Bicipalma per als turistes, SI o NO?

La reforma del sistema de préstec de bicicletes públiques BiciPalma no fa més que aixecar polèmiques. No tan sols protesten els usuaris -que al·leguen que la mala qualitat del servei no compensa els 24 € que costarà l’abonament anual-, sinó que ara també ho fan els establiments de lloguer de cicles.

L’any passat ja en varem recollir la seva opinió a l’article La veu dels empresaris de la bicicleta, on ens alertaven del risc de competència deslleial que podria suposar l’extensió del servei de lloguer als turistes. I precisament això és el que planeja l’actual Consistori.

En una carta al director, l’Alfonso Sánchez de PalmaOnBike adverteix:

“L’anterior equip de govern va apostar fort per a fer de Palma una ciutat neta, moderna i sostenible. Es va fomentar l’ús de la bicicleta i la circulació pel carril bici. A més, van deixar ben clar que la creació del BiciPalma i el seu ús era només pels residents.

Ara, l’equip d’Isern, proposa que aquest servei es faci extensiu als turistes sense comptar amb els desavantatges que això suposa per a les empreses de lloguer de bicicletes, com és el nostre cas. Estableixen un preu de 4 euros pels turistes. Un preu amb el qual les empreses privades no podem competir.

Palma on Bike disposa entre 6 i 10 treballadors durant tot l’any. Amb aquesta nova iniciativa perillen els llocs de feina d’aquestes persones. És així com l’actual Govern vol fomentar la contractació privada i la disminució de la taxa d’atur?”

Cal recordar que, fins i tot amb la imposició d’una tarifa als seus usuaris, el servei ‘BiciPalma’ està fortament subvencionat per l’Ajuntament.

Per la seva banda, des de l’actual equip de govern insisteixen en que l’ampliació del servei BiciPalma no entra en competència amb els establiments de lloguer de bicicletes. “L’ús del BiciPalma està limitat al casc urbà, i amb un màxim de 30 minuts per trajecte”, ens expliquen des d’instàncies municipals. Això implicaria una segmentació del tipus d’usuari: els turistes que volen passejar llogaran una bici als establiments privats, mentre que el servei BiciPalma es reservaria com a complement del transport públic.

També hi ha qui opina que els establiments privats de lloguer de bicis s’haurien d’adaptar a la nova realitat. “Imaginem una ciutat on només els residents poden agafar el bus, per les queixes de competència deslleial dels taxistes. Els serveis de lloguer (privat) han de competir oferint més qualitat que la bicicleta pública”, opina la Marta Hierro a Facebook.

De fet, moltes d’aquestes empreses de lloguer -entre les que s’inclou PalmaOnBike- ja ofereixen rutes guiades per Ciutat, i bicicletes de molt bona qualitat. Però tot i així, veuen amenaçada bona part de la seva facturació.

Finalment, molts creuen que l’actual estat del servei BiciPalma donaria una imatge molt negativa de les Illes. Per tant, condicionen la seva expansió vers els turistes a una clara millora qualitativa, primer per als residents.

Què n’opinau?

Posted abril 17th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Palma, Política i economia

One Response to “Bicipalma per als turistes, SI o NO?”

  1. Stefan Nolte escrigué:

    Hem afegit una enquesta a Facebook, perquè hi pogueu opinar:
    http://www.facebook.com/questions/10150817375198092/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.