Bicicleta i salut

Tots sabem que l’exercici moderat és beneficiós per a la salut, i que l’excusa principal per no realitzar exercici és la falta de temps. També sabem que anar a peu o en bicicleta per anar a la feina o al centre d’estudis són formes de fer exercici estalviant temps i diners. Així doncs, la fórmula és senzilla. Però per acabar d’animar, avui enumerarem quins són aquests efectes per a la salut:

  • Mal d’esquena i columna: Gran part de la població pateix o ha patit dolor d’espatlla degut a males postures a la taula de treball, o feines físicament dures. L’exercici moderat és eficaç contra el dolor d’espatlla, però a més, el moviment de les cames durant el pedaleig estimula els músculs de la zona lumbar i ileosacral -que és on es produeixen la majoria de lesions d’espatlla- i els petits músculs de les vèrtebres, enfortint-los
  • Obesitat i sobrepès: La bicicleta estimula el metabolisme i crema calories, i ho fa sense que el pes recaigui sobre les articulacions (cosa que sí succeeix al córrer o al caminar). De fet, una hora de bicicleta crema de 600 a 800 kilocalories, en funció de la intensitat de l’esforç.
  • Colesterol: L’exercici regular crema calories, però a més, la pràctica en bicicleta millora el metabolisme, incrementa la producció de colesterol HDL (colesterol “bo”) i redueix la presència de LDL (colesterol “dolent”), responsable de l’enduriment d’artèries i vasos sanguinis, amb el conseqüent risc circulatori i de trombosi.
  • Hipertensió: S’estima que un 20% de la població pateix hipertensió, un altre 20% té la tensió molt alta i només un 10-20% té disposició genètica a patir-la. Segons les investigacions, l’exercici moderat redueix la hipertensió.
  • Varius: L’exercici regular estimula el retorn venós i potencia el bombeig de sang cap a les extremitats. D’aquesta manera s’aconsegueix una millora en la circulació i s’evita l’aparició de varius. Els esports més adequats per aquesta problematica son els “progressius”, tipus natació, “aquagym” o bicicleta, i es desaconsellen aquells en els que es colpeja al terra – tennis, bàsquet, “steps”, ja que el cap brusc dificulta el retorn venós de la sang, que s’estanca a les cames.
  • Estrès, depressió i ansietat: Alguns estudis científics mostren que l’esport redueix els efectes negatius de certs desordres psicològics i estimulen la producció d’hormones. El moviment del pedaleig, uniforme i cíclic, estabilitza física i emocionalment, i redueix els efectes de l’estrès. De fet, amb 30 o 40 minuts d’exercici, el cos comença a alliberar endorfines, que inhibeixen el dolor i contraresten els efectes depressius d’aquestes enfermetats.
  • Risc cardiovascular: El ciclisme produeix grans efectes positius sobre el cor, reduint l’estrès d’aquest múscul i influint positivament davant tots els factors de risc d’atac cardíac. De fet, una activitat física regular redueix el risc de sofrir un atac d’aquest tipus en més del 50 %. Un estudi en hospitals de Le Havre, Münster i Groeningen descobreix una relació entre els desplaçaments habituals a peu o en bicicleta i reduccions del 60% en les malalties cerebrovasculars.
  • Diabetis: Un estudi finlandès de l’any 2003 demostra que la utilització habitual de la bicicleta, disminueix fins en un 40% el risc de desenvolupar una diabetis del tipus 2.Posted octubre 31st, 2010 by Stefan Nolte and filed in General
Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.