Els socialistes de Palma prenen posicions contra el casc obligatori

· El regidor socialista José Hila es qüestiona la utilitat del casc obligatori a Palma: què és més segur, circular amb casc pel carrer Aragó o circular sense casc pel carril bici de Jacint Verdaguer?

· Els socialistes de Palma també reclamen la urgent posada en funcionament de les mesures pro-bici promogudes per ells, aprovades per unanimitat a Cort, i que encara resten inexplicablement aturades per l’equip de govern del PP.

A la roda de premsa del passat dilluns 20 de maig de 2013, dos dels regidors del grup municipal PSIB-PSOE a l’Ajuntament de Palma, José Hila i Antonio Donaire, presentaren un recull de propostes ciclistes pel proper Ple de Cort de 30 de maig.

La primera proposta forma part d’una estratègia a nivell estatal consistent en presentar iniciatives a tots els ajuntaments on el PSOE tengui representació per reclamar la retirada d’un dels punts més polèmics de l’esborrany del futur Reglament General de Circulació: l’obligatorietat del casc per a les bicis.

Per això, els socialistes demanen que l’Ajuntament de Palma es pronunciï contràriament a aquest esborrany i que, d’aquesta manera, insti a la Direcció General de Trànsit a retirar-ho ja que consideren que provocaria un gran perjudici a l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual a Palma.

En aquest sentit, el regidor José Hila ha afirmat que “el casc obligatori en ciutat ha provocat efectes incompatibles amb la promoció de l’ús de la bicicleta i cap país europeu ha adoptat aquesta mesura”, tot fent referència a les poques experiències dutes a terme a altres indrets del món amb la implantació del casc obligatori on el resultat sempre ha resultat nefast per la massa ciclista de les ciutat on s’ha imposat.

A continuació el mateix Hila es demanà: “Què és més segur, circular amb casc pel carrer Aragó o circular sense casc pel carril bici de Jacint Verdaguer?” amb la qual cosa per a ell queda clar que aquesta mesura, “lluny de solucionar el problema, reduirà el nombre de ciclistes i, per tant, la visibilitat i la seguretat dels usuaris de la bicicleta”.

Per acabar, el regidor va recordar que la Red de Ciudades por la Bicicleta (a la qual s’hi adherí l’Ajuntament de Palma fa uns mesos), manifestà que cal mantenir l’actual legislació, ja que els estudis disponibles no demostren que l’ús del casc representi una reducció dels accidents o morts per lesió craneoencefàliques. En canvi, sí que redueix el nombre de ciclistes que usen la bicicleta com a mitjà de transport, i amb aquesta reducció d’usuaris, disminuiria la seguretat dels ciclistes.

,

Altres mesures a favor de la bicicleta

Paral·lelament a la seva iniciativa d’aturar la imposició del casc obligatori, els socialistes palmesans també presentaran la següent bateria de propostes:

- Circulació contrasentit pels carrers 30 km/h:

Amb això, volen instar a l’equip de govern de Cort que permeti la circulació de bicis en contrasentit en aquells carrers amb velocitat limitada a 30 km/h (com ja fan moltes ciutats europees). D’aquesta manera, entenen que s’afavorirà la versatilitat dels trajectes ciclistes i s’augmentarà la possibilitat d’una major connectivitat amb els carrils bici ja existents.

- Paràlisi municipal amb l’aplicació de mesures contra els robatoris:

El regidor Antonio Donaire aprofità per lamentar la manca d’interès de Cort pels problemes de seguretat que encara pateixen els ciclistes “especialment en els espais públics de titularitat municipal, com els poliesportius, on s’estan robanr bicicletes de les zones d’aparcament”.

Per això, els socialistes exposen que hi ha tota una sèrie de mesures pro-bici, promogudes per ells mateixos i aprovades per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament, que encara, i inexplicablement, resten pendents d’execució:

· Registre Municipal de Bicicletes: sense data de posada en funcionament.

· Campanya d’inscripció de cicles en el Registre i campanya específica de seguretat contra el robatori i la compra-venda de bicis robades: pendent dissenyar-se i implantar-se.

· Tampoc es sap res de l’estat de la tramitació de l’alta de la ciutat de Palma com a sòcia de la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta.

· Finalment, tampoc se sap res de les gestions que s’han dut a terme per poder habilitar zones per als ciclistes en els aparcaments públics de la SMAP de l’Ajuntament.

Font: palmasocialista.org

Posted maig 22nd, 2013 by Joan Ferrer Ripoll and filed in General, Illes Balears, Palma, Política i economia

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.