Llums intel·ligents per bicicletes.

Circular de nit per la carretera, fins i tot dins d’una zona urbana, pot significar un risc per a un ciclista si no posseeix llums per ser vist per altres vehicles o per poder veure si en el camí hi ha algun objecte indesitjat. Així ho entén la gent que està creant Revolights, un sistema d’il·luminació LED per a bicicletes que pretén introduir tecnologia per brindar seguretat i comoditat en la bicicleta. La novetat és que les llums s’incorporen en les rodes i, mentre aquestes giren, il·luminen cap a les zones indicades durant el disseny.

EE42x590y590

video Revolights

En alguns indrets del món, on el trànsit és complicat i congestionat, a més de ser obligatori l’ús de llums en una bicicleta durant el trànsit nocturn, pot ajudar a evitar molts accidents. Segons els estudis realitzats pel grup de treball que dissenya Revolights, durant 2008, les dues causes més freqüents dels 52 mil accidents reportats de bicicletes són les col·lisions amb vehicles de motor (58%) i les caigudes individuals (30%). A més, del total de morts el 69% van ocórrer en zones urbanes i un 39% d’aquests van ocórrer entre les 17h i la mitjanit. Finalment, la investigació indica que prop del 70% de les col·lisions, ocorregudes durant la nit entre cotxes i bicicletes, es deuen a la insuficiència de visibilitat lateral del vehicle menor. Aquest treball va començar com una simple idea en els horaris lliures, però a poc a poc s’ha convertit en un producte que, segons els seus dissenyadors, pot significar un gran llançament en la indústria de la bicicleta (si aquest sistema és acceptat pel públic), i en la seguretat dels ciclistes oferint-la en dues formes: il·luminació durant el viatge i albirament a distància en un radi de 360°.

Revolights consisteix en dos anells d’alumini, de perfil prim, que es munten directament en cada llanda (just sota les pinces de fre), utilitzant una sèrie de clips específics i incorporen en la seva perifèria una sèrie de LEDs d’alt rendiment (blancs per a la roda davantera i vermells per a la posterior). L’alimentació del sistema intel·ligent se subministra a través de prims cables que recorren l’interior de l’estructura i es reuneixen en un suport especial i específic on es troba l’electrònica del sistema, prop del centre de la roda. Allí es troba un grup de bateries recarregables Li-Po (Liti – Polímer), el seu corresponent carregador i un petit connector USB per concretar una construcció robusta, versàtil i universal, és a dir, que les bateries es puguin recarregar en qualsevol connexió USB. Prop de perifèria de l’anell se situa un sensor d’efecte Hall que s’encarrega de detectar a un petit imant que es fixa a la forqueta. Els impulsos generats en el sensor Hall informen al sistema sobre la velocitat de gir de la roda i aquest s’encarrega d’activar els LEDs que corresponen, a cada moment, a la zona frontal i posterior, segons la roda on estigui allotjat el circuit.

A dia d’avui, encara s’està desenvolupant el projecte ja que fins ara no s’han aconseguit solucionar molts inconvenients que han anat sorgint, un d’ells l’ús a prova d’aigua. Malgrat això s’espera que el producte vegi la llum a la primavera del 2012.

Posted desembre 8th, 2011 by pedalejant and filed in General

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.