La mobilitat sostenible, aliada del petit comerç

Arran d’una sentència judicial, llegírem fa pocs dies que part dels comerciants plantejaven tornar a obrir al trànsit el Passeig de Blanquerna –aquest pic totalment-. Resulta irònic que encara avui en dia hi hagi gent que no reconegui l’èxit que va suposar la peatonalització d’aquest carrer, que ara bull de vida i que podria fer-ho encara més si es prolongués com a eix cívic fins al Camp Rodó o Sant Vicent de Paül.

Però per desgràcia ens topam amb uns prejudicis molt arrelats, fins al punt d’intentar negar la realitat. Aprofitant la crisi econòmica, alguns d’aquests comerciants al·leguen una reducció de la facturació que, molt probablement, hagués estat pitjor sense la peatonalització.

Res millor per acabar amb els prejudicis que les xifres dels diferents estudis que existeixen sobre la matèria.

Podríem començar precisament per un que es va fer a la ciutat de Graz, que mitjançant dues enquestes comparava l’imaginari dels comerciants sobre el mitjà de transport emprat pels seus clients, i la realitat de la mobilitat dels mateixos: resulta que els empresaris havien sobrevalorat en més d’un 81% el pes dels cotxes.

Una altra enquesta, feta a la ciutat d’Edimburg, compara les principals preocupacions dels comerciants amb les dels clients. I el resultat no ofereix cap mena de dubte: mentre els clients desitgen una bona oferta de productes i serveis, voreres més amples i pacificació del trànsit, els comerciants reivindicaven… més aparcaments!

Si ens resulta sorprenent que un comerciant no conegui a fons al seu client, no ens hauria d’estranyar que no estigui informat sobre els canvis de conducta que produeixen les polítiques urbanes de foment de la mobilitat sostenible.

Un dels efectes més marcats de la pacificació del trànsit és purament psicològic: en un ambient menys agressiu, l’usuari de la via circula de forma més relaxada i pot centrar els seus sentits en els reclams publicitaris del petit comerç, en comptes de fer-ho en els vehicles que amenacen la seva integritat física. Quan la peatonalització és total, ens trobam a més amb un “efecte crida”: el passeig torna més atractiu i canalitza desplaçaments que abans es feien per altres carrers. El paisatge urbà millora, augmenta l’espai disponible per a la ciutadania, i els cartells i aparadors tornen més visibles en no tenir cotxes aparcats al davant.

D’acord amb un altre estudi, duit a terme per investigadors de la ciutat de Leicester, aquests canvis al paisatge urbà tenen com a conseqüència que als carrers amb menor intensitat de trànsit hi hagi un augment significatiu dels comerços econòmicament viables. Així, només un 3,1% dels carrers de vianants tenien locals buits, mentre que als carrers amb trànsit intens aquesta xifra es dispara fins al 15,1%.

Més complexe d’analitzar resulta l’augment del poder adquisitiu de la població. Però com vàrem demostrar al nostre article Automòbil i crisi econòmica, les xifres evidencien una despesa en la importació de petroli totalment insostenible i que compromet la competitivitat del país. Què succeiria si aquests diners es destinessin a l’adquisició de productes locals?

Finalment, es produeix un canvi d’hàbits de mobilitat i de consum, en resultar el cotxe menys atractiu. Quan una persona renuncia a l’adquisició d’un automòbil, cerca els productes al seu entorn més immediat. Això suposa que deixa de gastar els diners als grans centres comercials situats a l’extraradi, i passa a ser client del petit comerç –on el tracte és més humà i es generen més llocs de treball-.

Des de PalmaEnBici.com estam elaborant una Guia de l’empresari amic de les bicis, on s’expliquen clarament aquestes i altres dades d’interès, i suggerim mesures per afavorir la mobilitat sostenible entre treballadors i clients. Per tal de millorar aquest document, volem conèixer la vostra opinió.

QUÈ TROBAU A FALTAR A LA VOSTRA EMPRESA I COMERÇOS HABITUALS, PER PODER ANAR-HI SEMPRE EN BICI?


5 Responses to “La mobilitat sostenible, aliada del petit comerç”

 1. Carles escrigué:

  Em sembla un article molt ben escrit i amb dades suficients com per què els comerciants es replantegin els seus objectius i les seves preferències, si es que no volen perdre definitivament els clients que els queden. Jo soc un dels clients que gairebé sempre vaig a comprar a peu o amb bici i també soc dels que no sabia ni que hi hagués comerços a Blanquerna fins que la peatonallitzaren. Està clar com molt bé indica Mascle Ros en l’article que els comerciants tenen una percepció ben equivocada i convé que prenguin nota de les noves necessitats i demandes dels seus clients.

 2. Mecabici escrigué:

  Jo som un comerciant nouvingut a la zona de Blanquerna i ho he fet pel fet de ser peatonal. La peatonalització ha donat una nova imatge a la zona, que ha passat de ser un embós pels semafors de Sta Pagesa, a ser una zona divertida i dinàmica. Han aflorat nous comerços, terraces, etc. que l’han convertit en un lloc molt adecuat per passejar i a on se està molt a gust. Tornar obrirlo al trànsit sería una passa enrrera. Que demanin als comerciants del carrer dels Oms a meam si tornaríen enrrera. Es una pena que els politics facin i desfacin per capritxo. Que es que els motius pels quals es va peratonalitzar ja no son valids? o es perque els que ho varen fer duien unaltre color de camisa?

 3. Stefan Nolte escrigué:

  Epa Mecabici! Acab de veure que no et teniem fitxat al nostre directori d’empreses… Afegit! ;)

 4. Eloy escrigué:

  La veritat és que aquest article també hem pareix molt bo. Deman que es reparteixin còpies pels comerços de Blanquerna, que s’ho llegeixin i facin una repensada. L’argument dels Oms em pareix molt encertat!! tenim clars exemples d’èxit de carrers peatonalitzats a Palma!

 5. Alife shop escrigué:

  Molt bon article ¡

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.