Sus al cotxe elèctric a Palma!

Fa gairebé dos anys varem publicar un article d’anàlisi sobre el paper que s’espera que jugarà de la mobilitat elèctrica a les societats del futur. El seu paper no només és important per reduir els nivells de contaminació atmosfèrica -que Palma pateix de forma especialment greu-, sinó també pel brutal impacte econòmic que genera la dependència del petroli.

Avui hem conegut, a través del Diario de Mallorca, que l’Ajuntament ha iniciat el procediment per tal de modificar l’Ordenança Reguladora de l’Aparcament (ORA), per tal d’eximir del pagament d’aquesta taxa als cotxes elèctrics. A més, aquests vehicles no tindran límit de temps al seu estacionament.

La mesura, que es denominarà ORA Verda, entrarà en vigor previsiblement al mes d’octubre. Té com a propòsit impulsar la compra d’aquests vehicles, que des de l’any passat es poden comprar als principals concessionaris, i s’afegeix a altres iniciatives com ara la subvenció aprovada pel Ministeri d’Indústria, o la implantació de punts de recàrrega que durà a terme l’Ajuntament de Palma amb els fons europeus del Projecte CIVITAS.

Tanmateix, cal destacar l’existència d’un Pla d’Acció per a la Implantació del Vehicle Elèctric a les Illes Balears, aprovat al mes d’abril de l’any passat i que el nou Govern sembla voler respectar.

Hem d’advertir als ciclistes que, tot i que els cotxes elèctrics contribueixen a augmentar la sostenibilitat del sistema de transport, no en són la solució definitiva. Problemes com ara el consum excessiu de territori continuarien existint i, donat que aquests vehicles no fan renou, podrien augmentar sensiblement els atropellaments -motiu pel qual cal reforçar les polítiques de pacificació del trànsit. La mobilitat sostenible passa inevitablement per la bici i el transport públic.

Algunes veus es mostren crítiques amb aquesta exempció, donat que l’existència de l’ORA es justifica precisament pels problemes que el cotxe elèctric no pot solucionar: el consum d’espai públic i el col·lapse circulatori al centre de Ciutat. Per tant creuen que, tot i que s’ha d’impulsar aquest mitjà de transport, caldria mantenir les mesures dissuassòries als entorns urbans.

En tot cas, hem de donar la benvinguda a aquests nous companys de via.
Respectar-los, i demanar que ells ens respectin.

SALUT!

Posted juliol 12th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Infraestructura, Palma

4 Responses to “Sus al cotxe elèctric a Palma!”

  1. Salvador escrigué:

    De acuerdo. Bienvenida al coche electrico con los PEROS pertinentes. No nos dejemos engañar, esto del coche electrico es una modificacion leve en algo insostenible para hacer creer que se resuelve el problema y poder continuar haciendo lo mismo. Si estos vehiculos no contaminan en el lugar donde se utilizan, si que contaminan en el lugar donde se produce la electricidad (generalmente con carbon o con uranio). Como dice el articulo abusan del espacio publico. Y sigo pensando que es irracional usar una maquina de mas de 1000 kg para desplazar una persona cuando los 15 de una bici son suficientes (o los 30 de una bici electrica).

  2. Eloy escrigué:

    Efectivamente Salvador. Tu comentario ha sido muy acertado. Lo de los coches eléctricos se le puede decir que se trata de una “contaminación invisible”.

  3. Stefan Nolte escrigué:

    Caldria matisar algunes coses respecte al comentari d’en Salvador -que òbviament estam d’acord en el fonamental-.

    No se construiran noves centrals nuclears ni es farà servir més carbó per molts cotxes que s’enxufin a la xarxa elèctrica. Senzillament, són tecnologies obsoletes que desapareixeran, independentment del nivell de consum. Si augmenta la demanda elèctrica, es posaran en funcionament més cicles combinats i sobre tot més energies renovables.

    D’altra banda, el punt on es produeix la contaminació sí és important. No pel que fa al CO2 (problema global), però sí per contaminants tipus NOx, partícules, etc. Quant més lluny de la població, millor… i a més, en ser una font de contaminació puntual es pot controlar millor: existeixen filtres, sistemes de desulfuració, etc.

    El cotxe elèctric és necessari, però sobre tot és necessària una política que defineixi clarament a quins àmbits és acceptable. Com hem vist, als entorns urbans només soluciona el problema dels renous i de la qualitat de l’aire (qüestió no menor), mentre que manté els problemes d’ocupació de l’espai públic i embossaments. Resulta a més que als entorns urbans existeixen solucions més verdes i més competitives, com ara el transport públic (a electrificar) i la bicicleta.

    Crec que cal incentivar el cotxe elèctric als itineraris interurbans, mentre que a l’àmbit de Ciutat s’haurien de destinar els esforços cap a la bici i el bus.

  4. Eloy escrigué:

    Sí, bon apunt Stefan. Sé que les característiques d’un entorn urbà condicionen prou l’ús de la bicicleta (per exemple si és una ciutat plana o amb moltes i fortes pendents) Palma per exemple és una ciutat ideal per a la bicicleta perque les distàncies metropolitanes no van més enllà dels 10 km. ( a no ser que vagis de punta a punta del municipi) i existeixen poques pendents a més d’esser suaus. Bon apunt diferenciar els moviments intraurbans. Bé, a veure com evolucionarà tot això!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.