Arias Cañete pretén relaxar la normativa de contaminació atmosfèrica

Un autèntic terratrèmol en legislació ambiental. Així han titllat diversos mitjans de comunicació la primera intervenció al Congrés del Ministre de Medi Ambient, Miguel Arias Cañete.

Després d’assegurar que el transvasament de l’Ebre “sortirà per collons” i de reconèixer que el Medi Ambient “són aigües desconegudes” per a ell, ara presenta una sèrie de retalls en matèria de protecció ambiental -com ara permetre la urbanització de la costa o modificar el Pla Especial de l’Alt Guadiana del que depen el Parc Nacional de les Tablas de Daimiel-.

Especialment preocupant, pel que fa a la mobilitat sostenible, és la seva intenció de revisar la Llei de Qualitat de l’Aire de 2007, que arriba a establir prohibicions per a la circulació dels automòbils si es superen certs llindars de contaminació atmosfèrica. Arias Ceñete, propietari de set cotxes i accionista de vàries empreses petrolieres, òbviament s’hi oposa: “s’han d’establir objectius realistes” afirma, al temps que denuncia que l’anterior Pla es va aprovar “sense consens i sense haver-ne fet una valoració econòmica de les mesures”.

Com els llindars de contaminació són establerts per vàries directives europees, el ministre proposa “treballar en un protocol per al canvi d’ubicació de les estacions de mesura i monitorització” -en línia amb el que ja va fer la Comunitat de Madrid l’any passat en un intent desesperat per evitar les sancions de Brussel·les-.

Aquests canvis a la Llei de Qualitat de l’Aire afecten plenament a Palma donat que, tal i com denunciàvem el passat mes d’octubre, som una de les nou zones de l’Estat Espanyol on s’incompleixen els límits comunitaris de contaminació atmosfèrica.

Cal recordar que aquests límits ja son molt menys estrictes que els que recomana l’Organització Mundial de la Salut, i que per culpa de la mala qualitat de l’aire moren cada any unes 16.000 persones a l’Estat Espanyol -vuit vegades més que pels accidents de trànsit- i centenars de milers pateixen malalties cardio-respiratòries.

Però el ministre de mig ambient no sembla reparar en la despesa sanitària que això suposa, ni en la factura energètica que desequilibra la nostra balança comercial. “El medi ambient no ha de frenar l’activitat econòmica”, conclou.

Posted febrer 2nd, 2012 by Stefan Nolte and filed in Medi Ambient, Península Ibèrica, Política i economia

2 Responses to “Arias Cañete pretén relaxar la normativa de contaminació atmosfèrica”

  1. Salvador escrigué:

    La proteccion del medio ambiente bien entendida no tiene porque frenar la actividad economica, por el contrario podria y deberia activarla. El problema reside en que no se trataria de la misma actividad economica ni de las mismas empresas, es decir de los mismos intereses.

  2. Stefan Nolte escrigué:

    De hecho, el medio ambiente es LA CLAVE para salir de la crisis económica:

    Automòbil i crisi econòmica

    Y por ej. también un estudio de la comisión europea según la cual se podrían generar más de 400.000 empleos en la UE y ahorrar unas decenas de miles de millones si realmente se tomaran medidas para fomentar el reciclaje…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.