Cada ciclista estalvia 423 euros en despesa sanitaria

El Regne Unit va elevar l’ús de la bici a categoria d’estrella mediàtica durant la campanya presidencial que va portar a David Cameron al número 10 de Downing Street. El seu trajecte matinal amb bici des del seu barri de Notting Hill fins al Palau de Westminster, seu del Parlament, quan era diputat, li va servir per abanderar un Govern amb segell ambiental. Aquella campanya guanyadora va voler mostrar a un primer ministre que empatitza amb la creixent consciència verda dels ciutadans i amb els reptes de l’agenda política mundial, com el canvi climàtic.

Encara que després d’estrenar el lloc de primer ministre Cameron va haver de baixar-se de la bici per raons de seguretat, les dues rodes estan registrant un creixement imparable en els hàbits urbans de Regne Unit. La bici és un sector econòmic en alça. El 2010, el valor d’aquest mercat ascendeix a 698 milions de lliures (834 milions d’euros), empès malgrat la crisi econòmica, o precisament gràcies a ella i a la voluntat d’estalvi dels anglesos.
Al 2009, el mercat de les dues rodes va registrar un rècord de creixement, pujant un 350% respecte a l’exercici anterior. La política de transport del Govern explica aquesta increïble aposta per la bici com a mitjà de transport urbà. L’Executiu ha reinventat el programa “Cycle to Work” (amb bici a la feina), creat en 1999 per fomentar l’ús de la bici entre els anglesos en el seu trajecte diari a la feina. La mesura preveu que les empreses, independentment del seu sector d’activitat i grandària, disposin de bicicletes en règim de préstec per als seus empleats.
A canvi d’un simbòlic sacrifici salarial, l’empleat estalvia l’IVA en el lloguer de la bici i d’accessoris com les llums, el casc, el cistell o l’armilla reflectora. Al seu torn, l’empresa es beneficia d’un règim impositiu avantatjós per la compra de tot el material. L’empleat decideix el període de lloguer, passat el qual la bici torna al mercat obert, a un preu reduït.
El programa compta amb una cadena de tendes especialitzades que treballen amb les empreses que decideixen apuntar-se a aquesta iniciativa. Qualsevol empleat d’una companyia que estigui subscrita a “Cycle to Work” pot consultar, a una pàgina web específica, el cost que li suposarà la bici, a partir d’una sèrie de criteris de recerca.
Gràcies a aquest sistema, l’ús de la bicicleta a Londres ha registrat un alça del 91% en l’última dècada, amb més de 500.000 trajectes diaris. Abunden les tendes de bicis i d’accessoris i existeixen desenes d’associacions dedicades a fomentar l’ús de les dues rodes.
Segons els càlculs d’aquests organismes, cada nou ciclista urbà estalvia fins a 423 euros en despesa sanitària, en contaminació i en congestió. Per cada euro de despesa amb bici,el Regne Unit obté quatre euros de benefici. No es casualitat que Londres figuri entre les capitals europees que han frenat l’accés del cotxe al centre urbà, amb la creació d’una taxa de congestió.


Posted octubre 26th, 2010 by Stefan Nolte and filed in General

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.