PALMAENBICI presenta una xarxa d’itineraris recomanats en resposta a la paràlisi de l’Ajuntament

NOTA DE PREMSA

El col·lectiu ciclista PalmaEnBici ha presentat avui el document Proposta de Xarxa Bàsica d’Itineraris Ciclistes Recomanats, amb el qual pretén donar resposta –des de la societat civil- als greus atacs que està patint aquest mitjà de transport des del darrer canvi de govern.

“Es tracta d’oferir als ciclistes inexperts o forans uns itineraris segurs per poder arribar a tots els barris de Ciutat, sense haver d’esperar a que l’Ajuntament hi construeixi una via”, assegura Stefan Nolte, portaveu de PalmaEnBici.

Segons aquest col·lectiu, la supressió del carril bici d’Avingudes i la nova ordenança ciclista –que prohibeix la circulació per voreres i carrers de vianants- han generat una gran confusió entre els usuaris de la bicicleta, motiu pel quan han considerat necessari donar a conèixer les alternatives existents.

“Als principals eixos de Palma, com ara el carrer d’Aragó o el de Manacor, només s’hi atreveixen a circular els ciclistes experts. Fins ara, els inexperts ho solucionaven anant per la vorera, però amb la nova ordenança els hem de derivar a carrers paral·lels amb menys intensitat de trànsit”, continua l’Stefan Nolte.

Els itineraris recomanats es basen en el model de “línies de desig” definit a l’estudi de mobilitat de l’enginyer de camins Hugo Badia, fet l’any 2009, però partint de la legislació i el viari que existeixen en l’actualitat.

PLA DE MESURES URGENTS

Durant el procés d’elaboració d’aquesta xarxa ciclista s’han detectat tota una sèrie de punts conflictius, on la intervenció de l’Ajuntament és absolutament necessària per garantir la seguretat dels usuaris de la bici.

Per aquest motiu, el document presentat avui inclou un catàleg de mesures urgents, que es resumeixen en l’aplicació de les excepcions previstes a l’ordenança –com ara l’autorització de circular per algunes voreres i carrers de vianants-, canvis en l’ordenació del viari –declaració de carrers residencials i canvis en el sentit de carrers-, i obres de baix pressupost.

Com a exemples més paradigmàtics en aquest sentit es proposa l’autorització per circular a la vorera del Passeig Marítim entre el final del carril bici i Porto Pi, o poder fer-ho per la Costa de la Pols –per connectar les Rambles amb la zona del Mercat de l’Olivar-.

Tanmateix, es proposa la prolongació del carril bici del carrer Arxiduc Lluís Salvador, la construcció d’un carril de sentit únic a Nuredduna i Sindicat, i grans millores als “ciclocarrers”, com ara sobre-elevar l’encreuament de la Porta de Sant Antoni o retirar mobiliari urbà que dificulta la visibilitat.

Encreuament a la Porta de Sant Antoni, que necessita una remodelació urgent

REUNIÓ AMB EN GABRIEL VALLEJO

El treball s’ha penjat a l’espai web del col·lectiu per tal de sotmetre’l a un període de consulta i participació pública amb altres entitats. També s’ha enviat als partits polítics i tècnics municipals amb l’objectiu d’introduir-hi millores. En aquest sentit, es va celebrar el passat divendres una reunió entre l’Stefan Nolte i el regidor de mobilitat Gabriel Vallejo, per intercanviar opinions i analitzar les mesures urgents suggerides.

“Algunes de les nostres propostes ja fa temps que s’estan estudiant a l’Àrea de Mobilitat –cas de la prolongació del carril d’Arxiduc Lluís Salvador-, però la falta de pressupost les ha paralitzat”, declara l’Stefan Nolte. “L’actual consistori hauria de prendre consciència de que la mobilitat és un dels principals factors que determinen la competitivitat de les ciutats. Si es continuen malbaratant diners per cremar petroli, trigarem molt en sortir de la crisi”, sentencia.

A més de l’anàlisi del projecte de xarxa ciclista, la reunió va servir per tractar altres qüestions tangencials, com ara l’aplicació de l’ordenança ciclista també als vianants i automòbils que envaeixen els carrils bici, o el destí dels diners obtinguts per les sancions –que segons el col·lectiu PalmaEnBici hauria de dedicar-se íntegrament a promocionar l’ús de la bicicleta i a cursets de circulació segura-.

Totes dues parts s’han compromès a mantenir un diàleg obert i constructiu, per tal d’intentar impulsar al màxim l’ús de la bicicleta a Ciutat.

Informació i contacte:
Stefan Nolte – portaveu de PalmaEnBici
stefan.nolte[arroba]palmaenbici.com


7 Responses to “PALMAENBICI presenta una xarxa d’itineraris recomanats en resposta a la paràlisi de l’Ajuntament”

 1. Salvador escrigué:

  Muy buena iniciativa. Es de esta manera que se puede conseguir un buen sistema viario ciclista, por propuestas constructivas de los ciclistas.

 2. Francesc Riera escrigué:

  Bones, he llegit la vostra proposta de xarxa de carrils bici i em sembla molt bona. M’agradaria incloure una altra. Des de Gènova a Sant Agustí cap a Illetes. Es podria fer un carril bici. I també a la carretera de Manacor fins a Son Ferriol i Casa Blanca, també fa falta que la gent pugui sortir de Palma amb total tranquilitat. Sobretot si hi ha gent que vulgui arribar fins a Son Llàtzer amb Bici, tant des del Rafal com des de la Soledat.
  Salut i endavant!

 3. JAVI. escrigué:

  Hola, propongo salir todas en bici haciendo quedadas para paralizar este trafico de vehículos y hacernos mas fuertes, porque es cada vez mas peligroso circular en bici por palma.
  Entre la contaminación y la la cantidad de trafico contaminante es misión suicida.
  A mi me encanta ir en bici a trabajar y utilizarla para moverme pero ya se hace necesario llevar mascarilla.
  Saludos

 4. Pau escrigué:

  Seria molt interessant la construcció d’una passarel·la cicliste-peatonal damunt del Torrent d’en Barbera per tal de connectar Jacint verdaguer i Son Fuster. La passarel·la pot ser bastant senzilla ja que l’amplada del torrent es poca i va encauçat amb formigó. L’actual alternativa per anar del centre fins a Son fuster es per Aragó o per Eusebi Estada, dues vies poc agradables pels ciclistes.

 5. Stefan Nolte escrigué:

  Bones! Gràcies per les aportacions! Inicialment haviem fet el projecte pensant sobre tot en la part de Palma que cau dins de la Via de Cintura. Ja han estar moltes les persones que ens han fet arribar la preocupació per incloure-hi també l’acces als barris de l’extra-radi, sobre tot pel que fa al pas per sobre (o per sota) de la Via Cintura.

  També anunciar que l’Ajuntament ja ha mogut fitxa:
  http://mallorcaconfidencial.com/20120625_86685-el-ayuntamiento-aplica-algunas-de-las-sugerencias-de-palma-en-bici.html

  Això ens farà repalantejar alguns dels itineraris recomanats, per tal d’aprofitar les excepcions a l’Ordenança i minimitzar el conflicte amb alguns automòbils.

  Recollim les propostes i mirarem de fer qualque cosa útil per a tota Palma. Gràcies un altre pic! :)

 6. Eloy escrigué:

  La vostra feina és encomiable, i segurament la feis millor que els propis tècnics municipals (però amb respecte cap a ells) Està molt bé que aprofiteu el buit que deixa la nova flexibilitat amb les excepcions de l’ordenança municipal però d’alguna manera hem de seguir presionant en desenvolupar la xarxa de carrils bici. Un altre punt que es troba desconectat és Manuel Azaña amb la façana marítima. Moltes vegades venc del carril de primera línia de la mar i necessit anar cap a carrer Manacor. Doncs bé, per enganxar carril bici per allà he d’anar dues quadres per sa calçada. Esper que amb la construcció del palau de congressos es contempli carril bici per conectar-lo amb el que es troba al seu darrera.

 7. Stefan Nolte escrigué:

  Hola Eloy! Efectivament, segons els diversos projectes es contempla aquesta connexió, però el retras de les obres i la incertesa que hi ha al voltant de la financiació per desgràcia estan perpetuant el problema.

  Sobre el que dius de circular per la calçada, és en gran part qüestió de costum. No podem aspirar a que hi hagi carrils bici fins la porta de cada casa, així que hem d’aprendre a circular per la calaçda de forma segura i exigir carrils bici principalment als llocs on la intensitat de trànsit és excessiva (grans eixos viaris, i sobre tot als accesos a Palma).

  Salut!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.