Bicipalma tendrà un preu de 24 euros anuals

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Palma ha aprovat el projecte de creació del servei públic de préstec de la bicicleta pública per donar cobertura legal a aquest servei que s’estendrà als turistes.

El portaveu municipal, Julio Martínez, ha explicat en roda de premsa que Bicipalma es va engegar durant la passada legislatura sense cap documentació per aprovar el servei, per la qual cosa l’actual equip de govern ha hagut d’aprovar-ho “començant des de zero”.

La principal novetat que s’introdueix en Bicipalma és que el servei s’amplia als turistes, pel qual hauran de pagar.

Els residents que tinguin targeta ciutadana hauran de fer-se un abonament que pot ser anual, semestral, de tres mesos o d’un mes.

Abonament amb targeta ciutadana

Anual

24 euros

Semestral

15 euros

Trimestral

9 euros

Mensual

4 euros

Els turistes hauran d’inscriure’s per internet i pagaran 12 euros per l’abonament de 5 dies i 9 euros per l’abonament de 3 dies.

Aquests abonaments donen dret a l’ús gratuït de la bicicleta pública per un temps de fins a 30 minuts per trajecte, d’acord amb la voluntat de l’equip de govern d’afavorir i promoure els trajectes curts per a aquest mitjà de transport, ha comentat Martínez.

En trajectes majors, fins a 60 minuts, el cost serà de 50 cèntims; entre 61 i 90 minuts, 1 euro; i entre 91 i 120 minuts, 1,50 euros.

La normativa també regularà les infraccions i sancions corresponents a l’ús inadequat del servei. Per exemple, no retornar la bicicleta comportarà una sanció de 150 euros.

Segons el procés de tramitació de Cort, l’oposició té 10 dies per presentar una proposta alternativa. A continuació, el projecte es portarà al plenari per a la seva aprovació inicial i, després d’un període d’exposició pública de 30 dies, s’aprovarà definitivament en el ple. D’aquesta manera, entrarà en vigor en uns dos mesos.

Posted febrer 29th, 2012 by pedalejant and filed in General

Desenvolupament sostenible i transport públic: El Projecte de Friburg-Rieselfled (Alemanya)

 

Friburg és coneguda com la capital alemanya ecològica a causa de les seves estratègies de planificació integrada i el seu excel•lent sistema de transport públic. Un exemple d’aquesta estratègia de planificació és el desenvolupament d’una nova zona residencial als afores occidentals de la ciutat; el Projecte Rieselfelder. Els objectius del projecte de Friburg-Rieselfelder eren crear una solució compacta per tal de salvar el territori i promoure el transport públic.


Els principis de disseny / objectius involucrats van ser;

  • Planificar una alta densitat residencial compacta
  • Resoldre el conflicte entre la protecció del paisatge i les demandes de recreació dels residents
  • Complir amb el estàndards ecològics més elevats (clima, sòl, aigua, energia, etc.)
  • Crear una zona residencial adecuat per a families, dones i gent gran
  • Desenvolupar un concepte de transport cap al futur amb la prioritat del transport públic i els modes no motoritzats.

Execució

El 1991, l’Ajuntamen de Frieberg va acordar desenvolupar part de l’àrea de Rieselfeld per a ús residencial i el concurs pel disseny es va dur a terme en cooperació amb els ciutadans de Freiberg i diferents associacions i institucions. Les propostes dels tres equips guanyadors de disseny va servir de base per al disseny del projecte. Per a l’execució del projecte, l’Ajuntament ha creat una associació publicoprivada entre la ciutat i els desenvolupadors en forma d’una agència de desenvolupament, cosa que va ajudar a integrar el coneixement econòmic privat i els recursos personals i financers dels promotors privats amb els de la ciutat. El desenvolupament de tot el projecte ha estat finançat principalment per la venda de sòl (aproximadament 115 milions d’euros) i els honoraris de desenvolupament (22,5 milions d’euros), així com també dels fons públics estatals (7,5 milions d’euros) en forma de subvencions, gestió de la terra i pre-finançament.

Les millores clau de transport;

  • Ampliació del tramvia existent (línia 5): es va ampliar en el nou desenvolupament amb una inversió de 7 milions d’euros
  • A més, una nova línia de tramvia (Línia 6) que atravessa al llarg del carrer principal el nou desenvolupament
  • Es proveeix estacionament per als clients de les botigues, mentre que tots els residents disposen d’aparcament és subterrani
  • La velocitat està limitada a 3 km/h

El tramvia Rieselfeld ha estat funcionant des de 1997, quan només prop de 1.100 persones vivien al districte. Encara que no hi ha xifres d’usuaris del transport actualitzades, per al final del projecte, tots els 12.000 habitants en l’assentament tindran un accés fàcil al tramvia i s’espera que una proporció significativa dels residents utilitzin el tramvia cada dia.

Conclusions

El projecte Rieselfeld il•lustra els beneficis de la integració entre el desenvolupament urbà i la política de transport municipal. El desenvolupament urbà compacte promou l’ús del transport públic, mentre que el transport públic eficient només és possible amb el desenvolupament urbà compacte.

Font

 


V Marxa Cicloturista de les Illes Balears

La V Marxa Cicloturista de les Illes Balears es celebrarà el proper dijous 1 de Març, la trobada està inclosa al programa d’actes del Dia de les Illes Balears. La marxà serà a les 9h amb sortida i arribada des del Consolat de Mar i el recorregut  comptarà amb 102,8km.

Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través del correu: cicloturisme.fcib@gmail.com o a la pàgina web de la Federació de Ciclisme de les Illes Balears, abans de dia 25 de febrer a les 20h. Només poden participar els ciclistes en llicència 2012.

Premis:

  • Trofeu als ciclistes més joves (masculí i femení)
  • Trofeu als ciclistes més grans (masculí i femení)
  • Trofeu al grup més nombrós

 

Posted febrer 21st, 2012 by pedalejant and filed in Illes Balears, Palma

Ruta de les Llegendes de Palma – Les Murades de Palma

El proper diumenge 19 de febrer es durà a terme una nova ruta guiada a carrec de Biciutat de Palma, en aquesta ocasió la Ruta de les Llegendes de Palma del mes de febrer, transcorrerà per les Murades de Ciutat. La murada es pot considerar la construcció més important. Les reformes i ampliacions fetes per romans, musulmans i cristians han marcat l’esdevenir històric, urbanístic, sanitari i econòmic de Palma i condicionat la vida quotidiana. Amb el temps va perdre el seu valor defensiu i va ser parcialment enderrocada a la primeria del segle XX. La ruta repassa la seva evolució i recorre la façana marítima i continua per on hi havia les portes, el fossat i els baluards.

Les rutes es fan en col·laboració amb la botiga Típika (carrer de Morei, 1 de Palma) i Mallorca Rutes.

  • Data: diumenge, 19 de febrer de 2012
  • Sortida: Típika: Carrer Morei, 1
  • Hora: 10:30
  • Durada:2 hores.
  • Distància: 10 km
  • Recomanació: casc i roba reflectant
  • Preu: 10 euros (7 euros amb la Targeta Ciutadana)

Itinerari

  • Típika (carrer Morei)
  • Estudi General Lul·lià
  • Porta des Camp
  • Dalt Murada
  • Porta del Moll
  • Baluard de Sant Pere
  • la Riera
  • les Quatre Campanes
  • porta de Santa Margalida
  • plaça d’Espanya
  • porta de Sant Antoni

Informació i Reserves:

biciutatdepalma@gmail.com

Típika · Morei, 1 · 07001 Palma

Tel. 971 72 89 83

Amb les Murades de Palma, ja sumen quatre les rutes guiades que ha organitzat Biciutat de Palma, la intenció és organitzar una ruta al mes. Malgrat estar dirigides als residents, s’hi pot apuntat tothom, existeix la possibilitat d’organitzar-ne per a turistes, així com per altres col·lectius, com escoles.

Biciutat de Palma

Posted febrer 17th, 2012 by pedalejant and filed in Illes Balears, Palma

Porto Alegre organitza el I Fòrum Mundial de la Bicicleta

Ho han tornat a fer. Una vegada més, Brasil es situa al capdavant dels moviments altermundistes que cerquen una consciència social i ambiental global -en oposició a la globalització financera-, com ja feren l’any 1992 amb la I Cimera de la Terra a la ciutat de Rio de Janeiro (on enguany es celebrarà la Cimera Rio+20) i l’any 2001 amb l’organització a Porto Alegre del I Fòrum Social Mundial.

Enguany la ciutat de Porto Alegre organitza el I Fòrum Mundial de la Bicicleta, que es celebrarà entre els dies 23 i 26 de febrer coincidint amb el primer aniversari de l’atropellament intencionat d’una marxa del col·lectiu Massa Crítica.

Aquest I Fòrum Mundial es pretén constituir com un espai de debat al voltant del futur de les ciutats en un món global, i el paper que hi juga la bicicleta a l’àmbit social, econòmic, ambiental, esportiu i cultural.

Amb gairebé 50 conferències i altres activitats (veure programa en anglès), que tracten des de discussions de seguretat vial fins a la integració entre la bicicleta i els horts urbans, podem dir que el cap de setmana que ve es presenta molt intens pel que fa a l’actualitat ciclista.

Si voleu fer-ne un seguiment dels debats, només heu de picar al botó de “M’agrada” de la pàgina de Facebook del Fòrum Mundial de la Bicicleta, o fer-ho també a Twitter. Des de PalmaEnBici, hi estarem al corrent i vos informarem dels principals esdeveniments!

Posted febrer 16th, 2012 by Stefan Nolte and filed in General, Resta del món

Tanca “Sa Tenda Ecològica”

 
Idò sí! Després de quatre anys i mig comercialitzant productes ecològics al carrer Blanquerna, Sa Tenda Ecològica ha de tancar les seves portes. El pròxim divendres dia 17, a les 20:30 h, es baixarà la persiana d’aquest local per darrera vegada i es celebrarà una petita trobada d’acomiadament.

“Els motius son purament econòmics”, ens comenta en Jaume, qui regentava aquesta botiga. “El lloguer del local era massa car, i les vendes no han acompanyat. Encara hi ha poca consciència ecològica a Palma, i la crisi ha agreujat aquest problema. A més, la manca de continuïtat en la compra dels productes dificultava la gestió d’existències”.

Sa Tenda Ecològica s’ha caracteritzat com a un negoci de vanguàrdia, recolzant sempre els moviments socials i en defensa del medi ambient. De fet, en Jaume és un dels més ferms partidaris de la peatonalització de Blanquerna.

“El tancament de Blanquerna al trànsit motoritzat ha suposat una millora clara per al comerç, i per a tota Palma en general”, ens recorda. “La baixada de clients va vindre a partir del mes d’agost de l’any passat, quan es va tornar a fer mixte el carrer. Però també cal recordar que coincidí amb una recaiguda en la crisi”.

En aquest sentit, també insisteix en l’impacte que ha tingut el traçat alternatiu a l’antic carril bici d’Avingudes. “Tant a Blanquerna com a Jacint Verdaguer s’ha trencat la connexió lògica entre els carrils bici i els ciclocarrers. Per als usuaris de la bicicleta no te cap sentit: només fas més voltera. I si adamunt fas feina amb la bici -com és el meu cas, ja que he d’anar a visitar als clients- doncs perds un temps molt valuós”.

La defensa del transport sostenible feta per en Jaume el va dur a llençar una iniciativa totalment pionera a Ciutat: ser el primer negoci en oferir descomptes als que anaven a comprar en bicicleta. “Ha estat una mica anar en contra de tot. Però em sento satisfet amb aquesta campanya”.

Ara Sa Tenda ens abandona. Com a mínim al Passeig de Blanquerna, donat que en Jaume vol mantindre la seva presència a fires i mercats. “No és un acomiadament, sinó un ‘fins ben aviat’. Tot i que alguns ens volen veure morir, d’aquí poc donarem bones notícies: tornarem amb un nou format”.

Des de PalmaEnBici els hi desitjam el millor per aquesta nova etapa, i convidam a tots els nostres lectors a recolzar les iniciatives sostenibles com aquesta.

Posted febrer 15th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

BICI-ORDENANÇA: Principi d’acord entre els grups municipals

Segons informa la Marisol Fernández al seu perfil de Facebook, avui de matí, a falta d’una setmana per finalitzar el període d’al·legacions, s’han reunit a Cort els representants de l’oposició amb el regidor de Mobilitat -Gabriel Vallejo- per negociar la incorporació de les seves esmenes al text definitiu de la nova Ordenança Ciclista, que s’ha d’aprovar al ple municipal del mes de març.

Tot i que tant el PSOE com la coalició PSM-IniciativaVerds han demanat l’aplaçament de l’aprovació de l’Ordenança fins tenir el nou Reglament General de Circulació sobre la taula -tal i com proposàvem a la nostra primera al·legació-,  des del PP s’hi oposen adduint una “forta pressió social” per l’aprovació de l’Ordenança.

Aquesta pressió social prové principalment d’algunes associacions de veïns -en general, les més conservadores-, i també són el motiu pel qual el PP farà servir la seva majoria absoluta per mantindre la prohibició total de circular per les voreres -sense establir ni tan sols una disposició transitòria que ho permeti fins que l’Ajuntament hagi construït una xarxa ciclista alternativa segura-.

El regidor de Mobilitat sí que s’ha compromès a publicar en menys de 3 mesos un projecte de xarxa de carrils bici i ciclocarrers per Palma, però sense concretar la seva execució. Cal recordar que els pressuposts de 2012 no preveuen ni un sol euro d’inversió en infraestructura ciclista.

A partir d’aquí, arriben els acords:

  • Es redueix sensiblement el règim sancionador. Les faltes lleus passen de 100 € a “un màxim de 60 €”, les greus de 200 € a “entre 61 i 120 €”, i les molt greus de 500 € a “entre 121 i 300 €”.
     
  • Es permet, amb caràcter general, la circulació per parcs, jardins i places públiques -sempre respectant la velocitat de pas d’un vianant i evitant les aglomeracions de gent-.
     
  • S’amplia el límit d’edat perquè els menors puguin circular per la vorera, passant dels 8 als 13 anys. A més, es permetrà que l’acompanyi en bici fins a una persona adulta per menor.

La representant de la coalició PSM-IniciativaVerds -Marisol Fernández- reconeix que “és molt possible que l’Ordenança s’hagi de modificar una vegada s’aprovi el nou Reglament de Circulació”, tot i que creu que en ser una adaptació a una norma de rang superior es farà servir un procediment abreviat -reduint els plaços i la participació pública-.

En tot cas, des de PalmaEnBici continuarem lluitant per una Ciutat amiga dels ciclistes. A partir d’avui mateix, amb un nou objectiu en ment: l’Ordenança d’Ocupació de la Via Pública.

Posted febrer 10th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

Comença a Saragossa la prova pilot del Registre Nacional de Bicicletes

 
A partir del passat dia 1 de febrer ha començat a la ciutat de Saragossa la primera prova pilot del Registre Nacional de Bicicletes. Aquest registre serà voluntari, i neix per iniciativa de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta i la Direcció General de Trànsit, en un intent de millorar la lluita contra els robatoris i la recuperació dels cicles.

Fins ara només existien registres municipals a les ciutats de Saragossa, Barcelona i Sevilla, però la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta ha considerat més eficient fer-ne una base de dades centralitzada, tant des del punt de vista econòmic com del de l’eficàcia policial.

Per la prova pilot de Saragossa  es podran inscriure 100 bicicletes inicialment, des d’una pàgina web, incloent-hi les dades personals del propietari, una fotografia del cicle i el número de bastidor (si en te). Un pic s’ha inscrit el vehicle, s’haurà de realitzar una validació a les oficines municipals que s’hagin habilitat.

Si es completa de manera satisfactòria aquesta prova pilot, s’espera extendre el sistema a totes les ciutats de l’Estat Espanyol que s’hi vulguin adherir d’aqui pocs mesos. Pel servei es cobrarà una quota única de caràcter simbòlic de 5 €.

Gràcies al nou Registre Nacional de Bicicletes es podrà fer extensiva la denúncia a tot el territori espanyol, i els policies de diferents ciutats podran posar-se en contacte amb els propietaris dels cicles recuperats.

Esperem que el RNB serveixi per reduir el nombre de robatoris de bicis!

Font:  La Tribuna de Saragossa

Posted febrer 8th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Península Ibèrica, tot sobre bicis

BICI-ORDENANÇA: Divendres expira el plaç per presentar-hi al·legacions

 
Aquest divendres dia 17 de febrer, a les 14 h, expira el plaç per presentar al·legacions a l’esborrany de la nova Ordenança Reguladora de la Mobilitat Ciclista. Si encara no ho heu fet, vos convidam a presentar el nostre model estandarditzat a qualsevol Oficina d’Atenció a la Ciutadania (instruccions aquí).

Des de PalmaEnBici.com hem fet una intensa tasca per tal de defensar els drets dels ciclistes urbans, no només presentant-hi les al·legacions, sinó també entrevistant-nos amb representants del PSOE i de la coalició d’esquerres PSM-IniciativaVerds, amb el col·lectiu Massa Crítica (que organitzà una bicicletada reivindicativa), fent difusió amb més de 2.000 octavetes a la Diada Ciclista de Sant Sebastià, denunciant als mitjans de comunicació que el vertader motiu per prohibir la circulació per les voreres són els interessos privats del sector de l’hostaleria, concedint entrevistes a IB3-Televisió i la Cadena SER, etc.

Tanmateix, hem informat als nostres seguidors -que ja gairebé 7.000 persones- de diferents aspectes d’aquesta nova Ordenança, com ara els principals continguts de la mateixa, les contradiccions amb el nou Reglament General de Circulació, la importància d’algunes voreres per completar els itineraris ciclistes, o la inexistència real d’un conflicte entre bicicletes i vianants -donat que menys del 0,5% dels atropellaments són produïts per les bicis-.

 Tot i que encara queda una intensa lluita per davant -fins l’aprovació definitiva de l’Ordenança- ja podem fer un petit balanç d’aquest esforç.

De cara a la tramitació a Cort, els grups de l’oposició recullen bona part de les nostres propostes, com és el cas de les al·legacions que ha presentat el PSOE: sol·liciten l’ampliació de l’edat de circulació dels menors per les voreres, la reducció del règim sancionador, i la inclusió d’una clàusula transitòria que permeti circular a determinades voreres fins que l’Ajuntament no disposi d’una alternativa segura.

Per la seva banda la coalició d’esquerres PSM-IniciativaVerds ha presentat una proposició maximalista, que s’inspira en l’avançadíssima Ordenança de la ciutat de Saragossa i cerca regular-ne també la mobilitat dels vianants.

Donada la imminent aprovació del nou Reglament General de Circulació, des de PalmaEnBici.com n’hem sol·licitat l’aplaçament de la tramitació de l’Ordenança. Segons ens informa l’exregidor de Mobilitat José Hila, els grups de l’oposició han traslladat aquesta sol·licitud al PP, però ha estat rebutjada.

“Aquest rebuig és incomprensible. Però com tenen majoria absoluta no hi ha res a fer” – explica al seu perfil de Facebook

Mentre tant, el Partit Popular insisteix en la seva predisposició al diàleg. Conduint la piconadora.

Posted febrer 7th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

Pedalejant a la francesa

“Un pla de foment de la bicicleta li costa a l’estat menys que tres quilòmetres de carretera”, segons les estimacions del ministre de transport de França, Thierry Mariani. El polític gal va presentar, la setmana passada, el Pla National Vélo, un document de 31 pàgines en el qual es detallen les propostes que han de portar al país a realitzar 10 de cada cent recorreguts diaris amb bicicleta en 2020. Actualment, i això que un dels seus emblemes és el Tour, només un 3% de la mobilitat és sobre dues rodes. Una xifra molt pobra si es té en compte que la meitat dels recorreguts que realitzen els francesos no superen els 5 quilòmetres, segons un estudi encarregat pel ministeri a un comitè de savis. El text comença amb una anàlisi de la situació i estudia, amb xifres i estadístiques, els beneficis/problemes que pot provocar la bicicleta i la seva integració a la ciutat. Una de les primeres propostes que fa és la transversalitat de la bici perquè apostar pels pedals implica un canvi total en la mobilitat de qualsevol ciutat.

Construcció d’infraestructures; desenvolupament de normativa específica, com gira si està vermell; fomentar la intermodalidad; augmentar la seguretat amb un bicicodi o matrícula; afavorir, amb mesures fiscals, l’adquisició/possessió d’una bicicleta; treballar la imatge dels pedals amb campanyes i, pel camí, imposar-se com a destinació europea de cicloturisme. Actualment, segons el propi ministre, la bicicleta estalvia a l’estat francès 5.600 milions d’euros en matèria de sanitat. Si els ciclistes arribessin al 10%, s’estalviaría uns 10.000 milions. Això sense explicar la reducció d’efectes de gasos efecte hivernacle.

Una de les propostes més originals que plantegen és la d’incentivar econòmicament a les empreses que fomentin la mobilitat ciclista entre els seus treballadors; pagar-los perquè facin als seus treballadors anar amb bicicleta. La idea, que s’aplica a Bèlgica, és pagar per quilòmetre realitzat una quantitat similar a la qual té estipulada Brussel·les, 0,21 euros per quilòmetre pedalejat; uns 200 euros per cada treballador a l’any. “Pretenc que l’Estat treballi per equiparar bicicleta i cotxe al més aviat possible”, va anunciar el ministre a París en la primera reunió que va tenir amb el grup de treball que es va formar al juliol i que està liderat per Philippe Goujon, representant del conservador UMP, el partit de Sarzozy, en el districte XV de París.

Per a alguns representants del col·lectiu ciclista, el 10% és irrisori. Encara que algunes ciutats al nord dels Pirineus ofereixen impressionants xifres de pedalejants (Estrasburg frega el 15%) la majoria, liderades per París, no superen el 3%. La Unió Europea pretén que en 2020 el 15% de la població europea utilitzi la bicicleta per als seus desplaçaments quotidians. Igual França no arriba a aquesta xifra no obstant això, està col·locant els engranatges per apropar-se a ella. Mentrestant, a Espanya les dades són preocupant només el 2,66% pedaleja molt lluny del 15% que pretén la Unió Europea, Còrdova és l’única ciutat que arriba al 10%, i li segueixen Sevilla i Vitoria – Gasteiz amb un 8,6 i 8,3, respectivament, a Palma la situació és alarmant amb només 1,9% d’habitants que trien la bicicleta com a mitjà de transport habitual. A més es retoquen lleis de protecció ambiental i de qualitat de l’aire per “adaptar-les a objectius més realistes”, segons el ministre Arias Cañete. Es fa una esmena a la totalitat de les polítiques realitzades fins ara. En lloc de gestionar els problemes de contaminació de les ciutats, amb Madrid com a campiona, es corregeix la llei per adaptar-la a la realitat espanyola. El ministeri de medi ambient ha mort. I cap grup de treball governamental està pensant en mobilitat ara mateix; amb la crisi tenen bastant. Si es vol pedalejar per anar al treball, caldrà anar-se a França.

El País