Bici-Metro, el carril bici elevat.

Bici-Metro és un projecte que cerca revolucionar el transport urbà parant esment a un col·lectiu que a les grans ciutats normalment està marginat. Els ciclistes habitualment disposen de pocs carrils adaptats, han d’anar per l’asfalt empassant-se el fum dels cotxes i han de vigilar per la seva seguretat. Aquest projecte cerca canviar tot això.

El Bici-Metro és un projecte desenvolupat per Richard Moreta, arquitecte i visionari amb grans projectes i reconeixement a les seves esquenes. És a dir, no parlam d’un disseny brillant d’un estudiant d’arquitectura sinó que aquí tenim a un prestigiós arquitecte, la qual cosa li dóna una major viabilitat.

La idea és crear carrils bici però aïllats del transit. I encara que el nom de metro pugui portar a confusió el projecte planteja elevar als ciclistes en lloc de fer-los anar baix terra. Per a això es creen uns conductes, un per a cada sentit de la marxa, on els ciclistes pedalegen i es desplacen. Després hi ha diverses estacions situades en el recorregut en les quals el ciclista pot baixar a peu de carrer. Més que funcionar en ciutats és útil per a trajectes des de ciutats confrontants fins al centre, on no fan falta moltes estacions intermèdies.
En el seu disseny, Moreta estima que el Bici-Metro podria mobilitzar 350.000 persones en un termini de 12 hores per a una secció de 10 quilòmetres. La capacitat seria per 18.000 bicicletes tant manuals com a elèctriques i això suposaria un gran estalvi en combustible i CO2. A més proposa que les estacions continguin plaques solars i molins de vent per proveir-se i produir energia extra.

Mentre que un projecte així pot semblar impossible, per ventura, va semblar impossible en el seu moment fer alguna cosa com un sistema de metro, i construir el Bici-Metro no sembla que creu molts trastorns de bloqueig de carrers. Richard Moreta comenta que el sistema hauria de ser gratuït per als ciclistes amb el que s’haurien de buscar alternatives de finançament. Pel que sabem ja hi ha hagut ajuntaments interessats a obtenir una entrada a la ciutat més tranquil·la, més saludable i més eficient. Tant de bo es construeixi en algun lloc per veure com és en realitat.

Font. Gizmología

Posted gener 22nd, 2013 by pedalejant and filed in Infraestructura, Resta del món

2 Responses to “Bici-Metro, el carril bici elevat.”

  1. Joan escrigué:

    Un consell: no feu cas a projectes d’arquitectes que no siguin d’edificació. I menys, si són arquitectes visionaris. Un arquitecte que juga a fer d’enginyer, quan no ha estudiar per a això, fa bunyols que no s’aguanten i que costen una animalada… Aquesta idea és una animalada, així de clar.

  2. llençol escrigué:

    Sincerament, me pareix un doi, ridícul, un desastre urbanístic, un atemptat a la sostenibilitat mediambiental, una bajanada… Circular amb les bicicletes dins un tub!? Ens hem tornat bojos del tot!?!?!

    Les bicis han de substituir gradualment els cotxes, llevar-lis espai a les ciutats… no som nosaltres els que n’hem de construir-ne de nous per a que els cotxes puguin seguir contaminant el nostre aire i continuat amb la locura de vida contracorrent de l’humà occidental.

    Vaja idea ‘de bombero’…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.