Un conductor del TIB es nega a deixar pujar la bici d’un immigrant

Poc abans havia transportat les bicis d’uns turistes, deixant palesa la discriminació racial
La llei de transports, en fase d’exposició pública, no garanteix el dret a transportar bicicletes als busos del TIB

Estació Intermodal, 9:00 h. Un jove immigrant vol agafar el bus cap a Sóller, per anar a fer feina. Com l’aturada del bus cau lluny del centre de treball, necessita dur la bicicleta. Així que decideix que l’embarcarà al maleter, com de fet fan molts de cicloturistes. Però quina és la seva sorpresa quan el conductor del bus es nega a obrir-li el segon maleter, donat que el primer estava ple.

Davant aquesta més que evident discriminació, el jove truca als guàrdies de seguretat per fer valer els seus drets. Aquests es mostren comprensius, però a l’hora impotents: si el conductor es nega, ells no poden fer res. I és que l’actual Llei de Transports dona un complet poder discrecional al conductor a l’hora d’admetre objectes voluminosos, com ara una bicicleta. D’aquesta manera, un conductor racista pot discriminar a un ciclista pel simple fet de ser negre, enfront dels privilegiats cicloturistes nòrdics.

Cal assenyalar, però, que aquesta Llei de Transports es troba actualment en revisió, com vàrem anunciar el passat estiu a PalmaEnBici.com. L’avantprojecte es troba disponible a la pàgina web de la Direcció General de Transports de la CAIB, i abunda en les greus mancances de la llei vigent -especialment respecte de les bicis-, perquè tal i com va reconèixer el conseller Company el seu objectiu principal és evitar que s’acabi de construir el tren de Manacor a Artà.

Concretament, podem llegir a l’article 14.f (“Deures”):

f) No portar objetos que por su volumen, composición u otras causas puedan incomodar o supongan peligro para otros usuarios o para el medio de transporte

Queda a criteri del conductor jutjar quins volums, composicions o similars poden suposar una molèstia per a la resta d’usuaris. Com si és un simple entrepà de xoriç a la motxila d’un excursionista, que per la seva forta olor sovint resulta desagradable. Aquesta arbitrarietat és la que dona peu a episodis de discriminació racista, o de qualsevol altre tipus, com el que hem denunciat.

Per la seva banda, a l’article 13 (“Drets”) no es fa cap menció a la possibilitat de transportar ni tan sols equipatge, cosa que compromet molt seriosament la nostra capacitat d’acollir un turime responsable, usuari del transport públic. Irònicament, el Govern de Bauzà justifica amb motius ambientals les noves taxes sobre les empreses de lloguer de cotxes, però no pren cap mesura per garantir l’existència d’una alternativa viable per a la gent que visita les Illes.

Queda en evidència, una vegada més, que els nostres governants no tenen cap tipus de model o d’estratègia a llarg termini per a les Balears. Just aspiren a mantenir-se aquests 4 anys al poder, aixecant cortines de fum amb polèmiques absurdes per intentar tapar la seva nefasta gestió.


 Controvèrsia al voltant dels fets:

Segons ens han informat alguns lectors, els fets podrien haver estat fruit d’un malentès entre les parts. D’acord amb aquesta versió, el conflicte s’ha produït per l’existència d’una rampa per a persones discapacitades a un segon maleter, on tot i haver-hi tècnicament espai suficient per a la bici, aquesta no es podia guardar allà per si era necessari fer-ne ús de la mateixa.

Per la seva banda, l’autora de la primera denúncia manifesta que la fotografia de la rampa per discapacitats correspon a un altre model de bus (compareu les dues fotos), i que al model de la línia Palma-Sóller hi havia espai més que suficient per transportar la bicicleta.

Aquesta és la seva versió dels fets:

Creo que de mí no ha salido en ningún momento la acusación de racismo. Solamente expliqué los hechos de manera objetiva aunque, lo reconozco, escueta.

Lo que pasó exactamente fue lo siguiente:

Al llegar a la estación de autobuses, delante del maletero estaba el chico de la foto esperando al conductor para que lo abriese. Un poco más tarde llegaron unos turistas cargados con maletas y, al cabo de unos minutos, el conductor.

El chico le pidió que abriese el maletero para meter la bicicleta y, con malos modos, el conductor le dijo que ahí los turistas tenían que meter las maletas. Llamó a los extranjeros y les abrió el maletero.

Cuando hubieron metido sus maletas, el conductor le dijo al chico que no podía meter la bicicleta, porque no puede ir con maletas. El chico le pidió que abriese otro de los dos maleteros del autobús y el conductor, sin dar motivo alguno y de muy malos modos se negó.

Empezaron a discutir y llegaron los de seguridad, que le dijeron al chico que no podían hacer nada porque en el bus manda el conductor y no ellos. El conductor subió al autobús y el chico seguía hablando con los de seguridad (momento de la foto). Yo me acerqué y oí que le decían que pusiera una reclamación, que ellos testificarían a su favor. Yo le dije exactamente lo mismo, al igual que otra pasajera que también se acercó. Esta última comentó que este chico coge el bus cada día para ir a trabajar, y que el conductor “siempre es un borde”.

No sé si el conductor no quiso abrirle otro maletero porque no podía (el bus iba bastante vacío y, en ese caso, los turistas podrían haber llevado con ellos las maletas sin problemas), porque estaba de mal humor, porque este chico era negro o porque era un inmigrante. Lo que sí sé seguro es que las bicicletas pueden ir en el maletero (hoy mismo otros turistas han metido 4 delante mío en la misma línea de autobús) y, desgraciadamente y lo padecemos yo y muchos cada día, en Mallorca parece que los turistas tienen más derechos que los habitantes, y muchísimos más que los inmigrantes extranjeros.

En qualsevol cas, amb independència de quina de les parts tingui la raó, cal reafirmar que amb l’actual redacció de l’Avantprojecte de la Llei de Transports es podrien produir fets com aquest de forma repetida, donat que no es garanteixen ni el dret a transportar equipatge ni, molt menys, el dret a transportar bicicletes. Pel que fa a aquestes darreres, cada conductor aplica el seu criteri personal, donant-se nombrosos casos on fins i tot havent-hi espai suficient es nega l’accés a les bicis.

Posted abril 19th, 2013 by Stefan Nolte and filed in Illes Balears, Política i economia

8 Responses to “Un conductor del TIB es nega a deixar pujar la bici d’un immigrant”

 1. Carmen escrigué:

  Antes de publicar artículos en contra de personas ves a informarte bien de si cabe o no porque no es así.

 2. Stefan Nolte escrigué:

  Carmen, nosotros no publicamos “artículos en contra de personas”. Denunciamos las graves carencias que hay en materia ciclista en general -como puede ser el caso de la Ley de Transportes-, en este caso basándonos en unos hechos con gran verosimilitud, pero que sólo se podía confirmar al 100% presenciando la escena in situ.

  Nuestra percepción de verosimilitud viene de haber estado trabajando en unas alegaciones para la citada Ley, en las que precisamente preveíamos la posibilidad de que sucediera algo así.

  Así que nos informamos. No sobre el hecho en si, que no era lo más relevante, sino sobre una legislación hecha de espaldas al mundo ciclista y que no garantiza adecuadamente los derechos de los viajeros.

 3. Xisca Mir escrigué:

  Bones!
  Perdonau, però jo vaig fer i publicar la foto i m’agradaria aclarir dues coses:
  1. En cap moment he xerrat de racisme, sinó que vaig voler denunciar 1) el tracte preferent que tenen els turistes a Mallorca i 2) com de difícils se’ns poden les coses de vegades als ciclistes

  2. El model d’autobús de la foto de la rectificació no és el mateix que el de la meva foto. El de la meva foto té almenys 3 maleters: dos a un costat del bus i almenys 1 a l’altre. Més d’una vegada i més de dues els he emprat. Fixau-vos-hi bé i veureu que no és el mateix. El de la foto que vaig fer jo s’obre cap a dalt i ocupa el mateix espai que l’altre maleter. El de la nova foto ocupa exactament la mitat de l’altura i s’obri cap a un costat.

  Que no us enganin!

 4. Xisca Mir escrigué:

  I també m’agradaria fer notar que no entenc com aquest episodi ha sortit en diversos mitjans i cap d’ells, aquest inclòs, s’ha posat en contacte amb jo per conèixer els fets de primera mà.

 5. Stefan Nolte escrigué:

  Xisca, les fotos han rulat força per Internet i no era senzill localitzar-ne la font original. Sí, realment és una mala praxis no haver-ho confirmat de primer mà, però la meva intenció era sobre tot posar de manifest l’existència d’un problema legislatiu. En tot cas, inclouré la teva versió…

 6. Carmen escrigué:

  Xisca, antes de publicar nada deberías haber tenido fotos de eso que dices y haber detallado más tu queja. Sino todo queda en palabras y es normal que cada uno defienda la postura que cree.

 7. Fco, Antonio escrigué:

  Saludos, Xisca ya me conoce y creo que vosotros también. Pero si vamos a estar con “dimes y diretes” sobre este asunto, no cesaré en mi objetivo, que es defender la presunción de inocencia. Palmaenbici no quiere atacar ni al conductor ni a los cuerpos de seguridad, pero lo hace indirectamente, apoyándose en teorías y una foto que muestra todo lo contrario a lo que se denuncia. Los maleteros están a rebentar y el otro cerrado (que es el de la rampa). Pongan propuestas y soluciones y les aseguro, que las vamos a apoyar con toda seguridad el sector profesional de transporte, pero cesen este tipo de noticias con dudosos argumentos que afectan a personas que han sido tratadas muy injustamente por teorías y versiones poco fiables.

  Gracias y saludos.
  Fco. Antonio

 8. Jesús escrigué:

  Esper que algú dels implicats (directament o com a observadors) hagi posat una queixa formal a TIB. Perquè si no es fa així, de poc serveixen les denúncies a Facebook i als blogs.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.