Els automobilistes monopolitzen els centres de les nostres ciutats

Segurament tots els que han estat buscant aparcament durant hores o han quedat paralitzats en el trànsit estaran d’acord amb que els cotxes no poden seguir monopolitzant l’espai viari públic de les nostres ciutats.

Com hem detallat en altres articles, s’ha llançat una sèrie de propostes per part de les organitzacions defensores de la bicicleta per aconseguir un model de ciutat més d’acord amb el medi ambient. D’acord amb diverses d’aquestes organitzacions, els horaris limitats i les insuficiències del transport públic no fan més que fomentar l’ús privat del cotxe. Segons Amigos de la Bici, el 20% de la població d’una ciutat es desplaça diàriament amb cotxe però ocupa el 62% de l’espai viari públic. A més, aquest 20% d’usuaris de l’automòbil són responsables del 97% de la contaminació atmosfèrica a les nostres ciutats.

A primera vista aquestes dades poden resultar contradictories. Si el percentatge d’automobilistes és solament d’un 20% de la població, com pot ser que els centres urbans estiguin tan congestionats? Fem un càlcul mental utilitzant la nostra capital com a exemple. Madrid té 2,9 milions d’habitants. Les persones que diàriament agafen el cotxe per als seus desplaçaments serien 580.000 (20%). Això sense incloure a les persones que viuen en rodalies de Madrid i treballen en el centre, la qual cosa podria dispara la xifra a 1 milió.

Conforme al que ens expliquen els defensors de la bicicleta, l’automòbil és directament responsables de la deterioració de la qualitat de vida col·lectiva a les nostres ciutats. S’ha estimulat massa l’ús del cotxe i s’ha disminuït la inversió pública en la infraestructura dels transports públics.

Segurament tots els que han estat buscant aparcament durant hores o han quedat paralitzats en el trànsit estaran d’acord amb que els cotxes no pot seguir monopolitzant l’espai viari públic de les nostres ciutats. Tots podem donar un primer pas per millorar aquesta situació deixant el cotxe a casa de tant en tant.

http://www.ciclismourbano.org/medioambiente/losautomovilistasmonopoli.htm

Posted octubre 9th, 2010 by Joan Lladó and filed in General

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.