Bicibox, el servei públic d’aparcament de bicicletes arriba amb èxit a Barcelona

A Barcelona han trobat una solució als actes vandàlics i robatoris de bicicletes. L’Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb diversos municipis estan desenvolupant un servei públic d’aparcament segur per a bicis privades, el Bicibox. Es tracta de petites cabines individuals que funcionen en xarxa i estan situades a peu de carrer. El sistema s’està consolidant amb èxit. Actualment, el Bicibox disposa de mil places d’aparcament a l’àrea metropolitana de Barcelona

En conjunt, la xarxa Bicibox està formada per 180 estacions que ofereixen unes 1.600 places per a bicis distribuïdes en 15 municipis de l’àrea metropolitana. Els usuaris poden fer ús d’aquest servei en qualsevol de les estacions disponibles, que funcionen amb energia solar i un sistema de bateries. L’abonament anual costa 35 euros i es pot sol·licitar la targeta d’usuari mitjançant bicibox.cat.

                                         

La darrera ciutat a sumar-se a la iniciativa, pionera a Espanya, ha estat Viladecans, on s’han instal·lat deu punts Bicibox repartits estratègicament per diferents llocs de la ciutat, especialment en les principals estacions de transport públic. D’aquesta manera s’intenta integrar la bicicleta en la cadena de transport i afavorir la mobilitat sostenible. Cornellà, Esplugues, Gavà, el Prat de Llobregat, Sant Boi, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern són altres municipis del Baix Llobregat que integren aquesta xarxa d’aparcament públic de bicicletes.

Els aparcaments públics per a bicicletes privades són l’opció assequible per als municipis de l’àrea metropolitana interessats a potenciar l’ús de la bicicleta en els seus cascos urbans. “El Bicing requereix d’una aportació econòmica important i les ciutats prioritzen altres despeses”, comenta el president de l’Entitat Metropolitana del Transport (EMT), Antoni Poveda, qui també reconeix que el Bicibox és “més econòmic” que el servei públic de bicicletes de la ciutat de Barcelona. I és que el Bicing requereix d’un manteniment constant i una plantilla dedicada a traslladar les bicis que ho integren d’una estació a una altra.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona assegura que té coneixement que altres consistoris han apostat pel Bicibox com a manera de fomentar la bicicleta com a vehicle de transport. En aquest sentit, no descarta en un futur adoptar-la si ho considera necessari per a la ciutat.

Seria una bona iniciativa implantar-ho a l’eixample i barris perifèrics de Palma on el Bicipalma no arriba, d’aquesta manera es potenciaria el transport sostenible a Ciutat sense fer una gran inversió.

Posted gener 28th, 2012 by Jean Luc and filed in General, Infraestructura, Península Ibèrica, tot sobre bicis

3 Responses to “Bicibox, el servei públic d’aparcament de bicicletes arriba amb èxit a Barcelona”

 1. afoutado escrigué:

  Com a usuari que ha sofert molts de robatoris, és molt bona iniciativa, però li veig inconvenients:
  Costa fins i tot 5€ més del que està previst costi Bicipalma (30€/any), més barat que una bici nova, és clar, i així la bici queda a cobert, però un pany de gama alta no costa molt més. I l’ocupació d’espai (i impacte visual) és significatiu, de manera que al centre, on es fan servir més les bicis, tal vegada no s’aplicaria.

 2. Stefan Nolte escrigué:

  Com et comentava al Facebook, òbviament és més econòmic un bon pany tipus “U”, o articulat… però cal recordar que aquests tipus de pany són bastant curts i no permeten fermar la bici a qualsevol lloc.

  Aprofitarem aquest comentari per donar a coneixer l’excel·lent publicació feta pels companys d’Almansa En Bici (Almansa es una ciutat de la provincia d’Albacete, amb un lligam històric al País Valencià):

  http://almansaenbici.usuarios.tvalmansa.com/no-dejes-que-te-roben-la-bici/

 3. Salvador escrigué:

  30 € anuales vale la pena. Mas caro que el abono al bicing pero permite usar tu propia bici, la que te es comoda por tener los ajustes adecuados. mas caro que un buen candado, si, pero un candado no pone a salvo del robo de piezas.
  Estos aparcamientos seguros deberian estar como minimo en todas las estaciones del tren. Yo iria hasta comprar un box para disponer de el de forma permanente en la estacion. En cuanto al aspecto que tienen, eso es simple cuestion de gustos y de decorado, nada impide darles un aspecto de platillo volante o de chalet suizo. Exagero por supuesto, que los municipios decidan del aspecto que tienen que tener.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.