Les subvencions al carbó i el petroli al món són cinc vegades majors que les de les renovables

El Govern Español gasta en el sector del carbó més que la suma del que gasta en turisme, en internacionalització de l’economia, suport a les exportacions i en el Plan Avanza d’impuls a la societat de la informació junts.

La Agència Internacional de l’Energia afirma que la producció de cru va tocar sostre en 2006 i es mantindrà estable els propers 25 anys- Preveu un alça del preu del petroli “que amenaça als països amb grans dèficits”- Demana als Estats importadors que passin a cotxes elèctrics per reduir la seva dependència.

Fotografia de la central de carbó de “Es Murterar” (Mallorca)

L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) ha denunciat avui que els subsidis a tot el món cap a combustibles fòssils (carbó, petroli i gas) aconsegueixen anualment els 224.000 milions d’euros, mentre que les renovables es porten uns 41.000 milions, cinc vegades menys. L’Agència, en el seu informe anual sobre la situació energètica del món, demana eliminar les subvencions als combustibles fòssils, com va acordar el G-20 a Pittsburgh el 2009, alguna cosa que les potències segueixen sense complir.

La AIE és un organisme que assessora a 28 països occidentals, generalment importadors de petroli. Va ser creada en 1974, durant la primera crisi del petroli. El seu informe anual és la referència i, aquest any, Birol adverteix que “la incertesa és molt alta”.
La AIE va ser tradicionalment massa conservadora sobre les renovables i la caiguda del petroli. Totes les seves projeccions es van quedar curtes. Però fa uns anys va canviar el discurs i ara és un organisme defensor de l’energia neta i que veu en la lluita contra el canvi climàtic una forma de reduir la dependència de la importació de petroli i gas. Birol afirma que les renovables “s’estan convertint en un combustible massiu”. En la generació d’electricitat el percentatge és del 19% i la nostra previsió és que pugi a un terç en 2035.
L’agència considera que les ajudes als combustibles fòssils distorsionen el mercat i que la seva eliminació en 10 anys reduiria la demanda energètica en un 5% i les emissions de CO2 un 5,8%. L’informe sosté que la gran majoria d’aquestes subvencions no van destinades a ajudar als més pobres a tenir accés a l’energia.

Posted novembre 9th, 2010 by Stefan Nolte and filed in General

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.