Ja et pots bicinscriure, A partir del 28 de març gaudeix de bicipalma

cabecero

Bicipalma es tracta d’un nou transport públic urbà que entrarà en funcionament a Palma el pròxim 28 de març. Bicipalma és un sistema de bicicleta pública que posa a disposició de la ciutadania un grup de bicicletes perquè es puguin utilitzar per a desplaçar-se per la ciutat. És un servei senzill, pràctic i sostenible.

Com s’usa

Agafa una bicicleta
A Palma, la bici pública funcionarà amb la targeta ciutadana. Per a usar aquest nou transport públic és necessari donar-se d‘alta al servei. Quan l’usuari vulgui utilitzar Bicipalma haurà d’anar a una estació, validar correctament la targeta ciutadana al lector del terminal i agafar la bicicleta que li indiqui el sistema.

Utilitzau-la per als trajectes de cada dia
Bicipalma és un mode de transport per a desplaçar-se d’un punt a l’altra de la ciutat; no és un sistema públic de lloguer de bicicletes per a ús turístic o recreatiu. És idònia per a fer la compra, per a anar a fer feina o per a recorreguts curts, entre d’altres. El 2011 funcionarà en període de proves. Per això, els primers 30 minuts seran gratuïts. Si s’excedeixen aquests 30 minuts es penalitzarà l’usuari segons el temps que utilitzi de més el servei. L’usuari no podrà usar el servei més de dues hores. Si ho fa, se’l sancionarà amb penalitzacions d’ús.

Tornau la bicicleta
Quan acabi el recorregut, l’usuari haurà de deixar la bicicleta o bé a la mateixa estació o bé en una altra. Ho haurà de fer en una estació on hi hagi ancoratges lliures, que estaran indicats amb una llum verda. Haurà de comprovar que la bicicleta queda ben ancorada. No farà falta que torni a passar la targeta ciutadana, llevat que vulgui un justificant del recorregut que ha fet.

Horari
El servei serà operatiu els 365 dies de l’any amb el següent horari:
De diumenges a dijous i els festius: el servei estarà obert de les 7 a les 22 h. A partir de les 22 h només es podran retornar les bicicletes.
Divendres i dissabtes: el servei funcionarà de les de les 7 a les 0 h. A partir de les 0 h només es podran retornar les bicicletes.

Servei gratuït i penalitzacions
Bicipalma no és un sistema públic de lloguer de bicicletes per a ús turístic o recreatiu. Es tracta d’un nou mitjà de transport per a fer els trajectes curts que cada dia es fan a Palma i un complement als sistemes de transport públic de la ciutat.
El 2011, Bicipalma funcionarà en període de proves. Per això, els primers 30 minuts seran gratuïts. Si s’excedeixen aquests 30 minuts es penalitzarà l’usuari segons el temps que utilitzi de més el servei.

Quota anual del servei: 5 euros.
Primers 30 minuts: gratuïts durant el 2011.
Penalitzacions per haver superat els 30 minuts: es penalitzarà per fraccions de 30 minuts. Cada 30 minuts de més suposaran 0,50 euros addicionals.

Si l’ús de Bicipalma ha estat:
Igual o inferior a 30 minuts: gratuït.
Entre 31 i 60 minuts: penalització de 0,50 euros.
Entre 61 i 90 minuts: penalització d’1 euro.
Entre 91 i 120 minuts: penalització 1,5 euros

Bicipalma no es podrà utilitzar més de 2 hores. Si se supera aquest temps, s’aplicaran les següents penalitzacions d’ús:

Lleus: Si s’excedeix el temps de devolució de la bicicleta en més de 2 hores i menys de 3 hores es bloquejarà el servei de Bicipalma de la targeta ciutadana de l’usuari durant set dies; és a dir, no podrà fer ús del servei durant aquest període de temps.
Greus: Si s’excedeix el temps de devolució de la bicicleta en més de 3 hores i menys de 24 hores es bloquejarà el servei de Bicipalma de la targeta ciutadana de l’usuari durant un mes o el temps que quedi d’abonament si aquest és inferior. Durant aquest mes l’usuari no podrà utilitzar Bicipalma.
Molt greus: Si s’excedeix en més de 24 hores el retorn d’una bicicleta es bloquejarà el servei de Bicipalma de la targeta ciutadana de l’usuari durant tres mesos o el temps que quedi d’abonament si aquest és inferior. L’usuari no podrà utilitzar el servei durant aquest període de temps. També es podrà tramitar la baixa indefinida del servei.

Les bicicletes
El sistema disposa, en aquesta primera fase, amb 336 bicicletes, amb els mateixos colors de l’Empresa Municipal de Transports de Palma (EMT); és a dir, blau, blanc i verd. Les característiques de la bicicleta són les següents:

-          canvi de marxes de 3 velocitats i integrat

-          sistema d’il·luminació adaptat a la normativa, amb un far davanter i un pilot darrere

-          timbre

-          frens davanter i posterior.

-          neumàtics reforçats amb un disseny per a evitar en gran mesura que les rodes foradin i amb una fixació amb sistema antirobatori

-          panera davantera

-          selló regulable amb sistema antirobatori

Les estacions
En total, Bicipalma disposa en aquesta primera fase de 28 estacions, que estan ubicades a 15 barris diferents de Palma: Foners, Pere Garau, Marqués de la Fontsanta, Arxiduc, Bons Aires, el Fortí, el Camp d’en Serralta, Santa Catalina, Jaume III, el Born, Plaça dels Patins, Cort, Sant Nicolau, el Sindicat i el Mercat.
Cada estació disposa d’un punt d’interacció amb l’usuari (PIU), el sistema mitjançant pantalles i un programari informàtic que permet als ciutadans i ciutadanes agafar la bicicleta. Aquest punt ofereix les estacions buides més pròximes i permet introduir informació relativa a l’estat de les bicicletes o detectar el mal funcionament o deteriorament de qualsevol element relatiu de la bicicleta que en condicioni el funcionament, entre d’altres. A més, cada estació disposa d’una càmera de videovigilància per a evitar els actes vandàlics.

Pautes de circulació amb Bicipalma
És molt important respectar l’Ordenança municipal de circulació i les normes de la Direcció General de Trànsit.
Les bicicletes de Bicipalma han d’anar pel carril bici. Si no n’hi ha, sempre han de circular per la calçada i no per les voravies. Les voravies són per als vianants i, per tant, les bicicletes no hi poden circular.
A zones per a vianants, parcs o zones Acire del centre els ciclistes només poden anar a la mateixa velocitat que els vianants. Superar aquesta velocitat suposa cometre una infracció.
Quan una calçada té més d’un carril el ciclista ha d’anar pel carril més pròxim a la voravia dreta. Si hi ha un carril per a autobusos i taxis les bicicletes han de circular devora aquests carrils.
Els ciclistes no poden agafar-se als laterals o a qualsevol part d’un vehicle motoritzat.
És molt important respectar les normes de circulació per a poder circular de forma segura i evitar els accidents.
Per ciutat, no és obligatori que els ciclistes duguin casc. Malgrat això, és recomanable dur-lo per a evitar els accidents. Fora de la ciutat sí que és obligatori dur-ne, com és obligatori dur a la ciutat els llums de davant i darrere encesos quan se circula de vespre.
Tothom ha de respectar els senyals de trànsit per a circular d’acord amb la normativa vigent. Als carrils bici hi ha una senyalització que els ciclistes han de complir.

Més informació a www.bicipalma.es

Posted març 15th, 2011 by pedalejant and filed in General

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.