Les bicis tornen a circular en el caos

Giro hacia la porta sant antoni y ferreria: Cort también ha quitado el carril bici de la calle Sindicat, por lo que los ciclistas que quieren dirigirse a la Porta Sant Antoni o la calle Ferreria deben cruzar entre coches y autobuses sin tener preferencia ni un espacio propio.El camí més curt entre dos punts és la línia recta. Ho saben tant els ciclistes que no temen pedalejar entre cotxes com els que han anat aquests dos últims anys gràcies al carril bici de les Avingudes. Ara que Cort ha decidit eliminar el camí més curt entre molts punts de la ciutat sense cap tipus d’informe tècnic que ho justifiqui, els 1.500 ciclistes de mitjana diària que circulaven per les Avingudes han de buscar alternatives a la proposta de la regidoria de Mobilitat, ja que és complexa i insegura. O tornar a deixar la bicicleta a casa, vist els perills que corren.

Els operaris encara no han suprimit tot el carril bici, sinó des de la Porta Sant Antoni fins al carrer Sant Miquel –els queda la part que va des d’aquesta via fins a l’avinguda Portugal–, encara que ha estat suficient eliminar la meitat per veure el caos que es forma en les vies alternatives, els coneguts ciclocarrers.

L’experiència pròpia, amb l’ajuda de ciclistes consultats i l’exregidor de Mobilitat en la passada legislatura, José Hila, donen una idea de la situació actual. Comencem per la Porta Sant Antoni: per arribar allà hi havia un carril bici en el tram de transit del carrer Sindicat. Com també ho han eliminat, els ciclistes que procedeixen de les Avingudes o l’Eixample han de creuar entre cotxes i autobusos de l’EMT –hi ha moltes parades–, ja que és una zona de gran densitat circulatòria. Quan comença el ciclocarrer, la preferència teòrica és per als ciclistes, encara que en la pràctica els altres vehicles copen per complet la calçada.

Següent punt: el ciclocarrer de Josep Anselm Clavé. La seva lleugera però llarg pendent fa que els ciclistes vagin a poc a poc, com és lògic. Per tant, els cotxes també han de reduir la marxa i es formen llargues cues, que s’incrementaran quan passi agost i Palma es torni a omplir de vehicles. Per aquí circulen els nombrosos conductors que van al mercat del Olivar, a més dels camions de repartiment.

Un altre problema: els creus per girar a les Avingudes o venir d’elles no tenen semàfors, per la qual cosa els cotxes no paren i pot ser que algun ciclista es porti un bon ensurt en veure aparèixer de sobte un vehicle, com ja ha ocorregut. Quan els operaris municipals facin els canvis a la zona d’Hisenda, ocorrerà el mateix, perquè en aquests carrers estrets amb prou feines hi ha visibilitat.

La plaça Comtat del Rosselló té diversos punts conflictius. Un d’ells és la zona de càrrega i descàrrega del mercat del Olivar, a causa que, quan els camions fan marxa enrere, no poden veure si circula un ciclista pel ciclocarrer, ja que no solen tenir finestres posteriors i els miralls retrovisores no són suficients, com es pot comprovar amb facilitat i han criticat diversos conductors.

Un altre problema es troba en finalitzar el carril bici del carrer Bastió d´en Zanoguera. Com acaba de sobte, els ciclistes continuen recte, però es topen de front amb els vehicles que van cap al Olivar per Caputxins. Els qui pedalegen segueixen pel camí més lògic, a causa que desconeixen que han de girar a la dreta.

A la plaça d’Espanya sembla que no hauria de passar gens, però el nou carril bici pintat no és respectat pels vianants, ja que no hi ha alternatives per creuar. Més difícil encara ho tenen les persones cegues, per la qual cosa els ciclistes han d’anar esquivant als vianants. I en arribar al tram circulatori de Sant Miquel, un altre ciclocarrer on els vehicles motoritzats tenen preferència en la pràctica per la senzilla llei del més fort. Un motiu més per deixar la bici a casa, després de dos anys en els quals la mobilitat de Ciutat començava a canviar.

Diario de Mallorca

Posted agost 3rd, 2011 by pedalejant and filed in General

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.