ATEMPTAT CONTRA LA MOBILITAT SOSTENIBLE: l’Ordenança Ciclista entrarà en vigor dia 30 d’abril, amb greus restriccions per a les bicis

El passat dia 30 de març es va votar a Cort la nova Ordenança Ciclista, a la qual havíem presentat un paquet de deu al·legacions. Ahir l’acord es publicà al BOIB, fet que suposa la seva entrada en vigor a partir del dia 30 d’abril.

Tot i l’existència d’un principi d’acord entre els grups municipals, que incorporava bona part de les nostres al·legacions, al final s’han imposat els postulats més rancis de criminalització del col·lectiu ciclista. Per exemple, si en un principi s’havia acordat que els pares podrien acompanyar en bici als seus fills quan aquests circulessin per la vorera, finalment es manté la prohibició i els menors hauran d’anar forçosament acompanyats per un vianant adult (article 6.3).

La prohibició de que els pares puguin circular en bici amb els fills es tradueix en un pèssim exercici d’educació ambiental, donat que es transmet el missatge de que ciclar és una mena de joc per nins petits, i no un mitjà de transport. A l’hora, es trenca un lligam de complicitat i confiança vital per a que l’infant accepti plenament la mobilitat en bicicleta.

Tanmateix, en un principi s’havia acordat l’autorització de circular per places i parcs públics, fora dels horaris en que es produeixen aglomeracions. Però als articles 6.3 i 11.3 finalment es manté la prohibició total. Cal dir en aquest sentit que al text aprovat apareix una greu contradicció, ja que als articles 6.1 i 12.1 es permet explícitament la circulació per places fora de l’horari comercial -fet que pot generar indefensió i inseguretat jurídica als ciclistes-.

Tampoc no apareix enlloc el compromís d’en Gabriel Vallejo de fer públic, en un termini de tres mesos, un projecte de xarxa ciclista (amb carrils bici i ciclocarrers), ni d’adequar els horaris de circulació dels carrers per vianants a les condicions d’ús (ja que no tots aquests carrers són comercials). En no apareixen explícitament al Capítol III, de mesures cautelars i complementàries, no hi ha cap garantia legal de que es dugui a terme -es queda al món de les promeses polítiques, que tots sabem que són paper mullat-.

 

Quines de les nostres al·legacions s’hi han incorporat finalment? Només les de menys impacte:

 • S’eleva de 8 a 12 anys el límit d’edat per a circular per voreres, parcs i jardins (al nostre escrit sol·licitàvem un límit de 14 anys).
 • A l’article 7.3 de l’Ordenança es posa un límit de velocitat de 30 km/h als carrils bici -a nivell de calçada-, en comptes dels 25 km/h inicials.
 • El règim sancionador (article 26) es redueix, amb multes de 60 € per a infraccions lleus, entre 61 i 120 € per a infraccions greus, i entre 121 i 300 € per a infraccions molt greus.

 

En aquestes condicions no es pot dir que l’Ordenança Ciclista serveixi realment per garantir l’adequada convivència entre bicis, vianants i altres vehicles. L’únic que es fa és perseguir al ciclista, assimilant-lo a un criminal en potència pel simple fet de pedalar. En cap moment no s’han pres en consideració les necessitats reals de qui decideix anar sobre dues rodes.

Però encara ens queda una petita esperança. Fa pocs dies, el Ministeri de l’Interior va reprendre la reforma del Reglament General de Circulació, l’esborrany del quan ens va servir de base per a presentar les nostres al·legacions. D’aqui poc, probablement, l’Ajuntament haurà de donar explicacions per la seva precipitació a l’hora d’aprovar l’Ordenança.

ORDENANÇA AIXÍ NO!!

Posted abril 13th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

4 Responses to “ATEMPTAT CONTRA LA MOBILITAT SOSTENIBLE: l’Ordenança Ciclista entrarà en vigor dia 30 d’abril, amb greus restriccions per a les bicis”

 1. Salvador escrigué:

  A mi me parece bien que se proscriban las bicis de las aceras. Y de las plaças y parques. Son sitios para peatones. Pero logicamente deberia ir acompagnado de medidas adecuadas para los ciclistas. Carriles bici, semaforos preferenciales, posibilidad de giro a la derecha con semaforo en rojo (teniendo cuidado con los peatones), permiso de circular en dos direcciones en las calles de sentido unico, linea de parada en los semaforos DELANTE de los coches y no a su lado (es por seguridad,para ser vistos), construccion de aparcamientos seguros, etc.
  Los ciclistas tenemos que ser responsables y actuar con civismo. Quizas mas que otros utilizadores de la calle porque no solamente hemos escogido un medio de transporte eficaz y rapido hemos optado por un medio de transporte limpio y responsable.

 2. Stefan Nolte escrigué:

  En las aceras estrechas estoy totalmente de acuerdo con que se prohiba la circulación en bici. La discrepancia viene de aquellos lugares en los que hay anchura más que suficiente para que puedan convivir bicicletas y peatones. Concretamente, con las aceras de más de 3m de anchura, y plazas y parques públicos… siempre circulando a velocidad muy moderada y guardando las distancias de seguridad.

  Y por supuesto que, incluso aceptando la prohibición de circular en bici por tales sitios, es completamente necesaria la autorización para que sí que lo puedan hacer padres con sus niños… puesto que los peques aun no han aprendido a gestionar su espacio, tienen escasa visibilidad, etc.

 3. Salvador escrigué:

  Para evitar confusiones y discrepancias pienso que en las aceras muy anchas, lo que se deberia hacer seria marcar una franja dedicada al paso de bicis. Finalmente vendria a ser como una especie de carril bici sobre la acera. En la parte peatones estaria prohibido circular en bici. De esta manera las cosas estarian claras.

 4. Stefan Nolte escrigué:

  Creo que eso es lo que hicieron en la ciudad de Zaragoza, denominado “carril bici sugerido” -sobre el cual el peatón sigue manteniendo prioridad de paso, típico de una acera-.

  Por diferenciarlo de una “acera bici”, y tal…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.