de la nova normativa opta per reservar les voreres exclusivament per als vianants, ignorant que la xarxa de carrils bici es insuficient, i que per tant no sempre es possible circular en bicicleta amb condicions de seguretat.

Els carrers i places per als vianants es reservaran per als vianants. La nova ordenança que regularà les condicions de circulació de les bicicletes prohibirà que els vehicles de dues rodes circulin pels carrers, places i espais reservats als vianants.
Amb aquesta mesura es pretén posar fi a l’ambigüitat de la normativa actual que, en el seu article 17.4, indica que als parcs públics, zones per a vianants i zones de prioritat invertida les bicicletes han de circular pels carrils o camins específics. En cas que aquests no existeixin, no poden sobrepassar la velocitat normal d’un vianant
La prohibició tindrà, no obstant això, les seves excepcions. Es permetrà que els nins i nines menors d’una determinada edat puguin circular amb les seves bicicletes en aquests espais per als vianants. També es podrà circular en aquells espais i carrers en els quals estigui específicament permès. Es pretén introduir aquesta excepció en l’ordenança amb la finalitat de permetre que en passejos i carrers per als vianants en les quals no hi hagi aglomeració de persones es pugui circular amb bicicleta.
També hi ha la possibilitat de permetre la circulació als carrers per als vianants amb més densitat de persones a les hores amb menys transeünts, encara que es tracta d’una qüestió oberta que es pot modificar en el transcurs de la negociació que s’obrirà amb els grups municipals i col·lectius ciutadans abans de la tramitació de la nova ordenança.
Aquesta mesura es podria adoptar, per exemple, en carrers com Sant Miquel, Oms i Sindicat, autoritzant la circulació de vehicles de dues rodes abans de les deu del matí i a partir de les vuit de la tarda, hores en les quals els comerços estan tancats i el nombre de vianants és escàs.
Les voreres també queden reservades en exclusiva per a la circulació dels vianants. A l’ordenança actual ja s’indica clarament que els vehicles de dues rodes “han de circular pels carrils reservats a aquest efecte en la calçada o en les voreres, andanes i passejos, però els vianants gaudeixen de preferència de pas en els últims casos”.
A l’ordenança de Barcelona, també es recull aquest precepte, però, en determinades circumstàncies, quan les andanes, voreres i passejos tenen una amplària de més de cinc metres i tres d’espai lliure, es permet la circulació, “excepte en moments d’aglomeració”. Inicialment es va plantejar que l’ordenança de Palma també pogués contemplar la possibilitat que es pogués circular en determinades circumstàncies per les voreres, encara que finalment, en l’esborrany que es donarà a conèixer als grups polítics i entitats ciutadanes, s’ha suprimit.
Igualment, el text no contempla tampoc l’obligatorietat que les bicicletes hagin de comptar amb una assegurança de responsabilitat civil. Es considera que en aquest aspecte el vehicle de dues rodes es pot assimilar a un vianant.
Així mateix, no serà obligatori circular amb casc per l’interior del casc urbà, ja que és una norma que no es contempla ni a la Llei General de Transit ni és recollida per les ordenances existents en altres ciutats. No obstant això, això no vol dir que, per raons de seguretat, no sigui aconsellable portar-ho.

Entrada publicada per pamboli

Posted octubre 18th, 2010 by pamboli and filed in General

Celebrada amb èxit de la Setmana Europea de la Mobilitat

Del 16 fins al 22 de setembre la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat ha organitzat una sèrie d’activitats per celebrar la Setmana Europea de Mobilitat (SEM).

S’han organitzat, entre d’altres:

  • Les jornades sobre mobilitat “Mou-te Bé”, on s’han donat a conèixer i s’han analitzat els resultats dels estudis realitzats sobre mobilitat.
    • La Mobilitat a Mallorca
    • La Mobilitat a la Badia de Palma
    • La Mobilitat als Centres de Treball i d’Estudi. Cas pràctic UIB – Parc Bit
  • La II Feria de Mobilitat Sostenible
  • La Jornada sobre Mobilitat Sostenible

Amb aquesta darrera jornada, organitzada per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat i el Col·legi de Farmacèutics, s’ha volgut conscienciar a la població per fer menys ús del cotxe i més de la bici, ja que presenta dos avantatges clars: per un costat s’ajuda adisminuir les emissions de CO2 a l’atmosfera i por el l’altre costat beneficia a la pròpia salut.

A més de les activitats mencionades anteriorment també s’ha celebrat el Día sense Cotxe,s’han entregat els premis “Mou-te Bé” als usuaris més fidels del transport públic i el sistema de las bicicletes públiques, i s’ha celebrat el Concurs de Còmics Jove.

Font: Punt d’Informació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat i premsa local.

Posted octubre 11th, 2010 by pamboli and filed in General

Els automobilistes monopolitzen els centres de les nostres ciutats

Segurament tots els que han estat buscant aparcament durant hores o han quedat paralitzats en el trànsit estaran d’acord amb que els cotxes no poden seguir monopolitzant l’espai viari públic de les nostres ciutats.

Com hem detallat en altres articles, s’ha llançat una sèrie de propostes per part de les organitzacions defensores de la bicicleta per aconseguir un model de ciutat més d’acord amb el medi ambient. D’acord amb diverses d’aquestes organitzacions, els horaris limitats i les insuficiències del transport públic no fan més que fomentar l’ús privat del cotxe. Segons Amigos de la Bici, el 20% de la població d’una ciutat es desplaça diàriament amb cotxe però ocupa el 62% de l’espai viari públic. A més, aquest 20% d’usuaris de l’automòbil són responsables del 97% de la contaminació atmosfèrica a les nostres ciutats.

A primera vista aquestes dades poden resultar contradictories. Si el percentatge d’automobilistes és solament d’un 20% de la població, com pot ser que els centres urbans estiguin tan congestionats? Fem un càlcul mental utilitzant la nostra capital com a exemple. Madrid té 2,9 milions d’habitants. Les persones que diàriament agafen el cotxe per als seus desplaçaments serien 580.000 (20%). Això sense incloure a les persones que viuen en rodalies de Madrid i treballen en el centre, la qual cosa podria dispara la xifra a 1 milió.

Conforme al que ens expliquen els defensors de la bicicleta, l’automòbil és directament responsables de la deterioració de la qualitat de vida col·lectiva a les nostres ciutats. S’ha estimulat massa l’ús del cotxe i s’ha disminuït la inversió pública en la infraestructura dels transports públics.

Segurament tots els que han estat buscant aparcament durant hores o han quedat paralitzats en el trànsit estaran d’acord amb que els cotxes no pot seguir monopolitzant l’espai viari públic de les nostres ciutats. Tots podem donar un primer pas per millorar aquesta situació deixant el cotxe a casa de tant en tant.

http://www.ciclismourbano.org/medioambiente/losautomovilistasmonopoli.htm

Posted octubre 9th, 2010 by Joan Lladó and filed in General

DEMOSTREM-HO! Acció de simulació a Avingudes

Des del GOB organitzam una moguda important aquest proper diumenge en motiu del Dia Internacional de solucions climàtiques.

Ens hem sumat a les iniciatives que hi haurà per tot el planeta, coordinades pel moviment 350.org i imaginau-vos… trànsit d’avingudes tallat, 125 persones per simular el transport en diferents modes de transport tot comparant l’ocupació de l’espai amb 100 cotxes, dos autobusos, bicicletes i la simulació de

l tramvia, les emissions de Co2 i els decibels emesos… un desplegament d’organització potent, càmeres gravant el desenvolupament de l’acció i al final…. la demostració visual de que el transport sostenible és la millor opció.
Una evidència per sensibilitzar la societat i per enviar un missatge polític: si podem posar-nos nosaltres, la societat, a cercar solucions, som-hi. Vostès també.

Aquesta prova es va celebrar a Estrasburg al 1990 amb caràcter pedegògic i a Barcelona l’any 2009 amb l’objectiu de demostrar que la mobilitat sostenible és la solució a la congestió de la ciutat. Al seguent enllaç teniu un video de la simulació que es va fer a Barcelona:
http://www.tv3.cat/videos/2878870

Hi vendreu?

 

 

Apuntau-vos telefonant al GOB o enviant-nos un correu electrònic a info@gobmallorca.com

 

Posted octubre 8th, 2010 by pedalejant and filed in General