El nou ‘bicipalma’ de pagament necessita millorar

La nova etapa del servei públic de bicicletes crea expectatives entre els ciclistes, tot i que encara desconfien i la majoria prefereix el seu propi vehicle

 ”Estaré pendent de com va Bicipalma, tot i que que encara no em fio. Ho utilitzava quan era gratuït, però el manteniment deixava molt a desitjar i per això ara no m’hi he apuntat. Si pagues per un servei, ha de funcionar al 100%”, afirma l’antic usuari Pedro Mas. Aquesta opinió és extrapolable a la major part dels inscrits fins a dimarts passat. Dels 20.000 apuntats en el servei públic de bicicletes fins llavors, han quedat 2.200 usuaris, els que han pagat la quota de 15 euros per a aquest primer any. La resta està a l’expectativa de veure si millora. “Bicipalma és una bona idea i no és car, però no em puc arriscar al fet que les estacions de bicicletes estiguin buides, com ha ocorregut moltes vegades”, destaca Juan Miguel Irles, qui per això té la seva pròpia bici.

Un recorregut ahir pel centre de Palma va servir per comprovar dos destacats canvis en aquesta nova etapa: totes les estacions tenien vehicles ancorats i hi havia molt pocs usuaris pedalant per la ciutat. Això és a causa que la regidoria de Mobilitat ha adquirit un centenar de noves bicicletes i perquè el nombre d’habituals de Bicipalma ha disminuït un 90%.

Cap dels consultats creu que el preu d’aquest servei públic sigui excessiu, encara que un d’ells, Paco García, no es va inscriure pel suplement de 50 cèntims si et passes de la mitja hora d’ús. “La quantitat no és proporcional en relació al que costa agafar el bus. Aquest mitjà de transport és més ràpid i arriba a més llocs, per la qual cosa pagar 50 cèntims per usar la bicicleta més de mitja hora em sembla excessiu”.

L’accessibilitat és un altre dels motius que retreuen a molts d’inscriure’s al Bicipalma, com per exemple Luis Aníbal Suntaxi i Juana García. “Encara hi ha poques estacions, així que no pots arribar amb la bici a totes parts ja que llavors no tens on deixar-la”, afirma ella. De totes maneres, confia que aquesta nova etapa de pagament provocarà la millora del manteniment. El mateix opina Santiago Boix, ja que “quan alguna cosa és gratuïta, la gent no ho cuida com toca”, tal com assegura.

Més carrils-bici

Com la resta d’enquestats, Salvador Roig és un habitual dels pedals. Ell des de fa 50 anys. No usa Bicipalma, però li reconeix el mèrit d’incentivar aquest transport entre molts no iniciats. No obstant això, lamenta que l’Ajuntament no inverteixi diners a crear carrils-bici en els llocs on hi ha perill per als ciclistes, senyalitzar rutes idònies per a ells, potenciar més aquests vehicles facilitant la seva circulació, instal·lar pàrquings segurs i permetent que alguns carrers de sentit únic per als cotxes siguin bidireccionals per a les bicicletes. Després d’haver viscut molts anys a l’estranger, aquest ciclista afirma que Palma encara està molt retardada respecte a ciutats com a Ginebra, per exemple.

Font: Diario de Mallorca

Posted desembre 21st, 2012 by Stefan Nolte and filed in Infraestructura, Palma

2 Responses to “El nou ‘bicipalma’ de pagament necessita millorar”

  1. Joan escrigué:

    Idò me sap greu estar completíssimament en contra, però tot aquest boicot absurd a bicipalma per part de gent pro-ciclista trob que és auto-atacar-se. An es ciclistes lo que mos interessa és que se fomenti sa bici, no fotre s’ajuntament des PP. Jo no n’havia contractat perquè actualment visc a Barcelona, però trob que, per quinze euros anuals val la pena fer-me’l.
    Recordau, sa guerra no és contra es PP, sa guerra és per ses bicis. Si no empleam es bicipalma, l’acabaran llevant, i llavonses hauran aconseguit lo que volien; si l’empleam, no tendràn més remei que mantenir-lo

  2. Stefan Nolte escrigué:

    No crec que la gent ho faci “per boicotejar al PP”, sinó tot el contrari: exigeix una millora significativa del servei, indicant molts defectes que de fet va fer el PSOE.

    La gent que no s’hi apunta és perquè no es vol jugar els diners amb un servei que als darrers mesos ha donat bastants de problemes per l’abandonament que ha patit.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.