4 de febrer, bicicletada contra la nova Ordenança Ciclista

El col·lectiu ciclista Massa Crítica ha convocat, com cada primer dissabte de mes, una bicicletada reivindicativa pels carrers de Palma. En aquesta ocasió, la bicicletada es centrarà en denunciar l’atac a la mobilitat sostenible que suposa el projecte d’Ordenança Ciclista que està preparant l’Ajuntament.

La concentració prèvia a la sortida es produirà a les 10:45 a la Plaça d’Espanya, i durant aproximadament una hora es circularà per diferents carrers de Ciutat. Tanmateix, es repartiran les octavetes i alguns exemplars de les nostres al·legacions per signar allà mateix -i que després duran al registre membres de Massa Crítica-.

L’itinerari que seguirà la marxa serà el següent:

Convidam a tots i a totes a pedalar per una Palma amiga de les bicis!

Posted gener 31st, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma

Bicibox, el servei públic d’aparcament de bicicletes arriba amb èxit a Barcelona

A Barcelona han trobat una solució als actes vandàlics i robatoris de bicicletes. L’Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb diversos municipis estan desenvolupant un servei públic d’aparcament segur per a bicis privades, el Bicibox. Es tracta de petites cabines individuals que funcionen en xarxa i estan situades a peu de carrer. El sistema s’està consolidant amb èxit. Actualment, el Bicibox disposa de mil places d’aparcament a l’àrea metropolitana de Barcelona

En conjunt, la xarxa Bicibox està formada per 180 estacions que ofereixen unes 1.600 places per a bicis distribuïdes en 15 municipis de l’àrea metropolitana. Els usuaris poden fer ús d’aquest servei en qualsevol de les estacions disponibles, que funcionen amb energia solar i un sistema de bateries. L’abonament anual costa 35 euros i es pot sol·licitar la targeta d’usuari mitjançant bicibox.cat.

                                         

La darrera ciutat a sumar-se a la iniciativa, pionera a Espanya, ha estat Viladecans, on s’han instal·lat deu punts Bicibox repartits estratègicament per diferents llocs de la ciutat, especialment en les principals estacions de transport públic. D’aquesta manera s’intenta integrar la bicicleta en la cadena de transport i afavorir la mobilitat sostenible. Cornellà, Esplugues, Gavà, el Prat de Llobregat, Sant Boi, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern són altres municipis del Baix Llobregat que integren aquesta xarxa d’aparcament públic de bicicletes.

Els aparcaments públics per a bicicletes privades són l’opció assequible per als municipis de l’àrea metropolitana interessats a potenciar l’ús de la bicicleta en els seus cascos urbans. “El Bicing requereix d’una aportació econòmica important i les ciutats prioritzen altres despeses”, comenta el president de l’Entitat Metropolitana del Transport (EMT), Antoni Poveda, qui també reconeix que el Bicibox és “més econòmic” que el servei públic de bicicletes de la ciutat de Barcelona. I és que el Bicing requereix d’un manteniment constant i una plantilla dedicada a traslladar les bicis que ho integren d’una estació a una altra.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona assegura que té coneixement que altres consistoris han apostat pel Bicibox com a manera de fomentar la bicicleta com a vehicle de transport. En aquest sentit, no descarta en un futur adoptar-la si ho considera necessari per a la ciutat.

Seria una bona iniciativa implantar-ho a l’eixample i barris perifèrics de Palma on el Bicipalma no arriba, d’aquesta manera es potenciaria el transport sostenible a Ciutat sense fer una gran inversió.

Posted gener 28th, 2012 by Jean Luc and filed in General, Infraestructura, Península Ibèrica, tot sobre bicis

Menys del 0,5% dels atropellaments a vianants són produïts per les bicis

  
Ciclista = Terrorista. Aquest és el missatge que des de molts mitjans s’està imposant, especialment quan es tracta el tema de la circulació per les voreres. Però contra els mites interessats no hi ha res millor que un petit repas de les dades objectives que ens ajuden a tornar a la realitat.

Fa pocs dies s’ha publicat, per part de la Fundació MAPFRE, un estudi per millorar la seguretat dels vianants que demostra el que molts ja sabíem: les bicicletes no són el veritable risc, sinó que ho són els cotxes.

Segons l’estudi, els atropellaments de vianants produïts per bicicletes i tricicles suposen menys del 0,5% dels atropellaments totals, tot i que d’acord amb el Baròmetre Anual de la Bicicleta ja son més de 3 milions els usuaris habituals d’aquest mitjà de transport.

Tot i ser-ne conscients de que les diferències metodològiques no permeten fer-ne una comparació directa, queda demostrat que l’accidentalitat de les bicis amb els vianants es situa entre 5 i 10 vegades per sota de la dels cotxes. Això s’explica per la menor velocitat dels cicles i el major contacte visual que suposa no circular dins una cabina -cosa que permet la convivència que explicàvem a una de les nostres entrades-.

També queda demostrat que les pressions per part de diferents col·lectius per prohibir taxativament la circulació en bici pels espais reservats als vianants no tenen cap tipus de fonament científic, i es basen en una por irracional a un vehicle que no coneixen.

 
A més, cal recordar que els atropellaments fets per bicicletes no revesteixen el mateix perill, ja que la seva energia cinètica és unes 50 vegades inferior a la dels cotxes. De fet, a l’estudi de la Fundació MAPFRE es conclou que el 92% dels atropellaments fets per ciclistes tenen caràcter lleu i la mortalitat és del 0%, en oposició al 18% d’accidents greus i mortals fets per automobilistes.

En definitiva, el nostre Ajuntament hauria de centrar els seus esforços en reduir el trànsit motoritzat a Ciutat i no dedicar-se a perseguir als ciclistes amb ordenances i sancions desproporcionades.

ORDENANÇA CICLISTA, AIXÍ NO!
Presentau les nostres al·legacions a qualsevol OAC abans de dia 10 de febrer

Posted gener 27th, 2012 by Stefan Nolte and filed in General, Península Ibèrica

Realment és important poder circular per la vorera?

  

Com segurament ja sabreu tots, l’Ajuntament de Palma està a punt d’aprovar una nova ordenança que pretén regular la mobilitat dels ciclistes a Ciutat. Des de PalmaEnBici hi hem presentat una sèrie d’al·legacions, i animam a tots els nostres lectors a fer el mateix seguint el nostre model estandarditzat.

Tal volta el punt més polèmic d’aquesta nova ordenança és la prohibició taxativa de circular per les voreres, ja que aquesta pràctica genera conflictes entre ciclistes i vianants -especialment els cecs, que en no poder veure ni sentir les bicicletes es troben en total indefensió-.

Des dels col·lectius ciclistes, com ara el moviment Massa Crítica, es reconeix que el lloc natural dels cicles és la calçada i que cal regular la mobilitat en bici per tal d’evitar accidents i conflictes amb els vianants. Però creuen que la solució no és prohibir totalment la circulació per les voreres, sinó establir mesures de convivència -com ara regular la distància de seguretat respecte les façanes, la velocitat màxima del cicle i l’establiment d’horaris per evitar les aglomeracions de gent a zones comercials-.

Un dels criteris que més està sonant aquests dies és el de l’amplada mínima que hauria de tenir una vorera per tal de permetre als ciclistes circular-hi, que a l’esborrany del nou Reglament General de Circulació que ha preparat la DGT es fixa en 3 m i que la majoria de les parts implicades consideren raonable.

Però la polèmica persisteix: el regidor de Mobilitat Gabriel Vallejo encara veu “difícil” la circulació per la vorera, justificant-se en qüestions com la dificultat de vigilar el compliment de les mesures de convivència, el potencial ús de les voreres per instal·lar-hi terrasses per bars i restaurants, o fins i tot s’ha arribat a sentir que a Palma hi ha molt poques voreres d’aquesta amplada i seria més senzill gestionar-ho com a excepció -aprofitant la facultat d’establir autoritzacions de circulació mitjançant Decret de Batlia-. Així que ens hem aturat un moment a analitzar-ho en detall.

Gràcies a l’Estudi de Mobilitat fet per l’enginyer de camins Hugo Badia,  disposam d’un plànol on es mostra l’amplada de les voreres de Palma que ens ajudarà a jutjar aquestes afirmacions. Hem decidit combinar en una mateixa imatge les actuals vies habilitades per a les bicis i les voreres de més de 3 m d’amplada, i aquí en teniu el resultat:

Com es pot comprovar, les voreres amples -en vermell- no són tan excepcionals a Ciutat, tot i que sí que mostren grans discontinuïtats. Però si es combinen amb l’actual xarxa de carrils bici i ciclocarrers -en blau-, es pot arribar a entendre la vertadera importància de les voreres: es completa una xarxa moltíssim més coherent que l’actual, que permetria als ciclistes inexperts arribar a gairebé tota Palma sense haver de circular entre els cotxes.

Volem destacar molt especialment el cas dels carrers de Manacor i Aragó -que permeten enllaçar amb el segon carril bici circular-, el carrer Arxiduc Lluís Salvador al tram sense carril bici, o també el carrer d’Uruguai -aprop del Palma Arena- donat que els cotxes hi circulen a gran velocitat. Fora del plànol, cal recordar l’existència d’un tram al Passeig Marítim entre el final del carril bici i l’Estació Marítima que no compta amb cap alternativa segura.

Pareix evident que la utilitat per als ciclistes de les voreres amples no és tan excepcional com per regular-les per Decret de Batlia, sinó que cal incloure una autorització general a l’Ordenança i fer que l’excepció siguin els trams on es prohibeix la circulació -cosa que sol·licitam a la nostra tercera al·legació-.

  
Finalment, volem donar un toc d’atenció als ciclistes recordant que la circulació per vorera ha de ser en tot cas excepcional, reservada principalment a menors i discapacitats -donada la seva poca visibilitat-, a la gent inexperta, i als trajectes on els cotxes circulin a més de 50 km/h -cas del Passeig Marítim i el carrer d’Uruguai-.

Com a ciclistes urbans és el nostre deure aprendre a circular entre tot tipus de vehicles, per molt que ens pugui fer por. En realitat el risc és molt més baix del que sembla, i la nostra presència a la calçada és una altra manera de pacificar el trànsit i així afavorir als altres ciclistes. Aquest és el concepte sota el qual va néixer el moviment global “Massa Crítica”: si assolim una determinada xifra d’usuaris circulant entre els cotxes, l’actitud dels automobilistes canvia automàticament i tota la ciutat se’n beneficia.

La lluita per les voreres és important, però en cap cas ha de ser prioritària. Volem una Ordenança que, per damunt de tot, contribueixi a fer de Palma una ciutat amb el trànsit més tranquil. Que estableixi una sèrie d’obligacions per a l’Ajuntament com ara la reducció dels límits de velocitat, la construcció d’infraestructures de pacificació, o completar la xarxa ciclista de Ciutat.

Per aquest motiu, la nostra desena al·legació reclama la introducció a l’Ordenança d’una clàusula addicional on quedin reflexades totes les mesures d’acompanyament obligatòries per a l’Ajuntament, i una clàusula transitòria que aplaci la imposició de determinades sancions fins que no s’hagin executat totes i cadascuna d’aquestes mesures.

  
RECORDAU: podeu presentar les nostres al·legacions a qualsevol Oficina d’Atenció a la Ciutadania fins dia 10 de febrer!!


IV Trofeu Ciutat de Palma de Ciclisme en Pista i Campionat d’Espanya de Ciclisme Adaptat

Els propers dies 27 i 28 de gener es celebrarà el IV Trofeu Ciutat de Palma de Ciclisme en Pista i Campionat d’Espanya de Ciclisme Adaptat al Velòdrom Palma Arena.

El tinent de batlia de Cultura i Esports, Fernando Gilet ha assegurat que des del primer moment el seu equip de govern ha donat suport al ciclisme i que la presentació del IV Trofeu Ciutat de Palma “torna a confirmar la nostra aposta a aquest esport tan nostre i que té tanta afició, i que a la vegada té una important repercussió turística”.

Gilet ha destacat la participació d’esportistes espanyols, com ara els corredors olímpics Asier Maeztu, medalla de bronze a Atenes 2004; Leire Olaberria, bronze a Pequín 2008 i campiona d’Europa 2010; el mallorquí de la Penya Ciclista d’Establiments, David Muntaner, 7è en els Jocs Olímpics de Pequín 2008 i 5è en el Mundial 2011; el menorquí Albert Torres, plata i bronze a la Copa del Món Pequín 2012 i bronze al Campionat d’Europa Sub-23 del 2011; el valencià Sebastián Mora, or i plata europeu 2010 a la categoria sub-23; l’alabesa Tania Calvo, or europeu júnior 2010; la catalana Helena Casas, bronze europeu sub-23; el menorquí David Alonso, plata europeu júnior 2007, i la mallorquina Maria del Mar Bonnín, 6a al Campionat d’Europa 2011 Sub-23. A més, ha assenyalat que al IV Trofeu hi participaran l’equip olímpic rus i corredors dels EUA, Mèxic i Turquia.

Com a novetats en aquesta edició i després de més de 20 anys de la desaparició del ciclisme darrere moto, es farà una exhibició amb moto Stayen conduïda per Toni Mora, a més de tres carreres rere moto comercial de tres equips, formats cadascun per un corredor júnior, una fèmina i un corredor d’elit. Al mateix temps tindrà lloc la primera Fira del Ciclisme.

El tinent de batlia ha manifestat que amb el trofeu Ciutat de Palma de ciclisme “inauguram també una temporada d’esdeveniments esportius ciclistes que donen inici a la temporada professional i cicloturística. Palma té l’absoluta voluntat d’anunciar el seu interès a acollir una gran activitat ciclista que ens permeti transcendir com a ciutat formidable per a practicar aquest esport”.

Gilet ha agraït a tots els col·laboradors que han fet possible dur a terme aquest esdeveniment. Així mateix, el tinent de batlia ha expressat la seva alegria per poder gaudir aquest cap de setmana al Velòdrom Palma Arena d’un esdeveniment que compta amb “un cartell de luxe”.

Posted gener 26th, 2012 by pedalejant and filed in General

Es redueix en un 5% el nombre d’usuaris de l’EMT

Segons denuncia l’ex-regidor de Mobilitat -José Hila-, el passat mes de novembre de 2011 es va reduir el nº d’usuaris de bus en un 5% -en termes interanuals-. Aquesta davallada és especialment accentuada si tenim en compte que la tendència era d’un augment dels usuaris de gairebé un 3%.

L’ex-regidor atribueix aquesta davallada a “la retallada de vehicles i freqüències, que es va iniciar a mitjans d’octubre”, i assegura que “això només és el principi: les dades de desembre mostraran una caiguda encara més gran, i la del gener pot ser espectacular -per la pujada de preus del 23%-”.

Si s’exclouen les línies 5, 20 i 34 -afectades pel traspas de l’activitat de l’hospital de Son Dureta al de Son Espases-,  podem observar que el 90,3% de la reducció d’usuaris es correspon a les línies que han patit retalls. La resta es podria explicar per l’empitjorament de les combinacions entre diferents línies i la mala premsa generada per aquesta mesura.

La reducció d’usuaris es concentra molt especialment allà on els retalls han estat més durs, com ara la línia 2 -que els horabaixes ha passat d’una freqüència de 15 minuts a una de 30-, la línia 11 -que ha passat d’una freqüència de 20 minuts a una de 30- o el bus de nit -que redueix la seva freqüència de 15 a 25 minuts, fet doblement greu ja que fomenta l’ús de l’automòbil després d’haver ingerit alcohol-. 

Segons l’ex-regidor José Hila, “les decisions del PP estan perjudicant a molts ciutadans que feien servir el transport públic”, i denuncia que a Palma “tenim el lloguer de busos més car d’Espanya”.

Posted gener 24th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

La Diada Ciclista de Sant Sebastià arreplega a més de 12.000 usuaris

La Diada Ciclista de Sant Sebastià d’ahir va pulveritzar tots els rècords de participació, en arreplegar a més de 12.000 usuaris de la bicicleta entre els 3 i els 93 anys. Es consolida així la tendència a l’alça, que havia quedat en entredit donat que molts ciclistes urbans volien manifestar la seva indignació contra les polítiques de l’actual Consistori no assistint-hi. Però els més activistes, com ara el col·lectiu Massa Crítica decidiren fer acte de presència i convertir la Diada en un acte reivindicatiu.

Des de PalmaEnBici també hi participarem, repartint unes 2.000 octavetes denunciant la nova Ordenança Ciclista que està preparant l’Ajuntament de Palma, i convidant als usuaris a presentar-hi al·legacions seguint el nostre model estandarditzat. Molts pares i mares es mostraren indignats en conèixer que els seus fills hauran de circular entre els cotxes a partir dels 9 anys d’edat, si finalment s’aprova l’Ordenança.

Més enllà dels actes de protesta, la Diada transcorregué en un ambient clarament festiu, amb una gran participació de famílies i centres educatius -com ara el Col·legi del Sagrat Cor, que s’endugué el premi al grup més nombrós amb gairebé 300 ciclistes-. Com cada any, tinguérem ocasió de veure tot tipus de cicles, destacant-hi alguns vehicles adaptats per a gent discapacitada (veure entrevista a Ciclismo Adaptado Región de Murcia), o velocípedes sense pedals per als més menuts.

El Batle de Palma de Mallorca -Mateo Isern- donà el sus a la Diada retallant també la cinta de sortida a la Plaça Cort, mentre el regidor de l’àrea delegada de Mobilitat -Gabriel Vallejo- va tancar la jornada a l’acte d’entrega de premis a Son Moix -entre les pitades d’alguns assistents-.

Els premis, cortesia de Bimont, s’entregaren al ciclista més veterà -Anselmo García, de 93 anys-, al més jove -Hugo Aljama, de només 3 anys-, a la bicicleta més original -Alba Rodríguez, amb una bici decorada de pavó-, i a la millor disfressa -Miguel Pizà, com a follet-.

L’elevada participació va allargar molt la jornada: els primers ciclistes sortiren de Cort molt abans de les 12:00 h -per esperar a la Porta d’Es Camp-, i el darrer grup no es va poder incorporar a la marxa fins les 12:45 h. L’escassa amplada de molts carrers de l’itinerari -tant a la sortida com a l’arribada- tampoc no ajudaren a agilitzar la circulació, produint algunes caigudes d’escassa consideració i l’abandonament abans d’hora d’algunes famílies-.

Per l’any vinent seria convenient tancar el trànsit als carrers principals i dedicar-los íntegrament a la diada.

Posted gener 21st, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma

Ruta de les Llegendes de Palma – La Ciutat Baixa

Biciutat de Palma és una iniciativa de Joan Mas, aficionat al ciclisme tranquil i a la història, és autor del llibre Palma amb bicicleta (Editorial Moll, 2004) i des de fa uns mesos he posat en marxa una sèrie de rutes guiades per la ciutat que combinen història, llegendes i urbanisme.

Les rutes es fan en col·laboració amb la botiga Típika (carrer de Morei, 1 de Palma) i Mallorca Rutes.

El proper diumenge 22 de gener, tindrà lloc la quarta trobada, tot coincidint amb les festes de Sant Sebastià.

  • Data: diumenge, 22 de gener de 2012
  • Sortida: Típika: Carrer Morei, 1
  • Hora: 10:30
  • Durada:2 hores aproximadament.
  • Preu: 10 euros

Itinerari:

  • Típika: Carrer Morei, 1
  • La Portella: el papa Borja
  • Dalt Murada: el balcó de Ciutat
  • Sant Feliu: ses Carasses
  • Carrer del Vi: la casa del capità Toni
  • Plaça de sa Drassana: Jaume el Navegant
  • la Riera: l’any del Diluvi
  • Carrer de Sant Jaume: Canamunt i Canavall
  • Font de les Tortugues: el primer port de Palma
  • Plaça del Mercat: la pedra de Santa Catalina Tomàs
  • Carrer de Cecili Metelo; el primer batle de Palma
  • Carrer de Sant Miquel: la porta de la conquesta i Joanot Colom
  • Plaça de Santa Eulàlia

Informació i Reserves:

biciutatdepalma@gmail.com

Tipika · Morei, 1 · 07001 Palma

Tel. 971 72 89 83

Les tres visites anteriors dedicades a la Ruta de la Ciutat Alta, Murades de Palma i la Badia de Palma. Des de Biciutat de Palma, la intenció és organitzar una ruta al mes. Malgrat estar dirigides als residents, s’hi pot apuntat tothom, existeix la possibilitat d’organitzar-ne per a turistes, així com per altres col·lectius, com escoles.

Biciutat de Palma

Posted gener 18th, 2012 by pedalejant and filed in General, Palma

Al·legacions del col·lectiu PalmaEnBici a la nova Ordenança Ciclista

Entrega a l'OAC de S'EscorxadorAquest matí, a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania de S’Escorxador, hem entregat el primer exemplar de les al·legacions del col·lectiu PalmaEnBici contra la nova Ordenança Ciclista que vol aprovar l’Ajuntament. Donada la nostra vocació de ser un espai de comunicació per als ciclistes urbans de les Illes, no ens hem constituït legalment com a associació i per tant les al·legacions s’han presentat a títol individual.

Convidam a tots els nostres lectors a presentar-hi també les seves al·legacions, i els hi facilitam un model estandarditzat per fer-ho (descarregar versió en PDF).

 

Les al·legacions s’han d’entregar abans del dia 12 de febrer a una de les Oficines d’Atenció a la Ciutadania que disposa l’Ajuntament de Palma, amb horari d’apertura els dies feiners entre les 8:30 i les 14:00 h (veure en detall), i que detallam a continuació:

  • Av Gabriel Alomar, 18;
  • Plaça de Santa Eulàlia, 9;
  • c/ Cardenal Rossell, 96;
  • c/ Pere Llobera, 9;
  • c/ Margaluz, 30 (Sant Agustí);
  • Av. Sant Ferran, 42 (Quarter de la Policia Local);
  • Av. América, 11 (s’Arenal);
  • c/ Empreradriu Eugènia, 6 (s’Escorxador);
  • Av. del Cid, 8 (Son Ferriol);
  • c/ Margaluz, 30 (Sant Agustí)
  • Camí dels Reis, 400 de Son Pacs.

Per al·legar convé ser resident de la Ciutat de Palma -tot i que en principi ho pot fer qualsevol persona que demostri un interès legítim-, i mostrar el Document d’Identitat o passaport. S’hauran de dur dues còpies de les al·legacions: una per entregar, i una altra per compulsar.

 

PER QUÈ AL·LEGAR?

Donat que no ens hem constituït com a associació -la representativitat de la qual es pot mesurar pel nombre de socis-, l’única manera de mostrar el nostre poder de convocatòria com a col·lectiu és que els nostres lectors presentin al·legacions massivament -encara que es segueixi el mateix model estandarditzat-. Sabem que la Llei i el sentit comú estan del nostre costat, i que som més de 6.000 els subscriptors de PalmaEnBici a les xarxes socials, però els partits polítics han d’entendre que som gent activa que no es quedarà de braços plegats.

Tal i com hem explicat a altres entrades (veure aquest article i aquest), tot i reconèixer la necessitat de l’Ordenança, també en volem denunciar les seves principals deficiències:

  • Es pretén aprovar sense conèixer encara la redacció definitiva d’una norma de rang superior -el Reglament General de Circulació- que està elaborant la DGT, generant inseguretat legal i incertesa als usuaris de la bicicleta.
  • Entra en greus contradiccions amb l’esborrany d’aquest nou Reglament, cosa que pot obligar a refer l’Ordenança i que podria produir greus conflictes jurídics als ciclistes que hagin comès una infracció.
  • Imposa limitacions injustificades per a la circulació de les bicis, com ara la prohibició de transitar els carrers de vianants en horari comercial, encara que es tracti d’un carrer sense comerços.
  • Obliga als menors de només 9 anys d’edat a circular entre els cotxes, situació per a la qual evidentment no estan preparats.
  • Prohibeix als pares i mares acompanyar els seus fills quan aquests circulen per la vorera, obligant-los a anar caminant. Es genera així el missatge de que la bicicleta és un passatemps, i no un mitjà de transport.
  • Limita arbitràriament la velocitat de les bicicletes que circulen per vies ciclistes a nivell de calçada a 25 km/h, quan la resta de vehicles que circulen als mateixos carrers ho poden fer fins a 50 km/h.
  • Imposa als ciclistes el respecte de senyals fetes només pels conflictes originats pels automòbils, com ara els semàfors per vianants -que el ciclista no podrà depassar, suposant innecessàriament una gran pèrdua de temps i de competitivitat d’aquest mitjà de transport-.
  • Prohibeix taxativament transportar altres persones, encara que es faci en una posició segura que no desestabilitza el cicle.
  • Persegueix al ciclista amb un règim sancionador desproporcionat, amb multes de fins a 500 € reservades habitualment per infraccions molt greus dels automobilistes -com ara conduir sense carnet, sota l’efecte de l’alcohol, etc.-. Ignora que la bicicleta no suposa el mateix nivell de risc que els cotxes.
  • No garanteix que l’Ajuntament disposi alternatives segures als punts conflictius -on la convivència entre cotxes i bicis és impossible per l’elevada velocitat dels primers-, ni aporta unes mesures d’acompanyament per assegurar que tots els ciclistes en coneguin la normativa.

Per tots aquests motius:

ORDENANÇA, AIXÍ NO!

Posted gener 17th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

S’incrementa un 50% el nombre de ciclistes pels carrers del Carril Bici Alternatiu en un any.

L’Ajuntament de Palma ha donat a conèixer el nombre de persones que circulen diàriament pel carril bici alternatiu al d’Avingudes, posat en marxa el passat mes de setembre. Cort comptabilitza durant els tres primers dies laborals de cada mes els ciclistes que circulen per dos punts on hi ha càmeres instal·lades: el carrer Josep Anselm Clavé i la cantonada entre els carrers Santiago Russinyol i Baró de Pinopar.

Durant el passat mes de desembre varen circular diàriament pel carril bici alternatiu d’Avingudes 792,5 usuaris, quan fa un any pels mateixos carrers hi circulaven uns 528, el que representa un increment d’un 50% en relació al mateix mes de 2010. Sembla que ens toca recordar-li a l’equip de govern del senyor Isern, fa un any aquest 50% d’usuaris que comptabilitzen de més devien circular pel desaparegut carril bici d’Avingudes. Era d’esperar, doncs, que si fa un any no havia carril bici per aquests carrers, ara la xifra de ciclistes s’haguí duplicat.

A més a més, ja que comparen xifres, abans de l’eliminació del carril bici d’Avingudes 2.031 persones l’utilitzaven diàriament, dades del mes d’octubre del 2010, al mateix mes d’el 2011, ja sense carril bici d’Avingudes, varen circular 1.959 usuaris.

2010

2011

Dif.

Usuaris pel carril d’Avingudes

(Dades del mes d’Octubre del 2010 i 2011)

2.031

1.959

↓3,70%

Usuaris pel carril Alternatiu

(Dades del mes de Desembre del 2010 i 2011)

528

792,5

↑50%

 

Posted gener 15th, 2012 by Jean Luc and filed in Palma