L’impacte climàtic del ciclisme

     
LCA_bikeFa just uns dies que es va celebrar a Durban (Rep. Sudafricana) la XVII Cimera del Clima, amb un nou fracàs a les negociacions per a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) a un nivell segur -no superar els 2 ºC d’augment de la temperatura-.

Però no tot està perdut. Des de la Federació Europea de Ciclisme s’acaba de publicar un informe analitzant l’impacte climàtic d’aquesta pràctica, destacant-hi una troballa ben interessant: si tots els europeus anéssim tant en bici com els danesos, es podria assolir el 25% de l’objectiu comunitari de reducció d’emissions al sector transports per l’any 2050. Aquesta xifra augmentaria al 50% si tots els europeus pedalejassin una mitjana de 5 km diaris.

“El potencial de la bicicleta per assolir aquests objectius és molt gran… i amb un esforç mínim!”, comenta un dels autors de l’estudi, Benoit Blondel. “Aconseguir que més gent vagi en bici serà substancialment més econòmic que electrificar el parc automobilístic”.

Segons l’estudi, les emissions associades al cicle de vida d’una bicicleta son 10 vegades inferiors a les associades a l’automòbil, fins i tot tenint en compte la producció d’aliments per aportar les calories addicionals que necessiten els ciclistes. Tenint en compte tots aquests aspectes, les emissions mitjanes d’una bicicleta es situen en 21 grams de CO2 per passatger i kilòmetre. Les bicis elèctriques també es situen aproximadament en aquests nivells, tot i recarregar-se amb energies fòssils.

L’objectiu de la Unió Europea per a l’any 2050 és reduir les emissions relacionades amb el transport entre un 80 i un 95% de les que es varen emetre l’any 1990. La comunitat científica afirma que aquest objectiu es el mínim necessari per a mantenir el clima en nivells segurs, però fins ara les emissions pel transport no només no s’han reduït, sinó que l’any 2007 havien augmentat en un 36% respecte l’any base.

Des de la Federació Europea de Ciclisme s’apunta directament a la Comissió Europea com a responsable d’aquests resultats: mentre el 47% del pressupost comunitari per al transport es destina a la construcció de carreteres, només un 0,7% es destina a infraestructura ciclista. Però la Unió Europea es defensa, al•legant que no te prou competències per impulsar la mobilitat sostenible.

En qualsevol cas, cal recordar que els usuaris de la bici no hem d’esperar a que els polítics ens solucionin la vida.

CIRCULEM EN BICI JA!!

Font: Arthur Nelsen – Euractiv

Posted desembre 15th, 2011 by Stefan Nolte and filed in General

4 Responses to “L’impacte climàtic del ciclisme”

  1. Mascle Ros escrigué:

    Recordem que -30% d’emissions de CO2 equival a dir -30% de consum de combustible, o el que es el mateix: -30% a la nostra factura energètica, que tant està llastrant la recuperació econòmica d’aquest país…

  2. Salvador escrigué:

    No estoy de acuerdo con los 21 gramos de CO2 por km del ciclista. La misma persona sin la bicicleta tambien emitiria los 21 gramos. Es decir que si tambien se quieren evitar esos 21 gramos la persona tiene que estar muerta (y aun asi emitiria gases de efecto invernadero). O sea que el incremento de CO2 que un humano vivo produce por ir en bici es CERO gramos de CO2.

  3. Mascle Ros escrigué:

    El motivo por el que se incluyen esas emisiones es porque el ciclista está realizando un ejercicio, y por lo tanto necesita más energía metabólica (come más) que el que está circulando en coche.

    En todo caso, teniendo en cuenta la cantidad de gente con sobrepeso en este país, cabe preguntarse si realmente comería más o si por el contrario engordaría menos :)

  4. Mascle Ros escrigué:

    Por cierto, ir caminando gasta más energía metabólica para una misma distancia que ir en bici ;)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.