Bicipalma deixa de ser gratuït

El servei de bicicleta pública Bicipalma és de pagament des d’ahir. Dels 22.000 usuaris que ha tingut durant els dos últims anys en què ha estat gratuït ha passat a més de 2.200 que estan disposats a pagar. El primer any els inscrits abonaran 15 euros anuals. A partir de 2014 hauran de desemborsar 24 euros a l’any. La tarifa per l’ús de la bici durant un semestre serà de 15 euros, l’abonament trimestral ascendirà a nou euros i el mensual costarà quatre. El Consistori ha aplicat l’abonament reduït de 15 euros durant el 2013 per animar al fet que els ciutadans s’apuntin i fomentar l’ús d’aquest mitjà de transport.

Fins ara en les 28 estacions de Palma podien trobar-se 92 bicicletes i des d’ahir hi ha 115 bicis noves amb el mateix format que les actuals amb el que romandran en circulació més de 200 vehicles de dues rodes.

L’Ajuntament espera recaptar més de 30.000 euros anuals durant 2013 i la resta d’anys uns 50.000. El tinent de batle de Mobilitat, Gabriel Vallejo, va assegurar ahir que el cost del manteniment i la gestió d’aquest sistema de préstec de bicis ascendeix a una xifra superior als 400.000 euros anuals. Vallejo va indicar que en tractar-se d’un servei públic és deficitari i els diners que es recapti no és per invertir en Bicipalma sinó per reduir el dèficit.

El departament de Mobilitat ha donat de baixa als usuaris que no s’han apuntat al sistema de pagament però no existeix llista d’espera ni s’ha tancat el període d’inscripció pel que els interessats poden apuntar-se. Han de registrar-se en l’adreça d’Internet (www.bicipalma.es) facilitant les seves dades personals, un correu electrònic i un nombre de targeta de crèdit per abonar la quota anual. El cobrament dels 15 euros es realitzarà a partir de febrer o març del proper any. La primera mitja hora d’ús és gratuïta i cada fragment de mitja hora cal pagar 50 cèntims. La intenció de Cort és normalitzar el servei amb l’aplicació d’una tarifa econòmica.

Una altra de les novetats del sistema de pagament que va entrar ahir en vigor és que l’horari s’amplia una hora més al matí i a la nit a petició dels usuaris. De dilluns a dijous serà de 6.00 a 23.00 hores i els divendres de 6.00 a 24.00 hores. Els dissabtes podran agafar-se les primeres bicis a les 07.00 fins a les 24 hores mentre que els diumenges s’endarrereix a les 23 hores. El temps d’espera per deixar una bici i agafar una altra serà de 10 minuts en lloc de la mitja hora que es permetia abans.

El president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Gabriel Vallejo, va afirmar que amb el cobrament per l’ús de la bici pública millorarà aquesta prestació perquè en els dos últims anys de funcionament tenia 22.000 usuaris. Ara comptarà amb 2.222 que hauran de pagar una quota. Vallejo va explicar que Bicipalma ha generat dos problemes principals des que va començar a funcionar en la passada legislatura. D’una banda el vandalisme i el robatori perquè el sistema informàtic generava fallades. També molts ciutadans han fet un mal ús d’aquesta prestació. Vallejo va recordar que està pensat com un mitjà de transport per realitzar gestions de deu minuts o mitja hora pel centre de la ciutat i evitar anar caminant. No obstant això parteix dels usuaris l’agafaven per fer excursions o la hi portaven a casa durant unes hores o fins i tot diversos dies. El grup municipal del PSM-IV-ExM critica que l’equip de govern de Mateu Isern ha fet tot el possible per fer-ho inviable amb una nul·la promoció i un servei deficient.

Font. Diario de Mallorca

Posted desembre 19th, 2012 by pedalejant and filed in Palma
Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.