Semàfors i trànsit ciclista

El passat dia 7 de desembre publicàrem al nostre bloc un article introduint alguns conceptes de l’enginyeria del trànsit, titulat “Tècniques de reducció de la velocitat”.

Una de les tècniques que vàrem deixar sense analitzar es ajustar les freqüències dels semàfors, creant per exemple avingudes amb “ona 30″, o com puntualitza als comentaris un lector (gràcies, Salvador!) fins i tot “ona 16″ -aquesta darrera més ajustada a la velocitat d’un ciclista, mesura implantada a Copenhague-.

Però hem de destacar que els semàfors son un element que dona moltíssim més joc que una simple “ona X”, ja que de fet només tenen sentit per als vehicles a motor, tal i com demostra el següent vídeo:


Vídeo gentilesa de StreetFilms – Escoltar tertúlia al programa “La radiocicleta” (NovaOnda Albacete).

Tot i que la circulació de bicis i vianants durant la mateixa fase pot semblar caòtica a ulls d’un automobilista, el fet es que funciona raonablement be. El secret està en que, en no estar tancats dins una cabina, els ciclistes i els vianants poden establir una millor comunicació visual i reaccionar de forma més àgil.

Durant tota aquesta ona verda ciclista, els cotxes han d’esperar i els mitjans no motoritzats tenen llibertat absoluta per fer els girs que hagin de fer i, de passada, es redueix considerablement el temps d’espera de les bicis als semàfors.

Com generalment es dissenyen les freqüències semafòriques per als cotxes, que tenen temps d’acceleració i frenada molt superiors a les bicicletes i per tant les fases son moltíssim més llargues, els ciclistes s’han d’esperar molt de temps aturats innecesàriament. Amb aquest nou sistema es penalitza als mitjans motoritzats al temps que augmenta la seguretat dels ciclistes.

Però cal demanar-se si no seria qüestió de fer un replantejament general, amb la supressió total de la senyalització -obligant als automobilistes a circular amb molta més precaució-. O fins i tot prohibir totalment l’automòbil -excepte per a gent amb discapacitats o serveis públics d’urgència-.

En qualsevol cas, tenim aquí una nova mostra d’innovació als sistemes de pacificació del trànsit. Quan la veurem a Palma?

Posted desembre 16th, 2011 by Stefan Nolte and filed in Infraestructura, Resta del món

2 Responses to “Semàfors i trànsit ciclista”

  1. Salvador escrigué:

    Me da la impresion que una situacion como la que se ve en el video, en Palma estaria considerada como altamente peligrosa. En Palma los ciclistas estarian “matando” peatones en grandes cantidades. No quieren entender que por sus caracteristicas de peso y velocidad un ciclista difiere menos de un peaton que de un vehiculo de motor. La energia cinetica (midad de masa por velocidad al cuadrado) de un ciclista a 15km/h es 9 veces superior que la de un peaton a 5km/h, la de un coche a 50km/h es 140 veces superior a la del ciclista y comparando la del coche a la del peaton….bueno es 1250 veces mayor. Pero al parecer los que son peligrosos son los ciclistas. Nos quieren asimilar a vehiculos porque nuestra energia cinetica es 9 veces mayor que la de un peaton, sin fijarse en que nuestra energia cinetica es 140 veces inferior a la de los vehiculos.

  2. Stefan Nolte escrigué:

    En el blog “EcoLab” de El País han escrito una entrada bastante interesante sobre la reducción de la señalización semafórica:

    ¿Son necesarios tantos semáforos?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.