El Ministeri d’Interior s’afegeix a la persecució contra les bicis imposant l’ús del casc

No només l’Ajuntament de Palma sembla obsessionat amb eliminar les bicis dels nostres carrers. Ara tot el Partit Popular està bolcat en la persecució dels ciclistes, fins i tot al Govern Central. I això que assolir la sostenibilitat del transport és clau per sortir d’aquesta crisi econòmica -per l’estalvi que es podria fer en la factura energètica-.

Si el passat mes d’abril anunciàvem amb esperança el nou impuls que es donava a la reforma del Reglament General de Circulació -donat que l’esborrany que havia preparat la DGT era clarament favorable als interessos dels ciclistes-, ara no queda més remei que lamentar que el RGC no s’aprovés la passada legislatura.

L’atac s’inicia amb la publicació d’un estudi, per part de la Fundació Mapfre, segons el qual l’Estat Espanyol és el quart en número de ciclistes morts a les carreteres. La reacció no pogué ser més desafortunada: la nova directora de la DGT -Maria Seguí- en comptes d’apostar per mesures per protegir als ciclistes del trànsit, decidí treure importància a les xifres i carregar contra els usuaris de la bici imposant l’ús del casc de forma generalitzada. “Existeix el mateix risc per al ciclista quan circula per vies urbanes que quan circula per vies interurbanes”, declarà en una mostra de total desconeixement de la realitat ciclista.

Davant aquesta postura bel·ligerant del nou executiu central, la coordinadora de col·lectius ciclistes ConBici presentà una proposta d’eliminació total de l’obligació de dur casc -fins i tot a vies interurbanes-, donat que segons diversos estudis a nivell europeu aquestes obligacions acaben produint més morts dels que es pretenen salvar: en reduir-se el nombre de ciclistes a les carreteres els cotxes fan més via i van més confiats, i als atropellaments cal afegir-hi un augment de les morts per sedentarisme.


El casco: amigo o enemigo. per Chema Lahidalga a Vimeo.

Però el conflicte inicià una escalada progressiva, i el 23 de juny es produïren noves declaracions de Maria Seguí -a una entrevista exclusiva per al diari El País- anunciant que s’eliminaria l’autorització per circular per voreres de més de 3 metres d’amplada que preveia l’anterior responsable de la DGT -Pere Navarro-. En línia amb la tesi del PP de Palma, la Sra. Seguí defensà la prohibició “tret de circumstàncies excepcionals”.

I la setmana passada es confirmà de forma definitiva el canvi de polítiques: d’acord amb una nota al Facebook de la coordinadora ConBici, la Secretària General d’Intervenció i Polítiques Vials -Mónica Colás- declarà que “la bicicleta no tindrà en cap cas la consideració de vehicle preferent”, xocant diametralment amb el principi inspirador de l’esborrany anterior que tantes esperances ens donava.

Tornam doncs a la política de foment de l’automòbil privat i de persecució dels mitjans de transport sostenibles i alternatius. I les declaracions d’avui del ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, no en deixen cap dubte: es pretén “eliminar la circulació de ciclistes per les voreres”, ja que aquesta “és pels vianants”. No importa que les xifres demostrin la inexistència d’un conflicte real entre ciclistes i vianants -només el 0,5% dels atropellaments els produeixen ciclistes-: la norma s’aprovara “per collons”, com pretenia fer l’actual ministre de Medi Ambient amb el transvasament de l’Ebre.

I, per descomptat, cap paraula ni una de potenciar l’ús d’aquest mitjà de transport sostenible.


4 Responses to “El Ministeri d’Interior s’afegeix a la persecució contra les bicis imposant l’ús del casc”

 1. Eloy escrigué:

  Totalment d’acord que existeix una desconeixença de que el conclicte entre ciclistes i vianants és gairebé inexistent. Però amb l’actual govern crec que fem una passa cap a enrera i tendim a esser el que Espanya sempre ha estat, un país de segonda divisió, per culpa dels de sempre. Quan el litre de benzina costi 2€ es reudirà dràsticament la circulació de cotxes i els ciclistes podrem anar més tranquilament per la calçada. De res serveix potenciar la indústria de l’automòbil que funciona amb combustibles fòssils. Està destinat a morir!

 2. Stefan Nolte escrigué:

  Vull aclarir que no estam en contra de l’ús del casc -és una molt bona pràctica-, sinó en contra de la llei que obliga a dur-lo -que acaba tenint conseqüències socials negatives-.

  SENSIBILITZACIÓ SÍ, OBLIGACIÓ NO!

 3. Carles escrigué:

  Totalment d’acord amb tu Stefan. He vist el vídeo i mostra dades i estadístiques prou convinvents per avalar que la obligació de dur casc augmenta les lesions als ciclistes. Enhorabona per la informació de la web.

 4. Eloy escrigué:

  Crec que en els propers anys la bicicleta guanyarà el terreny que li correspon i les mesures es tornaran més moderades. Ara són una mica exagerades perquè com casi sempre als polítics els nous fenomens socials els agafen desprevinguts i elaboren lleis prou exagerades per a que “el tema” no se’ls escapi de les mans, del seu control ja que consideren que si el ciutadà percep que al govern se li escapa de les mans aspectes que haurien d’esser més controlables doncs els polítics perden punts. És necessari comprendre com pensen i es comporten els polítics per comprendre les seves decisions encara que no ens pareguin les més adequades. En aquest cas apareixen iniciatives tan bones com aquesta per oferir propostes alternatives que sense cap dubte moltes d’elles son prou encertades! felicitats.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.