Alemanya aprova un plà estrategic per augmentar en un 50% l’ús de la bici

Qui deia que un govern conservador no podia aprovar mesures per impulsar l’ús de la bici? La greu crisi econòmica i mediambiental que patim està generalitzant l’aposta per la mobilitat sostenible, fins i tot per part d’Angela Merkel. I és que estalviar en benzina també és una mesura d’austeritat, que a diferència dels retalls en educació i sanitat té un impacte social molt positiu.

Avui ens informa la revista Ciclosfera de l’aprovació d’un nou pla estratègic per al transport ciclista, que té com a objectiu incrementar en un 50% l’ús de la bici, passant d’una quota modal del 10% a una del 15% abans de 2020 -fet que suposaria tenir gairebé 45 milions d’alemanys com a usuaris habituals-. Entre d’altres es vol potenciar la col·laboració entre el govern federal i els ajuntaments en matèria d’infraestructura ciclista i augment de la seguretat vial.

“Amb el Pla Nacional de Trànsit Ciclista donam un impuls important a la mobilitat sostenible, a l’habitabilitat de les nostres ciutats i pobles, i a l’economia de les petites empreses -especialment les dedicades al turisme d’interior-”, declarà Peter Ramsauer, ministre federal de trànsit.

Però també hi ha espai per a la crítica: entre els plans del govern alemany està augmentar les sancions contra els ciclistes infractors, i segons denuncia Anton Hofreiter (Verds) existeix una gran diferència entre les paraules i la realitat: “Els recursos que el govern federal destina a la construcció de carrils bici s’han reduit dels 100 milions d’euros per any a només 50″. I aquests recursos els considerà més necessaris que mai, ja que gràcies a la irrupció de les bicis elèctriques “es poden fer tranquilament itineraris de 15 km o més, fins i tot per part de ciclistes inexperts que no estan en forma”.

En tot cas, aquesta política destaca amb l’immobilisme del govern espanyol en matèria de transport. L’aporvació del nou Reglament General de Circulació i de la Llei de Mobilitat Sostenible han quedat ajornats sine die, tot i les importants evidències de que només sortirem d’aquesta amb una nova cultura de la mobilitat, que posi a la bicicleta al centre del debat.


One Response to “Alemanya aprova un plà estrategic per augmentar en un 50% l’ús de la bici”

  1. Salvador escrigué:

    A ojo de buen cubero, yo diria que en Berlin ya hay mas de un 10% de desplazamientos urbanos que se realizan en bici. En el resto de Alemania supongo que varia de una ciudad a otra, Freiburg que conozco bastante bien probablemente sea una de las que mas usa bici.
    En cuanto a la disminucion de inversion en instalaciones para bicicletas, no me parece inquietante. La voluntad de invertir es lo que cuenta. Ademas, a partir de cierto nivel de utilizacion los carriles bici son menos necesarios. Me pregunto si Copenhagen o Amsterdam necesitan realmente carriles bici. Alli casi se puede decir que la calzada entera pertenece a los ciclistas.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.