Paris declara la guerra als cotxes

El batle aposta per una reducció de la velocitat a 30 km/h i la prohibició de circular als vehicles més vells

Durant la darrera dècada, amb el socialista Bertrand Delanoë al capdavant de l’alcaldia de París, el 40% dels habitants de la capital francesa han renunciat al cotxe, i ara van a peu o utilitzen els transports públics i la bicicleta. Però la guerra contra el tràfic rodat i la pol·lució empresa per l’alcalde, que mantindrà el seu mandat fins 2014, està lluny d’haver acabat.

El 12 de novembre, Deloanoë portarà a la junta de Govern municipal el seu nou pla per restringir la circulació i millorar l’aire de la ciutat de la llum, segons avança avui Le Monde.

Entre les noves mesures, la més controvertida serà la reducció de la velocitat a 30 quilòmetres per hora en noves àrees de la capital: la Goutte-d’Or (districte 18), els Grans Bulevards, l’Avinguda de Clichy i les zones adjacents als col·legis i instal·lacions esportives o culturals. A més, l’alcalde espera que el Govern li permeti baixar la velocitat en el cinturó perifèric en 10 quilòmetres per hora, per passar dels actuals 80 km/h als 70 km/h.

L’Ajuntament compta amb l’oposició de molts habitants de la perifèria, que consideren que Delanoë vol fer de París una “bobolàndia”, una ciutat per a “pijos”, un París sense cotxes per a solters i rics. L’Automòbil Club també rebutja la idea i demana que es consulti amb els electors.

El  munícip argumenta que la reducció permetrà rebaixar la pol·lució i (sobretot) els accidents greus. Els especialistes afirmen que una baixada de la velocitat d’un 5% redueix un 10% el risc de sofrir ferides i un 20% les morts. Sobre la pol·lució, hi ha més dubtes: la rebaixa de la velocitat pot augmentar l’emissió de CO2 però disminueix l’emissió de partícules fines, de provat efecte cancerígen segons l’Organització Mundial de la Salut.

Delanoë vol prohibir a més la circulació dels vehicles més vells, la qual cosa ha suscitat fortes protestes. A partir de setembre de 2014, els cotxes particulars de més de 17 anys, els cotxes pesats de més de 18 t i les motos majors de 10 anys no podrien circular dins del perímetre que circumda l’A86.

Però això no és tot. L’alcalde vol posar peatges per quilòmetre en totes les “autopistes metropolitanes” i habilitar “controls exigents” a les motos, que han proliferat molt i avui suposen el 9% del tràfic rodat, contra el 4% de 2001, quan Delanoë va arribar al desitjat despatx del Hôtel de Ville (va ser el primer socialista a fer-ho).

Encara que els embusos a París segueixen sent gairebé tan paorosos com en aquell famós conte de Julio Cortázar, L’autopista del sud, el tràfic de cotxes ha disminuït un 25% en l’última dècada, i avui solament el 7% dels parisencs usa el seu cotxe cada dia.

Els hàbits han canviat radicalment, i un 40% afirma haver abandonat per sempre el cotxe i preferir la bicicleta, el metro i l’autobús: Vélib, el sistema municipal de lloguer de bicicletes, té ja 250.000 abonats, i la bici suposa el 3,1% dels desplaçaments.

Anne Hidalgo, la tinent d’alcalde parisina, responsable d’urbanisme i candidata a succeir a Delanoë, va explicar fa unes setmanes que el seu programa electoral insistirà a transformar París en una ciutat amb menys cotxes, menys soroll i menys contaminació, per avançar cap a un model urbà sostenible i ecològic.

En aquests anys, la ciutat més visitada d’Europa ha obert línies de tramvia en el sud, ha anat menjant cada vegada més terreny a les calçades per donar-li-ho a les voreres –el pla de peatonalització dels quais, els passejos del Sena, segueix avançant i creant immensos embusos-, i ha potenciat el repartiment diari d’aliments i mercaderies amb una solució imaginativa: els queviures arriben amb vaixell pel Sena i van als supermercats en petites furgonetes elèctriques.

En una dècada, l’estimat i criticat Delanoë ha “robat” 75 hectàrees de terreny als cotxes per donar-li-ho als vianants, les bicis i altres mitjans nets. Però Le Monde critica que sigui “menys audaç” en combatre el veritable punt negre de la pol·lució de l’aire de París: la massiva presència de cotxes diésel. L’alcalde es limitarà a demanar a l’Executiu del seu amic i camarada François Hollande que redueixi de forma progressiva dels avantatges fiscals als diésel, responsables d’emissions de partícules fines i molt fines, que encara fan de París una de les ciutats més contaminades d’Europa.

I com ningú és perfecte, el 60% dels autobusos de línia que es mouen per la capital francesa amb motors diésel no compleixen la normativa vigent.

FONT: El País

Posted octubre 31st, 2012 by Stefan Nolte and filed in Política i economia, Resta del món

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.