Les companyíes líders del món guanyen més gràcies a les bicis

En els últims anys, centenars de ciutats de tot el món han llançat programes de bici pública, posant cicles allà on la gent els necessita per poder fer viatges curts i ràpids. Ara bé, un nombre d’empreses innovadores, com Facebook, Apple i Google tenen les seves pròpies flotes de bicicletes per ajudar els empleats a mantenir-se “mobilitzats”.

L’estrès de moure’s

Cada dia, milions de treballadors a tot el món han de sortir del seu propi edifici d’oficines per assistir a reunions, dinars, i diligències vàries. Això sovint implica la conducció d’un cotxe i trobar aparcament, esperar i prende un servei de llançadera posat per l’empresa, o agafar el transport públic i caminar des de l’estació o parada.

Pensa en tota la pèrdua de temps que això suposa, per no parlar-ne del desgast que pateix el personal i l’impacte sobre el medi ambient. Simplement per moure’s durant la jornada laboral!

Les empreses innovadores, especialment les del sector tecnològic, han guanyat una major eficiència i qualitat de vida gràcies a la incorporació de flotes de ‘bicicleta compartida’, propietat de la companyia. Les bicicletes s’han convertit en una millora important i rendible per a molts campus corporatius i nuclis urbans.

El boom dels programes de bici compartida

Quan una companyia proporciona bicicletes, la gent les utilitza. I quan circula amb elles de forma habitual, els beneficis comencen a rodar (mai millor dit!).

Tot comença per l’estalvi de temps. Les bicicletes han demostrat ser el millor mitjà de transport disponible quan la congestió és un problema, fins i tot quan no falten aparcaments. Elles també estan preparades per partir quan tu ho estàs. No hi ha necessitat d’esperar a que arribi el proper  autobús o tren.

Exemples inspiradors

Google va obrir el camí l’any 2008 amb el desplegament de la seva primera flota, formada per bicicletes de passeig. El 2010 es van canviar per les ara famoses ‘GBikes’ multicolors,  amb petites rodes de 20″. Aquestes bicicletes són molt populars i útils, però semblen de joguina per la seva mida.

Recentment, Google les ha començat a substituir per un model més urbà, i amb el temps es canviarà al nou model tota la seva flota del campus de Mountain View, California. El nou cicle va sorgir d’un concurs per actualitzar la flota, però mantenint-se dins dels costs i les especificacions de durabilitat, de manera que segueix sent un cicle senzill, ideal per als milers de viatges curts al voltant del campus, i fàcil i barat de mantenir durant els propers anys.

Apple va llançar la seva flota el passat estiu amb les bicicletes distribuïdes al campus de la seva seu a Cupertino, California. El procés de disseny d’Apple incloïa la modificació del cicle base -un model M3 de bicicletes públiques-, per convertir-lo en el que és clarament un ‘producte d’Apple’ -amb la primera mirada un ja té clar que el cicle platejat i ple d’accessoris pertany a la mateixa empresa que fabrica l’omnipresent MacBook-.

Encara que als darrers anys s’ha dispersat molt a causa de l’expansió de la companyia, el campus compta amb una xarxa de carrers plans i tranquils. Els empleats que abans utilitzaven els seus automòbils o autobusos per arribar a les reunions ara redueixien el temps de viatge gràcies a les bicicletes.

Facebook, per contra, té un nou campus a Menlo Park, California, format per un grup d’edificis que envolten un gran parc central, ple d’activitat. Els vianants es mouen amb pressa per camins pavimentats, mentre que els ciclistes passen de llargamb les bicis de la nova flota de Facebook, dirigint-se a reunions, o a la cafeteria del campus Philz. Les bicicletes no estan fermades a cap ancoratge, pel que és fàcil per als empleats agafar-ne sempre que ho necessitin.

“És difícil d’imaginar el nou pati sense les bicis”, ens comenta un ciclista. “Tothom les utilitza constantment perquè és una manera més ràpida de moure’s”.

Al sud de San Francisco, Genentech té una solució diferent. Donat que el seu campus és semi-públic, s’han utilitzat les bicicletes més cares de B-cycle (potser més conegut per les flotes municipals, com a Denver) en un sistema de targeta magnètica. Aquest sistema ofereix a l’operador un control molt més estricte (ja que les bicicletes han de ser retornades a les estacions), però a un cost molt més alt. Les estacions de bicicleta es troben al voltant de l’anell del campus, de la mateixa manera que el servei d’autobusos de Genentech.

Els beneficis intangibles

Un dia, quan sortia d’una reunió al campus d’una empresa a Silicon Valley, vaig ser testimoni d’una escena reveladora: un grup d’enginyers esperava a una parada de bus. Com aquest feia tard, decidiren anar en bici en comptes d’en bus, però el seu col·lega més tímid s’hi negava. Abraçat a un portàtil gegant, va mirar amb escepticisme el cicle. Però finalment, va posar el seu ordinador portàtil a la cistella i va pujar. En començar a rodar, una mica inestable al principi, després somrient àmpliament, els seus col·legues enginyers esclataren en aplaudiments. Aquest va ser un triomf per a ell, i un indicador de com flotes empresarials de bici proporcionen recompenses immediates -moltes d’elles intangibles-.

En només un parell d’anys, les flotes de bicicletes s’han revelat com una mica de màgia corporativa, donant beneficis significatius i de llarg abast a través del transport, la salut i la sostenibilitat.

Font: Bay Bikers

 

Posted setembre 19th, 2012 by Stefan Nolte and filed in General

3 Responses to “Les companyíes líders del món guanyen més gràcies a les bicis”

  1. Salvador escrigué:

    Sin ir tan tejos como California tenemos un ejemplo europeo en el CERN (centro europeo de investigacion nuclear) conocido por la busqueda y el descubrimiento del boson de Higs. Las bicis del CERN en principio no deben salir del recinto del centro pero a veces se ve alguna por Ginebra o municipios cercanos.

  2. Stefan Nolte escrigué:

    Por cierto… ayer por la mañana vi a un tipo por el Paseo Marítimo con una bicicleta de las de Apple (inconfundibles). No se si tendrá algo que ver con la convención de Microsoft en el Pac Bit, o si es de alguien que vive aquí :\

  3. Eloy escrigué:

    Buena observación Stefan! la verdad es que sería un lujo disfrutar de una de esas, pero por ahora trataré de seguir siendo feliz con “bicipalma”. :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.