Autonomia a pedals

Traduït del bloc Bicicletas, ciudades y viajes

No ens podem continuar mossegant la llengua. No tenim dret a tenir als nostres menors fermats per més temps. Cal donar-los la confiança que ens van donar a nosaltres a la seva edat en ciutats que eren, sens dubte, més perilloses.

Portem massa temps inculcant por i oferint protecció als nostres menors, per tenir-los controlats, caçats, domesticats. Però ells són salvatges, els encanta assilvestrar-se i, sobre tot, els encanta anar al seu aire, sense supervisors ni vigilants. Creiem, i potser no ens falta una mica de raó, que donant-los corda es desbocaran, i per això mantenim la corretja tensa, i ens autojustificam dient que és el costum del nostre temps i que, quan tothom fa el mateix, és millor seguir el corrent, perquè els nostres no siguin els rars.

Però els hem preguntat a ells? Ens hem preocupat a saber què pensen els menors a les mateixes edats a les quals nosaltres fèiem el que ens rotava per tota la ciutat? No. Aquest és el truc. Així tenim la certesa. Total, són nens i no saben el que volen. Nosaltres sí.

Porto uns quants anys preguntant-li-ho en diversos centres de primària i secundària i em donen invariablement la mateixa resposta: “Els meus pares no em deixarien”. Els motius només els sospiten. Els joves del nostre temps viuen majoritàriament en les escletxes de llibertat que els deixen els seus pares, sense gaudir plenament de la seva condició de xavals i xavales, sense insolència, sense tenir l’oportunitat d’equivocar-se, de cagar-la encara que sigui una mica. I som tan estúpids que creiem que aquesta falsa seguretat amb la qual els tenim entre cotons els donarà l’èxit en el futur.

Doncs jo crec que no. La confiança només s’adquireix amb autonomia, només s’adquireix en la incertesa, només s’adquireix en la capacitat de gestionar el risc, en la capacitat de superar la por. Per a això, com en moltes altres coses, la bicicleta es revela com una gran eina. Perquè ajuda a afermar-se, a relacionar-se amb els altres en l’ús del carrer, a adquirir destresa, a defensar els drets amb dignitat, a saber disculpar-se, a conquerir la independència personal, a guanyar autonomia. Apartar als nostres nois i noies de les seves bicis a una edat és llevar-los tot això.

No siguem tan irresponsables, deixem que els nens i els joves descobreixin el món pels seus propis mitjans i donem-los eines per a això, perquè sinó aquest sobreproteccionisme tindrà unes conseqüències terrorífiques i ens tocarà presenciar-les i sofrir-les nosaltres mateixos, que ho hem anat alimentant. I si no al temps.

Record que, en aquells temps cada vegada més llunyans, la gent que provenia d’un estil d’educació més proteccionista, els que tenien menys carrer, eren els més perillosos de tots. Per la seva ansietat, per la seva falta de judici, de sentit comú. I eren els que es pegaven les castanyes més fortes. En bici també.

AFEGIM UN PETIT VIDEO, EN UNA LÍNIA SIMILAR:
“5 coses perilloses que hauriem de permetre fer als nostres fills” Subtitulat en castellà

Posted novembre 30th, 2012 by Stefan Nolte and filed in General, tot sobre bicis

La línia 2 de metro anirà de la Intermodal a l’estació de Marratxí

El Consorci de Transports de Mallorca ha decidit crear una segona línia de metro, que unirà la Intermodal de Palma  amb l’estació de Marratxí. La inversió és nul·la, ja que circularà per les mateixes vies que ho fa el tren d’Inca. S’aturarà a Jacint Verdaguer, Son  Costa-Son Fortesa, Son Fuster, Verge de Lluc, Pont d’Inca, Pont d’Inca Nou, el polígon de Marratxí i acabarà a l’estació de Marratxí. El Consorci de Transports de Mallorca intenta millorar el servei als ciutadans des de dues premisses fonamentals en aquests moments de crisi: no incrementar la despesa i optimitzar els recursos existents.

En primer lloc, i abans de qualsevol altra consideració, s’ha de pensar que la línia entre Palma i Inca ha de menester sis trens i que Serveis Ferroviaris de Mallorca en té ara 19. És a dir, que ara com ara en sobren 13.
El Govern de Francesc Antich adquirí sis trens de la marca Vossloh per a la línia entre Manacor i Artà, que com se sap just es començà. Els trens, emperò, són aquí i ara es pretén des del Consorci de Transports rendibilitzar la inversió feta i, de moment, sense utilització.

Serveis Ferroviaris, en aquest sentit, té decidit que ben aviat la totalitat dels trens que uneixen Palma amb Inca –i a la inversa– no faran les aturades que cobreix la línia 2 del metro. D’aquesta manera, es retalla el temps del viatge entre Palma i Inca de manera important.

A més a més, es crearà una línia exprés entre Inca i Palma, que només faria una aturada a Marratxí. Així, el temps del recorregut entre Palma i Inca queda reduït a només 23 minuts. El trajecte entre la Intermodal i l’estació de Marratxí té ara una durada de 14 minuts, que amb l’exprés (que va directe) seria només de 8 minuts.

Aquesta línia exprés es posaria en marxa a les hores punta del matí, quan més viatgers hi ha. Tampoc no realitzaria les aturades que cobreix la línia 2 del metro ni les dels Caülls, Santa Maria, Consell-Alaró, Binissalem i Lloseta.

La seva creació és fruit d’un estudi del Consorci de Transports de Mallorca que deixa ben clar que una immensa majoria dels viatgers que utilitzen el tren tenen com a inici o final del seu trajecte l’estació Intermodal i Inca.

Des de l’esmentat Consorci es pretén que la línia exprés entre Palma i Inca comenci a funcionar a mitjan mes de desembre. En canvi, per començar amb la línia 2 de metro hi ha encara algunes dificultats pendents de negociació amb els treballadors de Serveis Ferroviaris de Mallorca. Així i tot, està previst que a mitjan gener estigui operativa.

Font. Diari de Balears

Posted novembre 26th, 2012 by pedalejant and filed in General, Palma

Adéu robatoris: l’SMAP oferirà aparcaments segurs a proposta de PalmaEnBici

Ho anunciàvem el passat 19 de novembre. Després de la gran repercussió de l’article de Joan Ferrer Ripoll sobre el pàrquing de bicis de Canamunt, PalmaEnBici es va posar mans a l’obra per tal d’aconseguir la implicació dels poders públics en el finançament i l’habilitació d’espais segurs per a les bicis. Una de les línies de treball consistia en aprofitar les places de cotxe buides de la Societat Municipal d’Aparcaments i Projectes de Palma (SMAP) per instal·lar-hi places de bici, i segons informa avui el Diario de Mallorca ha estat acceptada pel Tinent de Batle d’Infraestructures, Sebastià Sansó.

L’SMAP és l’empresa municipal encarregada de gestionar, entre d’altres, els aparcaments subterranis i el servei de bicicleta pública BiciPalma. L’èxit d’aquests aparcaments subterranis és més que qüestionable, acumulant un deute de més de 72 milions d’euros, amb una ocupació molt per sota de les previsions oficials -fet que ha forçat la reducció del preu dels abonaments- i nombroses places lliures que ara s’aprofitaran per a les bicis.

Segons l’esborrany que el Partit Popular ha aprovat a la Junta de Govern, la iniciativa es presentarà com a prova pilot, durant un període inicial d’un any, als aparcaments de Marquès de la Sènia, Santa Pagesa, Manacor i Parc de Sa Riera. A cada un d’ells s’eliminaran 2 places de cotxe per instal·lar-hi 13 places de bicicleta, repartint el cost d’abonament de forma proporcional. D’aquesta manera, es podrà llogar una plaça d’aparcament de bici subterrània i vídeo-vigilada per un preu d’entre 9 i 3,75 € mensuals. Si l’experiència és exitosa, s’espera la seva ampliació als aparcaments de la Via Roma i Antoni Maura.

Aquestes places de bicicleta s’adrecen especialment als veïns de Palma que no disposin d’espai per guardar el seu cicle a casa, i no es vulguin arriscar a deixar-lo als aparcabicis de superfície -on podrien patir un robatori o actes de vandalisme-.

Tant socialistes com eco-nacionalistes -les dues agrupacions que varen tramitar la nostra proposta- valoren molt positivament la decisió de l’SMAP, però qüestionen tant el preu com l’exclusió dels dos aparcaments amb un major ús potencial -donat que els habitatges del casc antic són els que disposen de menys espai-. A més, reivindiquen el suport a les organitzacions veinals que vulguin posar en marxa un aparcament pel seu compte, similar al cas de Canamunt.

Posted novembre 24th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Infraestructura, Palma

Les ciutats adaptades a la bici son més atractives per als negocis

Pont exclusiu per a bicicletes a la ciutat de Minneapolis

 Diverses ciutats dels Estats Units d’Amèrica s’estan adonant que tenir una bona infraestructura per a les bicicletes té el potencial per generar millors llocs de treball i atraure a joves executius talentosos. L’Alcalde de Minneapolis va declarar fa algun temps que la bici era part de la seva estratègia per atreure i retenir empreses. “Volem que els joves talents que vénen aquí, es quedin. I bé, el ciclisme urbà és una de les maneres menys costoses per enviar aquest missatge”.

Minneapolis ha invertit molt en infraestructura per a bicicletes: ha creat una xarxa de sendes ciclables alternatives als carrers, sumant prop de 290 quilòmetres de vies ciclistes, i va llançar un dels primers programes de bicicletes públiques dels EUA. Mesures que expliquen per què Minniapolis està entre les millors ciutats d’Estats Units per anar en bicicleta.

Colle + McVoy, una gran empresa de publicitat, ha traslladat les seves oficines de la perifèria al centre de la ciutat amb la finalitat d’instal·lar-se en un lloc que privilegiés els desplaçaments a peu i amb bicicleta. En declaracions a un diari local, la seva Executiva en Cap -Christine Fruechte- afirma “Que com pot ajudar el ciclisme a una empresa? Molt senzill: els nostres empleats són més sans, més feliços i més productius. I per aquesta via estem atraient alguns dels millors talents de la indústria”.

David A. Wilson, de la consultora Accenture -amb més de 16.000 empleats arreu del món i seu social a Minneapolis- ho té clar: “Fa 5 anys, els empresaris no pensavem en la bicicleta com a part del negoci. Avui definitivament s’ha instal·lat a la nostra agenda”. La major part dels nous talents d’entre 25 i 35 anys que intenta contractar aquesta companyia valora com a un factor important les possibilitats de desplaçar-se a cop de pedal.

Els joves d’avui condueixen considerablement menys que la generació passada, tal i com ho demostren recents estudis. Per la seva banda, la revista Motor Trend destaca que els nous professionals que viuen en ciutats prefereixen gastar els seus diners en altres coses abans de comprar-se un cotxe.

Aquests joves representen la “classe creativa” de talent pel qual moltes empreses lluiten ferotgement. És per això que els líders socials, empresarials i polítics en ciutats de tots els EUA estan donant importància als seus desitjos de viure i treballar en llocs més vius i habitables.

Senda ciclable a la ciutat de Chicago

També l’alcalde de Chicago, Rahm Emanuel, es va anotar un punt important quan el consorci Google-Motorola Mobility va decidir traslladar més de 2.000 llocs de treball d’un campus suburbà al centre de la ciutat. Emanuel va explicar: “Una de les coses que els empleats veuen avui és la qualitat de vida i la qualitat del transport, a causa de les facilitats que vénen amb ell. Facilitats com tenir trens, autobusos i les bicicletes com una opció per anar des de i cap al treball”.

“Les ciutats que volen brillar estan construint aquest tipus d’instal·lacions per a bicicletes com a part d’un conjunt de factors atractius per als negocis. A més la infraestructura per a bicicletes és barata comparada amb el que significa construir nous estadis esportius o línies de tren lleuger, i es pot fer molt més ràpid”, comenta Martha Roskowski, directora del Projecte Green Lane -que promou carrils bici protegits a tot el país-.

Christopher Leinberger, professor de negocis de la Universotat George Washington especialitzat al sector immobiliari, ja va predir l’actual explosió urbana en una sèrie d’articles per a la revista The Atlantic. Ara es meravella de com les bicicletes estan canviant Washington. “Les bicicletes han estat una part fonamental del canvi del DC, on s’estan construint carrils bici protegits que fan molt més per promoure la bicicleta que una simple línia blanca de pintura entre les persones i vehicle de més d’una tona”.

“És una increible com l’ús de la bicicleta s’ha generalitzat aquí. Quan l’ús de la bicicleta és part de la decisió final sobre on una empresa es trasllada, llavors sabem el seu gran impacte”, ha dit Ellen Jones, directora del Washington’s Downtown Business Improvement District.

Sistema de bicicleta pública a Washington DC

Les bicicletes estan millorant el clima empresarial no només a les grans metròpolis dels Estats Units. La petita ciutat d’Austin (Texas), amb poc menys de 800.000 habitants, ha realitzat una ambiciosa expansió de la seva infraestructura ciclista: el seu primer carril bici ha estat inaugurat la primavera passada. En total són 10  els carrils previstos, que ja mostren resultats abans de la seva construcció: Silicon Labs va decidir traslladar les oficines al centre d’Austin fa cinc anys, per estar prop d’aquesta xarxa de vies ciclistes. “Això és un gran atractiu per a la gent que pren la decisió d’incoporar-se a l’empresa”, va declarar.

Com ja hem destacat a diversos articles, la mobilitat és un factor clau per a la competitivitat de les ciutats. I una de les principals eines per superar l’actual crisi económica. Poc a poc, la bicicleta està canviant el món.

Font: CitiWire.net, via PlataformaUrbana.

Posted novembre 21st, 2012 by Stefan Nolte and filed in Política i economia, Resta del món

El “Bicipalma”, en perill d’extinció

El servei de lloguer públic de bicicletes “BiciPalma” està en greu perill d’extinció. Ja no es tracta només d’especulacions per la progressiva degradació de la infraestructura existent. Al contrari: la partida per al manteniment d’aquest servei ha desaparegut dels pressuposts municipals, tal i com ha denunciat al seu perfil de Facebook l’exregidor de mobilitat José Hila (PSIB-PSOE).

No són els únics retalls en matèria de mobilitat sostenible. Per segon any consecutiu no es destinarà ni un sol euro a millorar la xarxa ciclista, i es redueixen en més d’un milió d’euros les aportacions de l’Ajuntament a l’EMT. Això ha originat que el grup municipal socialista hagi presentat una bateria de recursos, que a més dels elements indicats abans recullen una reforma urgent del traçat del ciclocarrer de la Porta Sant Antoni i la instal·lació d’aparcaments de bicis segurs a l’SMAP -proposta impulsada per PalmaEnBici i recollida també pel grup PSM-IniciativaVerds-.

La qüestió és que als pressuposts no queda marge per a totes aquestes actuacions, i cap regidor se’n vol fer càrrec de l’errada: ni el de Mobilitat (Gabriel Vallejo), ni el d’Infraestructures (Sebastián Sansó), que s’acusen mútuament d’aquesta “errada”. Sembla que el Bicipalma està sentenciat de mort, si no es produeix un important canvi en qüestió de dies.

Segons denuncia José Hila, “el PP ha deixat degradar el servei per, arribat un punt, eliminar-lo amb l’excusa de que la gent no el fa servir”. Però tot i els dubtes sobre la seva continuitat, el procés d’inscripció d’usuaris de pagament -que a partir del 18 de desembre hauran d’abonar el preu promocional de 15 €- ha donat una gran sorpresa: durant els primers 4 dies han realitzat els tràmits 864 persones, molt per damunt de les previsions de l’Ajuntament.

Sembla que la ciutadania ha decidit plantar cara a la mala gestió, i que l’estratègia de degradació i oblit municipal no te els efectes que certs sectors esperaven.
La bici ha arribat per quedar-se!

Posted novembre 20th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Infraestructura, Palma

PSM-IV-ExM de Palma demana aparcaments públics i segurs per a bicicletes

A hores d’ara, Palma compta amb un parc que bicicletes privades important. Cada vegada hi ha més veïnades i veïnats que usen la bicicleta com a forma de transport habitual, tant per desplaçar-se diàriament com per fer sortides de cap de setmana. Per tant, cada cop hi ha més famílies que disposen d’una o més bicicletes a casa.

Aquest és un fet que des del PSM-IniciativaVerds-Entesa celebren. “Tot i les passes enrere que el govern d’Isern ha fet en matèria de mobilitat sostenible a la ciutat, la bicicleta va arribar per quedar-se” afirma Marisol Fernández, regidora d’IniciativaVerds. Perquè és evident que quant la gent troba un mitjà de transport (i la bicicleta n’és un) còmode, barat, accessible, útil, no contaminant, saludable, silenciós, etcètera. l’usa i l’incorpora al seu dia a dia. I així ho mostren els nostres carrers on trobam bicicletes circulant pels carrers i aparcades arreu.

Però la realitat és que tenim poques alternatives on aparcar la bicicleta a dia d’avui: entrar la bicicleta a casa (molta gent no disposa de l’espai adequat), deixar-la fermada al carrer (on es troben a la intempèrie, a disposició de robatoris i inclemències del clima), llogar un aparcament privat (amb un cost relativament elevat per l’usuari).

El govern municipal no pot ser aliè a aquestes circumstàncies i des del PSM-IniciativaVerds-Entesa consideren important que es faci càrrec de la situació i prengui mesures per pal·liar-la. Per tant, Marisol Fernández presenta una proposta al plenari del 29 de novembre per tal que els usuaris/es disposin d’oferta d’aparcaments públics per a bicicletes. És a dir, que a tots els aparcaments de l’SMAP es destini una part dels espais destinats als cotxes, per aparcaments de bicicletes. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Palma obriria un mercat de lloguer públic per a aquest vehicles. “Tal com Cort posa a disposició dels usuaris/es de cotxe privat aparcaments públics, també ha de implantar iniciatives paral·leles per als usuaris/es de la bicicleta” explica Fernández.

Demanen que l’SMAP habiliti un mínim de 12 places d’aparcament públic en règim de lloguer per a bicicletes a cada un dels 9 aparcaments dels que disposa aquest servei (excloent el de Sa Riera), i es comprometi a incrementar el nombre d’aparcaments públics per a bicicletes en funció de la demanda per part dels ciclistes. Aquests aparcaments han de tenir un preu raonable, proposam establir un preu màxim de 4 euros al mes per bicicleta si es lloga de manera individual i habilitar bonificacions o preus especials per a famílies, persones aturades, infants, tercera edat, etcétera. perquè siguin assumibles per les economies familiars amb més dificultats.

Pel que fa a l’aparcament de Sa Riera, proposen que passi a ser un “aparcament de bicicletes de llarga estada”, amb més quantitat d’aparcaments per a bicis i amb un preu més reduït que a la resta d’aparcaments. Així, persones que usen de tant en tant la bicicleta poden deixar-les allà aparcades a menor cost. Sa Riera és un aparcament allunyat de zones poblades i infrautilitzat (sols s’usen una tercera part de les places de cotxes que té). Amb aquesta iniciativa incrementaria l’ús d’aquest aparcament i donarem més i millor servei als ciclistes de Ciutat.

Proposició d’Aparcaments públics i segurs per a bicicletes (pdf)

Font. PSM-Iniciativa Verds-Entesa

Posted novembre 19th, 2012 by pedalejant and filed in Palma

Presentades 864 sol·licituds al Bicipalma en quatre dies.

Des que el passat, dia 12 de novembre, es va iniciar el procés de renovació com a usuaris, el servei de la bicicleta pública fins a ahir, s’han rebut un total de 864 altes, segons va posar de manifest el regidor de Mobilitat Gabriel Vallejo. Tenint en compte que el termini per al procés de renovació o per donar-se d’alta en el servei finalitza el proper dia 18 de desembre, es preveu que el nombre d’usuaris de pagament sigui superior als 1.000 inicialment previstos.

Per poder donar-se d’alta a Bicipalma és imprescindible disposar de targeta bancària de dèbit o de crèdit, en la qual es carregarà l’abonament anual i els possibles excessos d’ús que es produeixin. A partir del proper dia 18 de desembre només podran utilitzar el servei els usuaris que hagin realitzat el procés d’alta o renovació i, per tant, segons s’indica des del servei de Bicipalma seran donats de baixa la resta. De moment només s’aplicarà l’abonament anual de quinze euros, que es farà efectiu a la fi del proper mes de febrer.

La primera mitja hora del servei és gratuïta, per la qual cosa els usuaris, en principi podran traslladar-se des de qualsevol estació a una altra sense recàrrec algun ja que per a realitzar el trajecte, en condicions normals, es tarda manco de 30 minuts.

Tots els càrrecs en la targeta que es puguin produir amb motiu de l’ús de Bicipalma es comunicaran al titular mitjançant correu electrònic abans de carregar-los al compte bancari, amb la finalitat de que pugui al·legar el que consideri oportú. Totes les comunicacions de càrrecs i d’al·legacions només es podran realitzar mitjançant correu electrònic o a través de la web del servei. (www.bicipalma.es).

Vallejo va reiterar ahir que, amb la finalitat de millorar el servei, a partir del proper dia 18 de desembre s’incrementarà el nombre de bicicletes disponibles amb 100 noves unitats.

El grup municipal del PSM-IV-ExM va exigir explicacions al regidor Vallejo pel que consideren una estafa als ciutadans perquè no es garanteix el servei malgrat que a partir de desembre serà de pagament.

Font. Diario de Mallorca

Posted novembre 18th, 2012 by pedalejant and filed in Palma

#14-N: Vaga general i bicicleta

IniciativaVerds organitza un “Ciclo-piquet” contra les retallades i el desmantellament dels drets socials

Com molts sabreu, pel proper dimecres dia 14 de novembre s’ha convocat una vaga general a nivell europeu per protestar contra les polítiques d’austeritat i l’aprofitament de la crisi per desmantellar l’Estat del benestar. Es tracta d’una iniciativa pionera dins del procés de construcció de la Unió, on històricament les patronals i els polítics conservadors han aprofitat la divisió dels sindicats per imposar els seus criteris.

Però l’existència d’una vaga general no implica la desaparició de les necessitats de moure’s. Per començar, sempre hi haurà treballadors que no voldran exercir aquest dret laboral, i que es trobaran amb benzineres tancades, transport públic paralitzat i manifestacions als carrers. Què millor que emprar la bicicleta per arribar a la seva destinació amb el menor nombre de traves?

Pel que fa a la gent que decideixi participar d’aquesta vaga, per ser coherents i no forçar als altres a fer-ho, es potencia també una vaga de consum: no anar de compres ni a centres d’oci, reduir a la mínima expressió el consum d’aigua o electricitat, i per descomptat anar a les manifestacions i els piquets que s’han convocat sense fer servir el transport públic ni el cotxe. És a dir, a peu o en bicicleta!

L’organització de “Ciclo-piquets” és una forma relativament nova de protesta, que a l’Estat Espanyol es va popularitzar durant la vaga general del 29 de setembre de 2010. Ara arriben a Palma de la ma del partit ecosocialista Iniciativa-Verds, que n’ha convocat un a partir de les 9:00 a la Plaça d’Islàndia, per visitar posteriorment les principals sucursals del sector financer -al qual titllen de veritable responsable de la crisi-, les grans empreses i establiments de luxe -El Corte Inglés, McDonald’s i botigues de Born-, així com les seus dels responsables polítics d’aquesta deriva anti-social: Cort, el Partit Popular, la Delegació de Govern i el Consolat de la Mar.

El coordinador d’Iniciativa-Verds, David Abril, destaca “la importància de prendre part de la primera mobilització que implica a la gent treballadora del Sud d’Europa, afectada com nosaltres per polítiques d’austeritat com les de Bauzà i Rajoy”, i recorda que “si els governs no perceben el malestar de la gent al carrer, seguiran amb el seu full de ruta fins que no tinguem res, com està passant a Grècia”.

En qualsevol cas, triïs l’opció que triïs, des de PalmaEnBici t’animam a pedalar per poder-te desplaçar de forma eficaç. Sigui al teu centre de treball, sigui a una manifestació o dins d’un piquet informatiu!

Posted novembre 8th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

Les cooperatives difonen l’empreniment social a cop de pedal

Una bicicletada formativa recorrerà, entre el 10 i el 18 de novembre, les principals instal·lacions del País Valencià

Com ja hem comentat en diverses entrades, la bici és una magnífica eina de desenvolupament i transformació social. Els beneficis no només es veuen als països en desenvolupament, sinó que es poden observar directament als comptes del petit comerç o a l’indubtable impacte macroeconòmic de reduir la nostra dependència energètica. Cada vegada són més les empreses que aposten per la mobilitat sostenible, i aquesta vegada li ha tocat el torn a la Federació Valenciana de Empreses Cooperatives de Treball (Fevecta), que han organitzat una bicicletada des de Vinaròs fins a Oriola en sis etapes amb motiu del Dia de l’Emprenedor i l’Any Internacional de les Cooperatives, segons informa el diari Expansión.

Es tracta d’una iniciativa innovadora, que pretén recórrer les principals cooperatives del País Valencià (Agrícola San Isidro de Benicarló, Artes Gráficas 4 Colors, Suministros Especiales Alginetenses, etc.) per donar a conèixer la seva experiència entre potencials emprenedors socials i qualsevol ciclista interessat que s’hi vulgui inscriure. D’entre les entitats que hi participen destaquen la Caixa Rural d’Oriola, ADN Bikes, Salus i la marca de bicis Orbea -que forma part de la Cooperativa Mondragón-.

Segons la Fevecta, des de l’inici de la crisi econòmica el nombre d’emprenedors interessats en crear una cooperativa de treball ha augmentat en un 52,4% a la Comunitat Valenciana. I el sector de la bicicleta hi te molt a dir!