AL·LEGACIONS ORDENANÇA
Actualment, l’Ajuntament de Palma està en procés d’aprovar una nova Ordenança Ciclista que ataca greument la mobilitat sostenible. Des de PalmaEnBici hi hem presentat una sèrie d’al·legacions, que compartim amb tots vosaltres per presentar una resposta massiva.
Si voleu participar, podeu descarregar un model estandarditzat d’al·legacions i omplir-lo amb les vostres dades personals. La passa següent és presentar-ho tot -abans del divendres dia 17 de febrer- a qualsevol de les següents Oficines d’Atenció a la Ciutadania -horari d’apertura de dilluns a divendres de 8:30 a 14 hores-:
- Av Gabriel Alomar, 18;
- Plaça de Santa Eulàlia, 9;
- c/ Cardenal Rossell, 96;
- c/ Pere Llobera, 9;
- c/ Margaluz, 30 (Sant Agustí);
- Av. Sant Ferran, 42 (Quarter de la Policia Local);
- Av. América, 11 (s’Arenal);
- c/ Empreradriu Eugènia, 6 (s’Escorxador);
- Av. del Cid, 8 (Son Ferriol);
- c/ Margaluz, 30 (Sant Agustí)
- Camí dels Reis, 400 de Son Pacs.
Per al·legar convé ser resident de la Ciutat de Palma -tot i que en principi ho pot fer qualsevol persona que demostri un interès legítim-, i mostrar el Document d’Identitat o passaport. S’hauran de dur dues còpies de les al·legacions: una per entregar, i una altra per compulsar.
PER QUÈ AL·LEGAR?
Donat que no ens hem constituït com a associació -la representativitat de la qual es pot mesurar pel nombre de socis-, l’única manera de mostrar el nostre poder de convocatòria com a col·lectiu és que els nostres lectors presentin al·legacions massivament -encara que es segueixi el mateix model estandarditzat-. Sabem que la Llei i el sentit comú estan del nostre costat, i que som més de 6.000 els subscriptors de PalmaEnBici a les xarxes socials, però els partits polítics han d’entendre que som gent activa que no es quedarà de braços plegats.
Tal i com hem explicat a altres entrades (veure aquest article i aquest), tot i reconèixer la necessitat de l’Ordenança, també en volem denunciar les seves principals deficiències:
- Es pretén aprovar sense conèixer encara la redacció definitiva d’una norma de rang superior -el Reglament General de Circulació- que està elaborant la DGT, generant inseguretat legal i incertesa als usuaris de la bicicleta.
- Entra en greus contradiccions amb l’esborrany d’aquest nou Reglament, cosa que pot obligar a refer l’Ordenança i que podria produir greus conflictes jurídics als ciclistes que hagin comès una infracció.
- Imposa limitacions injustificades per a la circulació de les bicis, com ara la prohibició de transitar els carrers de vianants en horari comercial, encara que es tracti d’un carrer sense comerços.
- Obliga als menors de només 9 anys d’edat a circular entre els cotxes, situació per a la qual evidentment no estan preparats.
- Prohibeix als pares i mares acompanyar els seus fills quan aquests circulen per la vorera, obligant-los a anar caminant. Es genera així el missatge de que la bicicleta és un passatemps, i no un mitjà de transport.
- Limita arbitràriament la velocitat de les bicicletes que circulen per vies ciclistes a nivell de calçada a 25 km/h, quan la resta de vehicles que circulen als mateixos carrers ho poden fer fins a 50 km/h.
- Imposa als ciclistes el respecte de senyals fetes només pels conflictes originats pels automòbils, com ara els semàfors per vianants -que el ciclista no podrà depassar, suposant innecessàriament una gran pèrdua de temps i de competitivitat d’aquest mitjà de transport-.
- Prohibeix taxativament transportar altres persones, encara que es faci en una posició segura que no desestabilitza el cicle.
- Persegueix al ciclista amb un règim sancionador desproporcionat, amb multes de fins a 500 € reservades habitualment per infraccions molt greus dels automobilistes -com ara conduir sense carnet, sota l’efecte de l’alcohol, etc.-. Ignora que la bicicleta no suposa el mateix nivell de risc que els cotxes.
- No garanteix que l’Ajuntament disposi alternatives segures als punts conflictius -on la convivència entre cotxes i bicis és impossible per l’elevada velocitat dels primers-, ni aporta unes mesures d’acompanyament per assegurar que tots els ciclistes en coneguin la normativa.
Per tots aquests motius:
ORDENANÇA, AIXÍ NO!