Les terrasses per fumadors tindran prioritat sobre les bicis

Foto: Getafe en biciHo sospitàvem des de feia temps, i ahir es va confirmar. Durant el programa Hoy por Hoy Mallorca de la Cadena Ser, al qual participàvem tant PalmaEnBici com Massa Crítica, quedà retratada la vertadera intenció del Partit Popular: eliminar les bicis de les voreres per destinar-les a la instal·lació de terrasses privades per a fumadors.

Es debatia sobre la nova Ordenança Ciclista, i els col·lectius ciclistes exposàvem les nostres al·legacions per fer de Palma una ciutat amiga de les bicis. En arribar el torn d’en Gabriel Vallejo, regidor de l’Àrea de Morbilitat, esclatà la bomba: davant l’evidència de que la convivència entre bicis i vianants és possible, i en no poder justificar d’altra manera la prohibició de circular per les voreres, el regidor recordà que “s’està el·laborant una nova ordenança d’ocupació de la via pública” que segons ell “suposarà la proliferació de terrasses de bars i restaurants” incompatible amb la circulació en bicicleta.

Dit d’una altra manera: d’acord amb Gabriel Vallejo, la prioritat en l’ús de l’espai públic correspon als negocis privats -que a més exigeixen aquest espai per botar-se la Llei Antitabac-, i no als ciutadans que hi transiten.

Font: València en biciAquesta prioritat emana d’un nou projecte d’ordenança que pretén regular l’ocupació de la via pública, totalment restrictiu amb les activitats culturals o reivindicatives -prohibint per exemple la recollida ambulant de signatures, o les taules informatives instal·lades per plataformes i col·lectius no constituïts formalment-.

Només sembla respondre als interessos privats del sector de l’hostaleria, que veuen prioritzada la seva presència a la via pública tot i tenir espai més que suficient a l’interior dels locals -on no es permet fumar-.

A la xarxa social Facebook ha començat a créixer la indignació davant una ordenança que molts col·lectius consideren que ataca brutalment la llibertat d’expressió i manifestació. El missatge més repetit és:

 Màxima difusió! La nova ordenança municipal de Palma (entre d’altres perles):

Article 34. Limita les taules informatives o actes informatius a entitats, no poden sol·licitar-ho persones físiques i mai davant edificis o monuments històrics.

Article 39. Prohibició d’acampar amb tenda o similars en la via pública.

Article 52. Els circs amb animals, prohibits per crueltat el 2010 a Palma, se tornen a permetre.

Art. 86.1: Es prohibeix a dirigir-se als vianants, exigir la seva atenció…

86.11: Es prohibeix realitzar QUALSEVOL MANIFESTACIÓ O ACTIVITAT QUE PUGUI MOLESTAR O FERIR LA SENSIBILITAT DELS VIANANTS.

Tenim un mes per presentar al·legacions. Hem d’aturar aquesta salvatjada

Alguns artistes de carrer també n’han expressat la seva preocupació, i anuncien al·legacions i possibles mobilitzacions.

També en aquest cas ho hem de dir:

ORDENANÇA, AIXÍ NO!!

Posted febrer 1st, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma

5 Responses to “Les terrasses per fumadors tindran prioritat sobre les bicis”

 1. Salvador escrigué:

  Una vez mas se nota que aun no han comprendido que es mas facil parar a tomar algo en una terraza llegando en bici que en coche.

 2. Stefan Nolte escrigué:

  Ordenança Ciclista: No es permet circular per voreres de més de 3m d’ample (Art. 6.3)

  Ordenança Ocupació de la Via: Es permet instal·lar-hi terrasses a les voreres de més de 3m d’ample (Art. 17.1)

 3. VANESA escrigué:

  estoy hafabor del caril vici y los vares nosave como jodre la marra estoy con vosotro com pañeros y la piro tenio por los prros tenia quie estar pro ividada su fren de estres

 4. Stefan Nolte escrigué:

  Critica que la ordenanza de movilidad “criminaliza” a los ciclistas
  PalmaEnBici.com censura que Cort prohibirá ir a las bicis por las aceras para instalar terrazas privadas para fumadores

  PALMA DE MALLORCA, 2 Feb. (EUROPA PRESS) –

  El colectivo ciudadano PalmaEnBici.com, formado por ciclistas urbanos comprometidos con la movilidad sostenible y la comunicación participativa, ha censurado que el Ayuntamiento de Palma pretende prohibir la circulación de las bicicletas por la acera, con el “único objetivo de destinar este espacio a la instalación de terrazas privadas para fumadores”.

  En un comunicado, PalmaEnBici.com ha indicado que ha llegado a esta conclusión después de analizar detenidamente los borradores de dos ordenanzas diferentes -que regulan la movilidad ciclista y la ocupación de la vía pública-, y por las declaraciones hechas por el regidor de Movilidad, Gabriel Vallejo, en las cuales justifica la prohibición de circular por las aceras alegando que se instalaran terrazas.

  “El Partido Popular está intentando ocultar a la opinión pública esta decisión de privatizar el uso de las aceras, mediante una ordenanza de movilidad que criminaliza a los ciclistas y los enfrenta a los peatones”, ha criticado el ambientólogo experto en movilidad y promotor del proyecto PalmaEnBici.com, Joan Lladó.

  [...]

  Font: EuropaPress

 5. Marcos escrigué:

  Pero vamos a ver … el mundo cada vez está más loco . O sea que en lugar de compatibilizar una cosa con la otra, porque sitio y opciones HAY DE SOBRA.. van y tiran por el lado desastroso a cargarse el carril bici.
  Pues vaya INÚTILES quienes han decidido esto.
  Siempre a por el dinero despreciando al ciudadano y la sociedad.
  Sois un peligro para la civilización. Así de claro.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.