Bicipalma serà de pagament a partir de la mitja hora d’ús

Bicipalma començarà a ser de pagament a partir de la mitja hora d’ús de les bicicletes, de manera que el preu serà de 0,50 euros de 31 a 60 minuts, d’1 euro de 61 a 90 minuts i d’1,50 de 91 a 120 minuts. A més, s’aplicarà un càrrec de 150 euros a la targeta bancària dels usuaris quan no retornin la bicicleta abans de les 24 hores de la seva retirada de l’estació.

Així ho ha anunciat en una roda de premsa el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Gabriel Vallejo, qui ha assenyalat que el Consistori ha legalitzat administrativament el servei de Bicipalma, després d’elaborar un reglament, una memòria i l’Ordenança reguladora del preu públic.

Vallejo ha explicat que, a partir d’ara, hi haurà abonaments per utilitzar les bicicletes públiques, que podran ser per 12 mesos (24 euros), sis mesos (15 euros), tres mesos (9 euros), un mes (4 euros), 5 dies (12 euros) i tres dies (9 euros). A més, ha avançat que fins al 30 de juny de 2013 es reduirà l’import de l’abonament anual fins als 15 euros.

Quant al reglament d’ús, ha detallat que el pagament s’haurà de fer a través del càrrec d’una targeta bancària, de manera que hauran de ser persones físiques i no jurídiques i hauran de disposar d’una targeta ciutadana, excepte per als abonaments de curta durada.

Tanmateix, Valllejo ha indicat que en el moment de la inscripció s’efectuarà una retenció de 150 euros en la targeta en concepte de fiança, al temps que ha informat que les altes es podran efectuar per Internet a través de la pàgina web www.bicipalma.es o presencialment a les oficines d’atenció al client del servei Bicipalma.

D’altra banda, ha ressaltat que s’estableixen tres tipus d’infraccions -lleus, greus i molt greus- i les seves corresponents sancions, que poden anar des del bloqueig a l’accés al servei, la baixa en el mateix, la reparació dels danys o sancions econòmiques.

Quant a l’horari d’ús, ha revelat que serà de diumenge a dijous de 07.00 a 22.00 hores, mentre que els divendres, dissabtes i vespres de festiu el servei serà operatiu de 07.00 a 24.00 hores durant els 365 dies de l’any.

Bicipalma està dirigit als residents a Palma, si bé Vallejo ha anunciat que existiran “pròximament” uns abonaments de curta durada dirigits als turistes que visiten la ciutat.

D’altra banda, ha recordat que actualment existeixen 28 estacions amb 485 ancoratges i al voltant de 200 bicicletes, encara que ha revelat que s’estan realitzant gestions per incrementar el nombre en 100 més.

“Serà ara quan el servei de bicicleta pública tindrà les garanties, tant de funcionament, com a legals perquè sigui una veritable alternativa de transport”, ha remarcat Vallejo, qui ha recordat que tot això es va aprovar inicialment al Ple del passat mes de març, però serà a la propera Junta de Govern quan s’aprovi definitivament el servei públic de bicicleta.

El regidor ha explicat que, durant l’any 2011, l’antic equip de Govern va acordar que la gestió, explotació, coordinació, seguiment i control del servei públic en període de proves s’adjudiqués a la Societat Municipal d’Aparcaments (SMAP), pel que fa a manteniment integral, transport i distribució de bicicletes.

També ha apuntat que el passat mes de desembre aquest sistema es va recepticionar provisionalment, però condicionant la recepció definitiva després d’haver detectar una sèrie d’anomalies en el sistema d’ancoratge de les bicicletes.

Així, Vallejo ha explicat que durant aquests últims mesos el departament de Mobilitat, el SMAP, i l’empresa que va implantar el sistema (Indra) han estat realitzant “innombrables treballs per a la bona evolució” del servei i ha afirmat que encara existint problemes puntuals, “el sistema ha millorat considerablement”.

El regidor ha declarat que el sistema implantat per l’antic equip de Govern era “molt deficient”, provocant, entre altres coses, un “elevadíssim nombre de robatoris i vandalisme” i ha recordat que “més de 100 bicicletes van ser robades només en els tres primers mesos de la seva implantació”.

Finalment, Vallejo ha desvetllat que, actualment, existeixen 21.853 usuaris inscrits en el sistema, però, en ser gratuït, ha reconegut que es desconeix quants es donaran d’alta quan el sistema sigui de pagament.

Diario de Mallorca

Posted juliol 10th, 2012 by pedalejant and filed in Infraestructura, Palma

One Response to “Bicipalma serà de pagament a partir de la mitja hora d’ús”

  1. Jesús escrigué:

    Ja era hora. Jo ja fa temps que no faig servir el Bicipalma, només em suposa una pèrdua de temps ja que el 90% del temps no hi ha cap bicicleta disponible. Entre les que estan fora de servei (fàcil la meitat del parc total) i les que agafa la gent per anar a fer una volta, és gairebé impossible trobar bici.

    A veure si amb el canvi a pagament es mantenen un poc més bé les bicis, i la gent comença a fer servir el Bicipalma pel que és: un mitjà de tranport, no una solució d’oci. Per això ja deixen bicis a la intermodal, o hi han un munt d’empreses de lloguer de bicis.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.