L’engany dels ciclocarrers

MASSA CRÍTICA
ARGUMENTS EN FAVOR DEL CARRIL BICI D’AVINGUDES

22 de juliol de 2011
Nota informativa:

 • Econòmics. A la legislatura anterior el Partit Popular va insistir de forma reiterada que, donada la crisi econòmica que patim, hi ha altres prioritats que fer carrils bici. Si pensen això per què ara es gasten 196.000 € en llevar una infraestructura que ja estava feta? On està l’austeritat que tant prediquen?
 • Seguretat. El principal motiu que donen per eliminar el carril bici és el de la seguretat. Com tot té alguns punts millorables però no invalida las seva utilitat. Quines dades de sinistralitat pot aportar l’Ajuntament de Palma durant els dos anys que ve funcionant el carril bici per esgrimir motius de seguretat, tenint en compte que aquest darrers anys la mitjana diària supera amb escreix els 1200 usuaris? Per últim, quante infraestructures (carrers, carreteres, autopistes..) hauríem d’eliminar si haguéssim de remetre’ns a les dades de sinistralitat que es produeixen diàriament? El carril bici de les Avingudes permet transitar-hi en comoditat, seguretat i eficiència. La seva eliminació incrementarà el nombre d’usuaris que facin servir la voravia, única forma de transitar-hi amb seguretat. Els infants no s’atreviran a anar per aquests ciclocarrers.
 • Potencia la mobilitat. El carril bici de les Avingudes funciona com una espècie de “via de cintura” que connecta els diferents carrils bici i eixos cívics (Passeig Marítim, Jacint Verdaguer, Blanquerna, Fàbrica…) i els futurs que es puguin fer. L’existència d’aquest carril ajuda a potenciar la bicicleta com a mitjà de transport urbà alternatiu, no només per passejar sinó també per anar a la feina o anar a comprar.
 • Millores per  a l’EMT. Els conductors de la EMT varen mostrar la seva satisfacció en la implantació del carril bici d’Avingudes ja que abans de la seva implantació tenien molta dificultat per circular pel  carril bus ja que molts arbres els ho impedien. La implantació del carril bici de les Avingudes ha suposat una millora per el transport públic ja que l’ha fet més ràpid, eficient i còmode.
 • Una bicicleta més, un cotxe menys. El col·lapse de trànsit que molts varen augurar en la seva implantació va resultar un fiasco: l’inici del curs escolar d’aquell any fou un dels més tranquils d’aquests darrers anys. Pensem que cada bicicleta que circula per les Avingudes és un cotxe menys per la qual cosa hi guanyam tots
 • Emissions. A part de potenciar l’ús de la bicicleta cal tenir com a objectiu la disminució de l’ús del cotxe particular. Durant el 2010 s’han traspassat diverses vegades els llindars recomanats d’òxid de nitrogen. Qualsevol opció que suposi facilitar l’ús del cotxe privat pel centre de Palma és un pas enrere envers la lluita contra el canvi climàtic.
 • Reclam turístic. La bicicleta és un reclam pels turistes que normalment no es té en compte. Quan la gent ve a Mallorca espera trobar una illa paradisíaca, tranquil·la, “la illa de la calma”, i es troba amb una ciutat saturada de cotxes i amb molt de renou.
 • Cosens. Durant la legislatura anterior, la paraula que més va utilitzar el Partit Popular fou “consens”. Amb qui han parlat per decidir aquest nou traçat? Han demanat l’opinió de Massa Crítica, el GOB,  els veïnats i comerciants de les Avingudes i dels futurs carrers que es veuran afectats etc..?
 • Ciclocarrers. Bona part del nou traçat el formen els anomenats “ciclocarrers”, un invent que ens obliga a compartir l’espai entre cotxes i bicis, cosa que ens veim obligats a fer a diari per la majoria de carrers de Palma. En aquest carrers, per molta pintura que hi posin, les bicicletes no hi circulam ni en tranquil·litat ni amb seguretat ja que sempre estam sotmesos a la pressió del cotxe que se’ns aferra literalment a la part del darrera amb la intenció de fer-nos anar més aviat.
 • Zones per a vianants. Una altra part del trajecte passa pel C/ Marie Curie i per la Pça. d’Espanya, zones per a vianants per on, a les hores centrals del dia hi transita molta gent. Això potser una font de conflicte entre els vianants i les bicicletes. Aquesta opció no millora en absolut l’aspecte més crític del carril d’Avingudes que és el tram que va per darrera les parades d’autobús. En el seu punt 98 del programa electoral del Partit Popular diu textualment: “Realitzarem actuacions que afavoreixin tant la mobilitat pels vianants com una  ordenació coherent del transport públic, el carril bici i el vessant de transport logístic”. Creuen que fer passar el carril bici pel C/ Marie Curie i la Pça. d’Espanya és afavorir la mobilitat dels vianants?
 • Altres inconvenients al nou traçat. El nou traçat és més llarg (476 m. més) , la qual cosa incrementarà el temps de desplaçament; no té semàfors i en canvi té multitud d’aturades i encreuements. Per altra part, la zona del mercat de l’Olivar, els matins i sobretot en dates concretes com per Nadal, estan totalment col·lapsades la qual cosa obligarà a les bicicletes a anar per la voravia  amb les conseqüents molèsties pels vianants. El punt 97 del programa electoral del PP de Palma diu textualment: “Recuperarem la capacitat de trànsit rodat en les Avingudes i altres carrers preferents,   desplaçant el carril bici a altres carrers de menor importància en el sistema de trànsit o   més sobrats de capacitat. Consideren aquest tram com un carrer més sobrat de capacitat?

PROPOSTES ACCIÓ

 • Divendres, dia 22: Roda de premsa a les 11,00 h.  a la cantonada d’Avingudes – St. Miquel.
  • Arguments en favor del carril bici d’Avingudes i en contra del nou traçat proposat per l’Ajuntament.
  • Actuacions previstes.
 • Dissabte, dia 23 de 11 a 12 h. Convidar, a través de les xarxes socials i qualsevol mitjà a l’abast, a passejar pel carril bici de les Avingudes (si encara hi és) o pel carril del cotxes (si ja no hi és). En cap cas es circularà ni  per la voravia ni pel carril bus. Demanar als participants que pengin un cartellet a la bici amb el lema “Sí al carril bici d’avingudes” o similar. Durant el recorregut hi haurà un punt d’informació en el que donarem a conèixer en els ciclistes i vianants els motius pel qual rebutjam aquest projecte, a la vegada que els donarem un cartell amb el lema “Sí al carril bici d’Avingudes”.
 • Aprofitar la sortida de Massa Crítica del proper 6 de febrer per fer una convocatòria massiva en la qual el punt essencial sigui el manteniment del carril de les Avingudes. Es proposa canviar la ruta per què passi per les Avingudes i pel carrer Blanquerna.
 • Participació en el Ple de l’Ajuntament de Palma del proper dia 28 de Juliol en el que donarem a conèixer el nostre rebuig el traçat que l’Ajuntament està executant.
 • Escriure una cartes al director als diferents diaris per expressar la nostra opinió.
 • Participar en programa de la Cadena Ser que es fa diàriament de 13,15 a 13,30 h. expressant la nostra opinió. Tel. 971-224171.

Fer un seguiment dels diferents fòrums d’internet i deixar constància dels nostres arguments.

Font

Posted juliol 22nd, 2011 by Joan Lladó and filed in General

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.