Cort presentarà una proposta en contra de l’ús obligatori del casc

  • La moció partí del Grup Municipal Socialista i fou aprovada per unanimitat
  • Biciutat de Mallorca exigeix als regidors “seny” per consensuar un text de rebuig a la proposta de la DGT

L’Ajuntament de Palma en ple ha aprovat avui, per unanimitat, la redacció d’un comunicat de rebuig contra de l’ús obligatori del casc per a ciclistes a ciutat, en línia amb el que es va establir fa uns mesos a l’ordenança municipal sobre aquesta matèria.

Aquest dijous, el regidor de Mobilitat de Cort, Gabriel Vallejo, ha tornat a mostrar la seva disconformitat amb l’avantprojecte del Reglament de Circulació que establirà l’obligatorietat de l’ús del casc ja que suposarà «un impediment» i una «baixada en el nombre d’usuaris». En declaracions als mitjans durant el Ple ordinari de Cort, l’edil ha incidit que els criteris que mantindran són la «no obligatorietat» del seu ús, però «sí la seva recomanació» i que «les bicicletes puguin circular pel centre de la calçada, on van més segures».

Així, Vallejo ha destacat que esperen consensuar aquesta proposta també amb MES i, d’altra banda, ha alertat que aquesta normativa d’àmbit nacional suposaria «un seriós problema» per al servei municipal de BiciPalma. En aquest sentit, ha destacat que en BiciPalma «no pot haver-hi cascs compartits» i ha anticipat que seria «problemàtic» si «un usuari ha d’utilitzar una bicicleta pública i portar-se el casc des de la seva casa».

El regidor ha incidit que l’obligatorietat de l’ús del cas és «un error de principi a fi» i ha afegit que s’han de «perseguir polítiques que fomentin la mobilitat de la bicicleta». Referent a això, ha asseverat que «cal aprendre dels que més saben, i aquests són els països nòrdics on l’ús no és obligatori».

Biciutat reclama ‘seny’ a Cort per evitar la imposició del casc

L’associació de ciclistes urbans Biciutat de Mallorca ha participat al ple reclamant a l’Ajuntament que faci explícit el seu posicionament en contra de l’obligatorietat del casc ciclista. A la seva intervenció, Salvador Roig -representant de Biciutat i enginyer de camins- ha reclamat al consistori “seny” davant el que els ciclistes consideren “una imposició arbitrària i desproporcionada per part de la DGT”.

“El que necessitam els ciclistes no són ni cascs ni armadures -el que tècnicament es coneix com a ‘sistemes de seguretat passiva’-. El que reclamam són mesures de ‘seguretat activa’, que previnguin els accidents abans que aquests es produeixin. Per exemple, amb una reducció generalitzada dels límits de velocitat a 30 km/h als entorns urbans es podria reduïr dràsticament el nombre de morts per atropellament”, abunda Roig.

L’enginyer de camins va aportar les xifres d’accidentalitat i mortalitat d’Holanda -publicades recentment a PalmaEnBici- per desmuntar els “mites” que hi ha al voltant del casc ciclista, com ara les comparacions amb el casc de motocicleta. “La probabilitat de morir en accident de moto, fins i tot amb el casc posat, és d’entre 5 i 10 vegades més gran que circulant en bici sense casc. Si ho comparam amb els vianants, resulta que aquests tenen el doble de risc de morir en accident que no pas els ciclistes. I ningú es planteja seriosament imposar un casc per vianants!”.

A més de reivindicar la bicicleta com a un mitjà de transport “segur”, Roig va denunciar que a cap país d’Europa s’imposa l’ús obligatori de casc, i que als pocs països del món on això s’ha fet -Austràlia i Nova Zelanda- es va reduir el nombre de ciclistes de forma dramàtica -amb una pèrdua d’usuaris d’aproximadament el 40%-.

“Traduït a la realitat espanyola això suposaria una pèrdua potencial d’un milió de ciclistes habituals i fins a 4 milions de ciclistes esporàdics. Basta imaginar-se el seu equivalent en cotxes per adonar-se’n del greu impacte ambiental i sobre la balança comercial d’aquesta ocurrència, que com a molt podria salvar una vida a l’any”.

Es tracta, per tant, d’una decisió “totalment desproporcionada”, que d’acord amb els ciclistes es va incloure al reglament “a darrera hora i sense consultar-ho amb ningú”. Salvador Roig recorda que altres ajuntaments governats per Partit Popular ja s’han posicionat en contra d’aquest “desbarat” -com ara Vitòria o Madrid-, al igual que ha fet la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta -a la qual Palma s’hi ha adherit recentment-.

Finalment, Roig va fer una crida al batle de Palma -Mateo Isern- per a que aquest sigui “coherent amb la seva ideologia liberal” i s’hi oposi a una imposició “arbitrària i desproporcionada” per part de la DGT.

Font. Última Hora i Biciutat de Mallorca

Posted maig 30th, 2013 by pedalejant and filed in Palma, Política i economia

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.